Начало » Новини » Страната
24.08.2023 г.

Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете

Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете

Общи мерки и действия срещу разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) бяха обсъдени на среща по инициатива на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) с Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Българския ветеринарен съюз, на Съюза на ветеринарните лекари в България и представители на браншови организации в сектор „Свиневъдство“ – Асоциация на свиневъдите в България и Асоциация на индустриалното свиневъдство в България. Повод за срещата са констатираните три огнища на заболяването в лични стопанства в областите Монтана и Ловеч.

Обсъдените действия целят да се засилят надзорът и контролът върху личните стопанства, установяване на отглеждане на нерегистрирани свине, незаконната търговия и придвижване на свине, които се явяват основни заплахи за разпространението на АЧС в страната.

На срещата от страна на БАБХ беше предоставена информация относно предприетите до момента мерки, сред които проверки с цел актуализиране на регистрите на животновъдни обекти на територията на всяко ОДБХ; Проверки на животновъдни обекти за отглеждане на свине за изпълнение на изискванията на европейското и национално законодателство; Свикване на областни и общински епизоотични комисии и провеждане на срещи с областните колегии на Българският ветеринарен съюз; Повишаване на осведомеността по отношение на епизоотичната ситуация, относно заболяването; Извършване на клинични прегледи и проверки на биосигурността от регистрирани ветеринарни лекари четири пъти годишно и предоставяне на резултатите; Провеждане на проверки за биосигурност от официални ветеринарни лекари веднъж годишно/Клинични прегледи въз основа на оценка на риска и вземане на проби за лабораторни изследвания в случай на съмнение; Взаимодействие с териториалните звена на Министерство на вътрешните работи за борба с нелегалното придвижване на прасета – извършване на проверки на превозни средства. 

На одобрените осем гранични контролни пунктове (ГКП), както и на входните пунктове Лесово, Малко Търново, Летище Варна и Летище Бургас и фериботите в Бургас и Варна се осъществява контрол на личния багаж на пътниците, а на пунктовете, разположени на външни граници на Европейския съюз - Брегово, Златарево, Калотина и входните точки - фериботните комплекси - Варна и Бургас се извършва дезинфекция на всички превозни средства. Дезинфекция се извършва и на вътрешните контролно - пропускателни пунктове: Дунав мост, пристанище Лом, ГИВК–Оряхово, ГКПП-Ферибот, гр. Свищов, ГКПП-Никопол, ГКПП-Кайнарджа, ГКПП-Силистра.

Инспекторите от ГКП-Летище София, ГКП-Варна и ГКП-Бургас осъществяват контрол и върху събирането, транспортирането и обезвреждането на кухненски отпадъци от международните транспортни средства.

След проведената среща между компетентната институция, регистрираните ветеринарни лекари и бранша предстои да се проведе и междуведомствена среща с всички институции и организации, които имат отношение по прилагането и контрола на „Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете в Република България за периода 2021 – 2023 година“.

Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете
15588
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Инвестиционните разходи ще стигнат 3,5 милиарда евро
Забраната на клетките за опрасване ще доведе до над 23 процента спад на производството
Трайно намалява броят на добитъка в ЕС
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
До 22 май е срокът за кандидатстване
Започна приемът на заявления за хуманно отношение към птици и свине
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Обнародвани са изменения в наредбата за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода и нейните кръстоски
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини