Начало » Новини » Страната
24.08.2023 г.

Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете

Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете

Общи мерки и действия срещу разпространението на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС) бяха обсъдени на среща по инициатива на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) с Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Българския ветеринарен съюз, на Съюза на ветеринарните лекари в България и представители на браншови организации в сектор „Свиневъдство“ – Асоциация на свиневъдите в България и Асоциация на индустриалното свиневъдство в България. Повод за срещата са констатираните три огнища на заболяването в лични стопанства в областите Монтана и Ловеч.

Обсъдените действия целят да се засилят надзорът и контролът върху личните стопанства, установяване на отглеждане на нерегистрирани свине, незаконната търговия и придвижване на свине, които се явяват основни заплахи за разпространението на АЧС в страната.

На срещата от страна на БАБХ беше предоставена информация относно предприетите до момента мерки, сред които проверки с цел актуализиране на регистрите на животновъдни обекти на територията на всяко ОДБХ; Проверки на животновъдни обекти за отглеждане на свине за изпълнение на изискванията на европейското и национално законодателство; Свикване на областни и общински епизоотични комисии и провеждане на срещи с областните колегии на Българският ветеринарен съюз; Повишаване на осведомеността по отношение на епизоотичната ситуация, относно заболяването; Извършване на клинични прегледи и проверки на биосигурността от регистрирани ветеринарни лекари четири пъти годишно и предоставяне на резултатите; Провеждане на проверки за биосигурност от официални ветеринарни лекари веднъж годишно/Клинични прегледи въз основа на оценка на риска и вземане на проби за лабораторни изследвания в случай на съмнение; Взаимодействие с териториалните звена на Министерство на вътрешните работи за борба с нелегалното придвижване на прасета – извършване на проверки на превозни средства. 

На одобрените осем гранични контролни пунктове (ГКП), както и на входните пунктове Лесово, Малко Търново, Летище Варна и Летище Бургас и фериботите в Бургас и Варна се осъществява контрол на личния багаж на пътниците, а на пунктовете, разположени на външни граници на Европейския съюз - Брегово, Златарево, Калотина и входните точки - фериботните комплекси - Варна и Бургас се извършва дезинфекция на всички превозни средства. Дезинфекция се извършва и на вътрешните контролно - пропускателни пунктове: Дунав мост, пристанище Лом, ГИВК–Оряхово, ГКПП-Ферибот, гр. Свищов, ГКПП-Никопол, ГКПП-Кайнарджа, ГКПП-Силистра.

Инспекторите от ГКП-Летище София, ГКП-Варна и ГКП-Бургас осъществяват контрол и върху събирането, транспортирането и обезвреждането на кухненски отпадъци от международните транспортни средства.

След проведената среща между компетентната институция, регистрираните ветеринарни лекари и бранша предстои да се проведе и междуведомствена среща с всички институции и организации, които имат отношение по прилагането и контрола на „Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването африканска чума по свинете в Република България за периода 2021 – 2023 година“.

Засилват надзорът и контролът върху личните стопанства заради заболяването Африканска чума по свинете
14181

Последни материали
Виж
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
Свързани материали
Виж
След направени 300 000 проби с отрицателен резултат
Забраната за фермерските пазари падна заради напрежението в сектора
Ще се отпуска до края на 2029 г.
Еврокомисията одобри държавна помощ за хуманно отношение към свинете
Диалогът и сътрудничеството с България са от решаващо значение за ключови теми, по думите на Стела Кириакиду
България запозна комисар Кириакиду с предприетите действия за превенция и управление на АЧС
Появи се второ огнище на Африканска чума по свинете в Област Монтана
Огнище на Африканска чума по свинете откриха в село Долни Цибър
В едва втори случай от 2020 година насам, но пак в същия регион
Гърция потвърди огнище на АЧС в свинеферма край Сяр
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини