Начало » Новини » Страната

Ирландска ферма с над 400-годишни традиции влиза на българския пазар

Синор.БГ / 01.11.2017 г.

Ирландска фамилия с над 400-годишна традиция в областта на фермерството влиза на българския пазар. Семейната компания Хейлс Файн Фуудс (Hayles Fine Foods) ще предлага разнообразие от висококачествени телешки и агнешки продукти, както и традиционните за Изумрудения остров ирландски чедър и масло. Очаква се продуктите да бъдат в търговската мрежа от началото на 2018 г., като всички те са сертифицирани от Ирландския съвет по храните Bord Bia и ще носят ирландския знак за храни с високо качество, съобщиха от компанията.

Селекцията на месото за българския пазар ще се извършва от наследника на фамилията и управител Пол Хейлс. У нас ще се предлагат традиционните за островната държава породи Абърдийн ангъс, Херефорд, Галоуей, Лимузин и Симентал. Това са петте най-висококачествени породи, селектирани през годините и отглеждани за говеждо и телешко месо.

За първи път българските потребители ще имат пряк достъп до първокласно телешко и агнешко месо на достъпни цени. „Работим и с български готвачи, за да обогатим познанията на хората за качествата на телешкото месо и да представим традиционни ирландски рецепти“, казва Пол Хейлс. Ще има възможност и за онлайн поръчки на ирландски храни чрез сайта на компанията – www.haylesfoods.com. 

Ирландия е известна с  иновациите си в областта на безопасността на храните и устойчивото земеделие. Уникалната програма Origin Green за развитие и устойчивост, разработена от Ирландския съвет по храните, демонстрира ангажимента на ирландските производители на храни и напитки да работят по устойчив начин за здравословното хранене. 

Историята на семейство Хейлс

Земеделието е станало неразривна част от живота на семейство Хейлс в последните 417 години. През далечната 1600 г. предците на Пол Хейлс започват да се занимават с отглеждането на кози и овце в съседния на Дъблин район Уиклоу. По онова време са се изхранвали основно с търговия на вълна, изнасяна за Великобритания.

В периода на големия глад в Ирландия от 1845 до 1852 г. страната отчита нулева реколта от картофи, а до този период те са били основната храна за ирландците. Загиват над 1 млн. души, след което следва масова емиграция.  Семейство Хейлс губят всички земи и стада, принудени са да се преместят и да запонат всичко отначало. Прабабата на Пол се ориентира в продажбата на масло в град Ратдрум. С течение на времето бизнесът се разраства и семейството придобива повече земя и така създава голямо стадо от млекодайни животни.

Фермерската традиция в момента се поддържа от по-голямата част от роднините на Пол Хейлс. Братовчедите му притежават и управляват свои собствени стопанства в район Уиклоу. А единият от чичовците му е председател на Комитета за земеделие в Хил към Ирландската асоциация на земеделските производители и част от задълженията му са да защитава интересите на фермерите на политическо ниво.

Ирландска ферма с над 400-годишни традиции влиза на българския пазар
9117
 

Последни материали
Виж
Мащабен митинг срещу институциите
Водни оръдия и газ срещу фермерите в Брюксел
Най-ниска в последните 5 години
Аграрен доклад 2025: Брутната добавена стойност в сектора падна до 2,7%
Наведнъж
На първо и второ четене депутатите приеха промени в Закона за защита на растенията
ОСП след 2028 г.
ЕС ще отпуска до 200 хил. евро на ферма за въвеждане на агроекологични мерки
Инициатива „Ден на отворените врати“
Агрополихим въведе 139 студенти и ученици в реалната индустрия
Съвместно с фермерите
До 1 септември 2026 г. България трябва да има план за възстановяване на природата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини