Начало » Новини » Страната
27.11.2017 г.

Иновациите в кръговата икономика – да задвижиш градските автобуси в Холандия с киселина от коприва

Опит

sinor

Докато в България сме царе да пилеем биологичните отпадъци от земеделието, холандците са лидери в пълноценното им оползотворяване, превръщайки боклука в нов тип енергия, продукти или суровини. Неслучайно днес цели 25 процента от икономиката на Холандия се пада на кръговата, или „зелената“ икономика, изградена върху иновациите. Това посочи в лекция пред фермери и студенти д-р Емил Вубен, доцент по стратегическо управление във Вагенингенския университет в Холандия.

Дали ще използват повторно земеделската продукция за производство на горива, лекарства, торове и биоразградими пластмаси или ще търсят иновативни решения за пълноценното оползотваряване на други природни ресурси, основната цел за холандците е чрез цялостната преработка на продукцията да се ограничат максимално вредните емисии в името на чиста околната среда.

И понеже една малка държава като Холандия сама не би могла да намали вредните парникови емисии, затова учени и политици са започнали да споделят своя опит с останалите държави от Европейския съюз. Целта е посланията на кръговата икономика да достигнат до останалите държави по света, защото това е „златна“ инвестиция за бъдещето. По всички прогнози през 2040 година населението на земята ще достигне 9 милиарда души, а при намаляващите природни ресурси изхранването ще стане огромен проблем за човечеството.

Според Емил Вубен всяка държава би могла сама да определи в кои насоки да развива кръгова икономика, без да се разпилява, защото иновациите са скъпи и изискват значителни капитали. Целта е да се инвестира в производството примерно на един или два вида отпадни продукти, от които да се извлича максимална полза.

Добър пример в това отношение е изследването на копривата, смятана доскоро само като ненужен плевел. В България например това растение се използва само за храна, отчасти за производство на лекарствени продукти или пък в козметиката. Холандските учени обаче са напреднали изключително много в изследването й, установявайки разнообразното й приложение в различни сектори от икономиката. Преработена в целулоза например, копривата успешно може да се използва за производство на дрехи. Съдържащата се в нея мравчена киселина пък е изключителен източник на енергия, която може да се използва за задвижване дори на градски автобуси, посочи Емил Вубен.

Подобен експеримент в момента се прави в Айнтховен, където с финансовата помощ на общината и държавата учени изследват икономическата ефективност от евентуалното масово отглеждане на копривата и използването й като енергия. Проблемът е, че задвижваните с подобно биогориво автобуси трябва да използват и друг вид акумулатори, затова този експеримент все още не е приключил.

Холандците са известни и с масовото отглеждане на картофи, от чиито отпадъци се произвеждат необичайни за нас продукти. Всички знаем колко полезен е торът от обелките на картофите или пък използването им като мулч при отглеждането на други растения.

Върхова технология е приложена и с повторната преработка на отпадната вода от фабриките за производство на картофен чипс. От нея се произвежда биоразградима „пластмаса“, получена чрез кондензация. Именно така са получени и биоразградимите опаковки на шоколадовия десерт „Марс“ (MARS), които не замърсяват околната среда“, а в същото време използват пълноценно съставките от картофената вода вместо да се изливат в реките“, посочи още Вубен.

Стотици примери на кръгова икономика има в животновъдството, където отпадъците са основен източник на биогорива и друг вид енергия. В самата Холандия работят 143 групи за зелена икономика, където учени и бизнес намират нови решения за повторната употреба на отпадъците от селското стопанство. Като например производството на култивирани гъби от утайките на кафе или пък различните приложения на водораслите.

Големите компании в Холандия също заделят значителни средства, защото всяка екологична практика би послужила като ноу-хау и за други държави, които искат да прилагат кръгова икономика.

Интересен е моделът на германския гигант РАУ Rau GmbH, който сам предлага на снабдителя си „Филипс“ Philips да купува от него услугата светлина вместо крушки. „Филипс“ отдавна инвестирани огромни средства за рециклиране и повторна употреба на осветителните и други електрически уреди. Именно затова и РАУ прилага новия модел за покупка на услугата светлина, защото чрез нея са калкулирани всички иновации, свързани с икономии и повторно използване на старите уреди.

Към подобни практики се стремят и други гиганти като „Кока-Кола“, „Данон“ и др.

Във време, когато Холандия е превърнала кръговата икономика в свой идеал, правителството застава плътно зад учени и бизнес, като държавната политика е насочена към стимулиране на нейните структури. Дали холандският опит ще намери почва у нас, зависи от това как бизнесът ще подходи към новите цели за опазването на околната среда.

Екатерина Стоилова

Иновациите в кръговата икономика – да задвижиш градските автобуси в Холандия с киселина от коприва
10472
 

Последни материали
Виж
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Идва времето за събиране на охлюви
Свързани материали
Виж
Холандци ще представят предимствата на кръговата икономика за земеделието
Предстоящо
На 24 ноември Холандия представя успешни модели на кръговата икономика
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини