Ирландска фамилия с над 400-годишна традиция в областта на фермерството влиза на българския пазар. Семейната компания Хейлс Файн Фуудс (Hayles Fine Foods) ще предлага разнообразие от висококачествени телешки и агнешки продукти, както и традиционните за Изумрудения остров ирландски чедър и масло. Очаква се продуктите да бъдат в търговската мрежа от началото на 2018 г., като всички те са сертифицирани от Ирландския съвет по храните Bord Bia и ще носят ирландския знак за храни с високо качество, съобщиха от компанията.
Селекцията на месото за българския пазар ще се извършва от наследника на фамилията и управител Пол Хейлс. У нас ще се предлагат традиционните за островната държава породи Абърдийн ангъс, Херефорд, Галоуей, Лимузин и Симентал. Това са петте най-висококачествени породи, селектирани през годините и отглеждани за говеждо и телешко месо.
За първи път българските потребители ще имат пряк достъп до първокласно телешко и агнешко месо на достъпни цени. „Работим и с български готвачи, за да обогатим познанията на хората за качествата на телешкото месо и да представим традиционни ирландски рецепти“, казва Пол Хейлс. Ще има възможност и за онлайн поръчки на ирландски храни чрез сайта на компанията – www.haylesfoods.com.
Ирландия е известна с иновациите си в областта на безопасността на храните и устойчивото земеделие. Уникалната програма Origin Green за развитие и устойчивост, разработена от Ирландския съвет по храните, демонстрира ангажимента на ирландските производители на храни и напитки да работят по устойчив начин за здравословното хранене.
Историята на семейство Хейлс
Земеделието е станало неразривна част от живота на семейство Хейлс в последните 417 години. През далечната 1600 г. предците на Пол Хейлс започват да се занимават с отглеждането на кози и овце в съседния на Дъблин район Уиклоу. По онова време са се изхранвали основно с търговия на вълна, изнасяна за Великобритания.
В периода на големия глад в Ирландия от 1845 до 1852 г. страната отчита нулева реколта от картофи, а до този период те са били основната храна за ирландците. Загиват над 1 млн. души, след което следва масова емиграция. Семейство Хейлс губят всички земи и стада, принудени са да се преместят и да запонат всичко отначало. Прабабата на Пол се ориентира в продажбата на масло в град Ратдрум. С течение на времето бизнесът се разраства и семейството придобива повече земя и така създава голямо стадо от млекодайни животни.
Фермерската традиция в момента се поддържа от по-голямата част от роднините на Пол Хейлс. Братовчедите му притежават и управляват свои собствени стопанства в район Уиклоу. А единият от чичовците му е председател на Комитета за земеделие в Хил към Ирландската асоциация на земеделските производители и част от задълженията му са да защитава интересите на фермерите на политическо ниво.