Канибализмът е сериозен порок при свинете, проявяващ се особено силно през зимата и пролетта. Изявите му при подрастващите и угояваните прасета са отхапване на опашките, ушите, цицките, вулвата. Затова фермерите трябва да вземат съответните мерки, за да намалят случаите на канибализъм в свинефермите. Дори да има само един случай в цялата свинеферма, той влече след себе си лоши последствия. Така например прасето, чиято опашка е нахапана, започва да я движи прекалено и по този начин привлича вниманието на останалите свине.
Работници в кланиците, които се занимават с предкланичен контрол на свине, отбелязват, че този порок е по-характерен за мъжките, отколкото за женските свине (4,6 процента срещу 3,4 процента), както и за свине с некупирани опашки (9,2 процента срещу 3,1 процента).
Причини за този сериозен порок
Част от причините за канибализма се крият в нечувствителността на крайчето на опашката на свинете, което често пострадва, без животното да разбере това.
Дискомфортните условия на отглеждане (голяма гъстота, малко пространство за хранене и пиене) също подтикват свинете да си хапят опашките.
Към канибализъм тласкат неразположенията, болестите (например диарията), а също пропуските в дажбите на свинете и по-точно дефицитът на сол, малките количества храна и дори гранулираните фуражи.
Неблагоприятен микроклимат – голямата скорост на въздушните маси, високото с ъдържание във въздуха на амоняк или въглероден диоксид. Щом свинете почувстват мощното движение на въздуха, те стават неспокойни, прекалено “любопитни” и започват да се стремят към взаимодействие. Една от тези прояви е е канибализмът.
Клинични признаци
Няма как признаците на канибализма да не бъдат забелязани. Те са:
- явно безпокойство при свинете;
- нахапани окървавени опашки;
- окървавени зурли на прасетата канибали;
- нахапаното прасе квичи като заклано.
При голяма гъстота на отглеждане на свинете канибализмът не е изразен толкова явно, но и тогава се забелязват пресните кървави следи върху зурлите на животните. Ако в помещението се отглеждат малко животни, то лесно се откриват или с кървави опашки, или с опашки със следи от неотдавнашен сблъсък между свинете. Пострадалите животни остават без опашка, други се държат като парализирани. Като правило те стоят далече от хранилките и видимо изглеждат отслабнали.
Диагностициране на нараняванията
Повредите по опашките биват различни: от малки ухапвания по крайчето до сериозни наранявания, разкриваща тазовата кухина на животното. Понякога в резултат на нараняването животното се парализира. Много важно е да се определи откога е травмата, тъй като понякога нахапаните опашки се приемат за купирани, въпреки че те се отличават със сравнително равните си краища. Ако откриете старо нараняване, не го оставяйте без внимание: Определете стадия, през който е станал случаят на канибализъм. Често случаите на канибализъм в стадото се потвърждават при клането на свинете или при разфасоването на труповете по наличието на напреднала инфекция, гръбначни абсцеси, гноеродни микроорганизми в кръвта и местни абсцеси в основата на опашката. В такива случаи трябва да се вземат мерки за откриване на възможните причини за канибализма в свинефермата.
Контрол и профилактика в стадото
Ухапаното животно трябва да се лекува веднага след откриването на поражението. Силно пострадалите животни трябва да бъдат преместени в отделно помещение и да бъде направена оценка на повредите. Ако оздравянето на животното е под въпрос, то трябва да се унищожи или да се изпрати в кланица, при положение че издържи транспортирането. Раните трябва да се дезинфекцират, а животните да се третират с антибиотик. Слабо пострадалите може да бъдат оставени в помещението с останалите, но
свинята-канибал трябва да бъде открита и изолирана
Ако в стадото има много канибали, специалистите съветват да се намали осветлението, за да не се забелязва кръвта, а помещението да се напръска с препарат, който да неутрализира миризмата на кръв.
Непременно трябва да се вземат мерки за откриване на причините за канибализма. Има голяма вероятност този порок да бъде намален значително със следните мерки:
- купиране на опашките на прасетата;
- подобряване на вентилацията в свинефермата;
- предотвратяване на течението в помещенията;
- намаляване влажността на въздуха във фермата;
- намаляване числеността на свинете в отделните групи;
- осигуряване на сламена постеля в свинефермата;
- разширяване на зоните за хранене на животните;
- повишаване количеството и качеството на изхранвания фураж.
Но дори да спазвате стриктно тези препоръки, няма 100-процентова гаранция, че ще се избавите от канибализма, тъй като свинете са живи същества. Ще има подобни случаи, но броят им значително ще намалее./fermera.bg