Начало » Новини » Света
19.07.2024 г.

Европейската прокуратура разследва измами за милиони от земеделските фондове в Румъния

Европейската прокуратура разследва измами за милиони от земеделските фондове в Румъния

Миналата седмица Европейската прокуратура (ЕПО) в Букурещ (Румъния) започна наказателно производство срещу лице, обвинено в незаконно получаване на почти 2 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР).

Разследването сочи, че заподозреният е получил с измама безвъзмездно финансиране през 2017 г. и 2019 г. за два проекта, които са имали за цел изграждането на оранжерии за ягоди и марули в община Балану, окръг Гюргево (Румъния). По време на претърсването на жилища, извършено на 10 юли 2024 г., властите откриват 60 фалшифицирани документа, включително извлечения от банкови сметки, платежни нареждания и данъчни фактури. Приема се, че тези документи са били представени на румънската Агенция за финансиране на инвестициите в селските райони (AFIR) в подкрепа на искания за разходи, привидно направени по проектите.

Твърди се, че като е представил и използвал тези фалшифицирани документи като доказателство за несъществуващи разходи, заподозреният е нанесъл вреда на бюджета на ЕС в размер на почти 2 млн. евро.

За да възстановят средствата, за които се твърди, че са били измамени, властите са иззели две селскостопански сгради, свързаната с тях земя, банкови сметки и луксозен автомобил, принадлежащи на обвиняемия.

Тази седмица Европейската прокуратура (ЕПО) в Тимишоара (Румъния) обвини и пет лица в измама със субсидии, фалшифициране на частни документи и интелектуална фалшификация, като щетите се оценяват на 667 000 евро.

Става въпрос за проект за създаване на свинеферма в град Корабия, окръг Олт, финансиран от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР). Според разследването бенефициентът на средствата, с подкрепата на доставчика на оборудването и консултанта по проекта, е представил фалшиви документи за стоки, които са били закупени на по-ниска цена и са били от друго естество или количество от исканите от ЕЗФРСР, като по този начин неправомерно е получил средства от бюджета на ЕС в размер на 667 000 евро.

Освен това се разбира, че двама служители на румънската Агенция за финансиране на инвестиции в селските райони (AFIR) при изпълнение на служебните си задължения са посочили невярно, че са извършили точни проверки на място на оборудването, което е било поискано от бенефициера.

В резултат на проактивните мерки на Европейската прокуратура беше предотвратено неправомерното получаване на допълнителна сума от бюджета на ЕС в размер на около 500 000 евро.

Разследването разчиташе на подкрепата на румънската Генерална дирекция за борба с корупцията (Direcția Generală Anticorupție - Serviciile Județene Anticorupție Timiș and Mehedinți), Полицейски инспекторат на окръг Тимиш - Общинска полиция Лугой (Inspectoratul de Poliție Județean Timișș - Poliția Municipiului Lugoj-Secția 5 Poliție Belinț) и Бригада за специални операции Тимишоара (Direcția de Operațiuni Speciale - Brigada de Operațiuni Speciale Timișoara).

Европейската прокуратура разследва измами за милиони от земеделските фондове в Румъния
1258
 

Последни материали
Виж
При пшеницата увеличението достига 84 на сто и е двойно при ечемика
Износът на зърно от Украйна нарасна наполовина от началото на сезона
Оферти за участие се приемат до 10 септември
Египет обяви нов търг за внос на слънчогледово и соево масло
Сушата и падналите на места градушки съсипаха реколтата
Гроздоберът в Стралджанско подрани при тройно по-ниски добиви
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 6-12 септември 2024 година
Времето се променя към неустойчиво с валежи от стопанско значение
Новият украински селскостопански министър е Витали Ковал
България имала интерес от внос на зърно и сухо мляко от Украйна
Закупено бе само половината от планираното количество
Фуражният ечемик поскъпна на търга в Йордания
Свързани материали
Виж
Финансирането е по ПРСР
Европрокуратурата конфискува активи на наша община, разследвана за измами за 2,6 милиона евро
Очаква се решение на българския съд
Европейската прокуратура повдига обвинение към крупен млекопреработвател
Първо сериозно разследване на Европейската прокуратура в България срещу млекопреработвател
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Румънец източи 480 000 евро от Европейския фонд за морско дело и рибарство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини