Начало » Важно за фермера » Животновъдство
02.01.2018 г.

Как трябва да се осветява свинефермата

Практика
Как трябва да се осветява свинефермата

sinor

Интензивността на осветяването и продължителността на светлата част на деня играят важна роля за физиологията на животните, затова през зимата си струва да се припомнят стандартите например за свинефермите. Светлината влияе върху ендокринната система на животните и при лошо осветяване при тях възникват проблеми с размножаването – по-конкретно се стига до нарушаване на половия цикъл или до проблеми с ефективното осеменяване на женските.

Освен това осветяването стимулира метаболизма у животните и при недостиг може да се окаже, че въпреки високия генетичен потенциал и оптималното хранене стадото не достига очакваните резултати в трупането на тегло.

Не трябва да се забравя също, че недостатъчното осветяване във фермата затруднява работата на персонала и може да доведе до това служителите да не забележат симптоми на болести още в ранните етапи на развитието им.

Действащите правила в ЕС забраняват животните да бъдат отглеждани под постоянно осветление, както и в пълна тъмнина. Заложено е, че минималната продължителност на дневната светлина в свинефермите е 8 часа, а интензивността на светлината не може да бъде под 40 лукса. Осветлението може да бъде както естествено, така и изкуствено, а през периода на късите зимни дни е желателно да се осигури допълнително изкуствено осветление.

За да бъде използвана напълно дневната светлина, още на етапа на проектиране на сградата е необходимо да се осигури добро съотношение на повърхността на прозорците спрямо повърхността на пода. В секторите за чифтосване и развъждане, както и в стаите за доставка и съблекалните за персонала съотношението трябва да е 1 към 15, което означава, че на всеки 15 квадратни метра под трябва да има квадратен метър прозорец. В съвременната свинеферма то трябва да бъде 1 към 25. Не бива да се забравя, че прахта, полепващапо повърхността на стъклото, пречи на проникването на светлината, затова трябва да се грижим за почистването ѝ.

Колкото до изкуственото осветление, интензивността на осветяване при чифтосване и в помещенията за бременни свине трябва да бъде 100 лукса, а в складовете и помощните помещения – около 50 лукса.

Осветлението е изключително важно за женските свине за разплод, особено през периода преди чифтосването. Осигуряването на необходимата светлина увеличава броя на овулиращите яйцеклетки, затова в много ферми при подготвянето на женските за осеменяване се монтира допълнително осветление. Има смисъл през този етап продължителността на светлинния ден да достига около 16 часа, а интензивността на осветяването – 200-250 лукса.

Не бива обаче да забравяме и поговорката „Прекаленото е неразумно”. Излишъкът на светлина е вреден за животните и може да доведе до прекаленото им стимулиране и до понижаване на поетото количество храна, да забави скоростта на набиране на тегло, а също така предпоставя появата на случаи на агресия в стадото. 

Как трябва да се осветява свинефермата
11243
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете
С цел намаляване азотните емисии в селското стопанство на Фландрия
ЕК одобри схема от 200 милиона евро за затваряне на свинеферми в Белгия
Защитници на правата на животните винят опасни елементи от конструкцията
Над 55 000 прасета изгоряха при пожар в германска свинеферма
Предприети са мерки за пресичане на разпространението на болестта
Потвърдиха АЧС във ферма с над 550 прасета в Ловешко
Подготвят се нови изисквания за биосигурност за стопаните които искат да продължат да отглеждат свине
Проекти в обезлюдяващи региони
В разгара на чумата датски инвеститор с намерение да изгради голям свинекомплекс в Ружинци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини