През 2016 г. площите с биологични земеделски култури в държавите-членки на Европейския съюз са достигнали 12 млн. хектара, или 6,7% от всички земи със селскостопанско предназначение в общността, сочат данни на Европейската статистическа агенция „Евростат”. Само за 5 години площите за биологично производство са нараснали с 2 млн. хектара. Увеличава се и броят на фермерите в ЕС, отглеждащи биологични продукти, като в края на 2016 г. те са били общо 295 600 души. Най-големите производители на биологични продукти в ЕС са Испания, Италия, Франция и Германия.
Процесът на връщане към природосъобразна селскостопанска дейност в общността обаче се извършва неравномерно. Най-висок дял на биопроизводители сред фермерите е ригистриран в Австрия – 21%, следвана от Швеция и Естония с по 18% и Италия с 14%. Най-непопулярно е биологичното селско стопанство в Малта, където едва 0,2% от фермерите се занимават с производство на биологични продукти. След тях са Румъния и Ирландия с по 1,7% и Великобритания с 2,8%.