10-01-2006 г. Това не е редовна практика у нас, но отглеждането на дини и пъпеши в оранжерии представлява интерес поради ранната продукция, която се получава, както и по-високата цена, която производителят реализира на пазара. У нас се отглежда предимно сортът Персийски 5. Изпитани са успешно и чуждестранни сортове от сортотипа Канталупи. Плодовете им се отличават със сегментирана повърхност и пъпчива кора. Месото им е дебело, плътно и силно ароматично. От канталупите има селекционирани сортове специално за парници и оранжерии, масово отглеждани в Западна Европа. Най-интересен от тях е Ананас, разпространен и у нас. От същия сортотип е и сорт Палмира Ф1. Производство на разсад. Разсадът от пъпеши се отглежда в по-топли и светли оранжерии. Сеитбата се извършва през първата половина на януари. По-добри резултати се получават, ако рътените семена се засеят в торови саксийки с диаметър 10 см. Още по-добре е, ако се произведе разсад, присаден на тиква. Успешното отглеждане на пъпеши, присадени върху тиква, е възможно, когато от подложката се оставят 1-2 ластуна да се развиват до края на вегетацията. Тиквата има по-буен растеж, което налага внимателно да се регулира растежът на оставените ластуни. С оглед на хармоничното развитие на двата компонента (пъпеша и тиквата) в началните периоди от развитието им листата на пъпеша са малко повече от листата на тиквата - 3:2. По-късно всички разклонения и плодове, образувани по тиквеното растение, се отстраняват своевременно. Най-добри резултати се получават, когато тиквеното разклонение в края на вегетацията има 15-20 листа. Разсадът е готов за разсаждане на постоянно място 30-40 дни след поникването на семената. Разсаждане и грижи след това. Най-добре е разсадът да се засажда върху топло легло. Разстоянието между растенията е 50-60 см в два реда за всяко отделение при отглеждането в краставична оранжерия. В доматена оранжерия междуредовото разстояние е 1-1,2 метра, а в реда - 50-60 см. По този начин във всяко отделение се оформят четириредови посеви. Пъпешите се засаждат по-плитко, на купчинки (могили), като едновременно с това около всяко растение на разстояние 8-10 см се прави браздичка за поливане. Основата на растенията при засаждането леко се засипва с почва. През периода на развитие пъпешите се прикрепват на телена конструкция или перлонова мрежа, което се извършва с отварящи се пръстени от пластмаса или с лико. Растенията, отглеждани по перлонова мрежа, са изложени по-малко на заболявания и дават по-висококачествени плодове. Освен това те по-добре използват площта и обема на оранжерията и дават повече плодове. Разсадът може да бъде отгледан с премахване и без премахване на върха. В резултат на отстраняването на върха над третия лист растението развива най-често три разклонения. От тях най-буйно развиващото се направлява вертикално нагоре. Това разклонение достига билото на краставичната оранжерия или височина около 2 метра при отглеждане в доматова оранжерия, след което върхът му се отстранява. Страничните разклонения се направляват хоризонтално или наклонено, а след това - към билото, без да се прекъсва върхът им. При пъпешите основните плододаващи разклонения са от втори и трети порядък. Ако появяването на женски цветове по тези разклонения се забави, трябва да се отстрани върхът след първи-втори лист. Появата на женски цветове може да се ускори и със слабо засушаване на почвата. Когато завръзите достигнат големина 3-4 см, излишните се отстраняват. На всеки от трите основни ластуна се оставят по 2-3 плода, и то тези, които най-бързо нарастват и които са разположени близо до основата на стъблото. Безплодните разклонения от трети порядък се прекършват над втория лист, а плододаващите - над втория-третия лист, след последния плод. Слабите и недоразвити разклонения се отстраняват. Резитбата по-късно се извършва в зависимост от развитието на растенията. Разклоненията не се изрязват едновременно, а се прави повторно отстраняване на връхната част, ако е необходимо да се продължи техният растеж. Щом плодовете нараснат до 8-10 см в диаметър, те се поставят в мрежа. Температурата в оранжерията се поддържа около 22-26 градуса в слънчеви дни. При повишаване на температурата над 30 градуса оранжерията се проветрява, за да се понижи температурата. При облачни дни тя се поддържа около 20 градуса, а през нощта - с 3-4 градуса по-ниска от дневната. За да се улесни опрашването, през зимата се прави изкуствено опрашване. До образуването на първите плодове растенията се поливат умерено, веднъж на 10-15 дни. Редовното поливане започва, когато плодовете наедреят до 8-10 см. Растенията се подхранват 3-4 пъти, като минералните торове се редуват с органични. Първото подхранване се извършва около образуването на първите цветове. Дозата на торовете се съобразява с основното торене. Примерна доза за 10 литра вода е: 30 г суперфосфат, 15 г азотен тор и 20 г калиев тор. Второто подхранване е с течен тор - една кофа пресен говежди тор, разреден с 5 кофи вода. При третото подхранване количеството на суперфосфата се изравнява с това на азотния тор, а калиевият остава в същото количество. Добър добив е този в рамките на 6-9 кг от един кв. м площ. От в. Фермер