Начало » Новини » Страната
05.01.2018 г.

Топлото време активизира полските мишки из есенниците

Пораженията са най-големи в Добричко и Южна България
Топлото време активизира полските мишки из есенниците

sinor

Сравнително високите за декември и януари температури активизираха полевката, чието разпространение е засилено, особено в южните части от страната. При проведените обследвания на площите с есенни житни култури и зимна маслодайна рапица през декември е установено повишаване на числеността на обикновената полевка, а също и засилване на вредната дейност и разширяване на ареала спрямо предходния месец, съобщиха от Българската агенция по безопасността на храните.

Под прага на икономическата вредност (ПИВ) е популацията на мишките в областите Благоевград, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Силистра и Стара Загора. През есента този праг е бил 2 броя активни колонии на декар - от единични ходове до 1 активна колония на декар. В отделни посеви в областите Пловдив, Разград, Силистра и Стара Загора е отчетена плътност от 1 до 2 активни колонии на декар.

Не такова е състоянието в други райони на страната. Особено тежко е положениета с ранните посеви в областите Добрич, Пловдив, Силистра, Стара Загора, и Шумен, където е установена плътност над прага на икономическа вредност - от 2 до 5 активни колонии на декар. В районите на Стара Загора и Силистра плътността достига до 10 и дори над 10 активни колонии на декар.

В по-голяма част от рапичните посеви в страната средната плътност на полевката се движи между 0 и 2 активни колонии на декар. Заплаха за рапичните посеви, където полевката е над прага за вредност - 2-5 бр. активни колонии на декар, е установено в областите Разград, Силистра и Стара Загора.

Вредителят се размножава целогодишно и при подходящи условия и мека зима се очаква плавно нарастване на числеността на популацията. Това създава реална опасност за площите със зимни житни култури и рапица, особено за по-късните и изостанали в развитието си посеви.

До този момент срещу гризачите са заложени примамки върху 305 хил. дка есенници, и 52,2 хил. дка рапица.

По отношение на общото фитосанитарно състояние на есенните посеви през декември експертите съобщават, че те се развиват нормално. При пшеницата и ечемика фенофазата е от „трети лист” до „братене”. Извършено е и предсеитбено торене на средните площи:

Пшеница: N – 2049,99 хил. дка; P2O5 – 1371,24 хил. дка; K2O – 944,51 хил. дка; NP –1265,17; NPK - 1938,17 хил. дка.

Ечемик: N – 189,91 хил. дка; P2O5 – 115,10 хил. дка; K2O – 93,80 хил. дка; NP – 118,47;NPK – 131,05 хил. дка.

На места е пръскано с хербициди срещу широколистни плевели - върху 37,5 хил.дка, а срещу житни плевели - на 18,750 хил.дка.

Метеорологични условия през есента създадоха предпоставка за развитие на ларвите на обикновения житен бегач, показват данните на агенцията. Засегнати са площи с есенници, засети върху повторки, в областите Велико Търново, Кюстендил, Перник, Пловдив, Разград и Стара Загора, където е отчетена плътност от ларвите (1-ва - ІІ-ра възраст) на неприятеля от единични повреди по растенията до 3 ларви/кв.м. Знаем, че прагът на икономическа вредност от това насекомо за пшеницата и ечемика е точно - 3 ларви/кв. м или 3 повредени растения/кв.м).

Химичен контрол срещу бегача е изведен на обща площ 24,57 хил. дка пшеница и ечемик.

Житните мухи

Температурните условия през ноември и началото на декември благоприятстваха летежа и яйцеснасянето на житните мухи по ранните посеви с пшеница и ечемик и масово вредна дейност от ларвите на есенните поколения на мухите. В областите Велико Търново, Пловдив, София област и Шумен е отчетена популационна плътност от 0 до 3 мухи/кв.м. (при икономическа вредност за растенията от 3-4 мухи/кв. м).

В областите Пазарджик, Разград и Стара Загора плътността е от 2 до 5 мухи/кв.м, на отделни площи в Пазарджик и Стара Загора плътността достига до 7-10 бр. мухи/кв.м.

Срещу житните мухи са третирани общо 205, 40 хил.дка есенници.

През ноември продължи развитието на листните въшки в житните посеви, като в област Монтана е отчетена плътност 2-8 въшки на растение (при праг на икономическата вредност от 10% нападнати растения или 10 бр./растение). Проведено е третиране срещу листните въшки на 46 хил. дка есенници.

Първи петна от септориози /Septoria tritici, Septoria nodorum/ се наблюдават по долните листа на растенията, от първата десетдневка на месец ноември в областите Велико Търново, Видин, Кюстендил и София област, със слаба до средна степен на нападение.

При рапицата фенофазата е от „разтворен 2-ри лист” до „9-или повече листа оформени”. През тази есен в някои райони от страната посевите със зимна маслодайна рапица бяха засети поетапно и същите поникнаха неравномерно. Падналите валежи през втората половина на месец ноември благоприятстваха развитието на растенията и ускориха поникването на по-късно засетите посеви.

Към момента физиологичното и здравно състояние на културата като цяло е добро. Предсеитбено торене е проведено върху 874 290 дка зимна рапица. Почвените хербициди са приложени на 448 270 дка.

Обследванията па посевите показаха наличие на вредителя рапична стъблена бълха. Плътността от това насекомо - от 0 до 4 възрастни на квадратен метър, е отчетена в областите Варна, Велико Търново, Перник и Стара Загора. В повечето от тези области е извършен химичен контрол срещу възрастното. Третирани са 225 810 дка рапица.

Рапична листна оса

Благоприятните температурни условия през месец ноември спомогнаха за изхранване и развитие на лъжегъсениците на рапичната листна оса. В районите Варна, Видин и  Перник е отчетено нападение до пределната вредност - 2-3 бр. лъжегъсеници/кв.м.

На този етап не е установено нападение над ПИВ. Третиране е проведено на 214 820 дка рапица. Единични петна от сухо стъблено гниене (фома) /Leptosphaeria maculans/ по долните листа на единични растенията са наблюдавани в областите Варна, Видин, Пловдив и Търговище. Извършено е третиране на 55 хил.дка рапица.

За отчетния период овощните култури са били в добро фитосанитарно състояние, като са били провеждани есенно-зимните растителнозащитни третирания.

Топлото време активизира полските мишки из есенниците
10914
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Фитосанитарно състояние към 5 октомври
Сушата е основна пречка за сеитбата, полските мишки са под прага на вредност
Как да се справим с полевките
Внимание, полевки!
Mрежестите петна по ечемика, борба с полевката
Вредители по новозасетите есенно-житни култури
Растителна защита
Следете популацията на полските мишки
Болести и неприятели
Масово нападение от полски мишки в Източна Добруджа
Не оставяйте полевката да презимува
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини