Начало » Новини » Коментари
19.12.2017 г.

И България се включва в бума на иновациите – чрез ценния опит на 4 български ферми

Проект на Националната служба за съвети в земеделието

sinor

До февруари 2018 година България трябва да излъчи четири земеделски стопанства, ползващи иновативни технологии в производството, които ще демонстрират своя опит пред 12 други европейски държави. Победителите ще бъдат излъчени сред 6 фермери, кандидати за участие в европейския проект „Достъп до иновации чрез демонстрации (Peer-to-Peer Learning: Accessing Innovation through Demonstration)” (PLAID), който от българска страна се ръководи от Националната служба за съвети в земеделието.

В самия проект участват партньори от 13 европейски държави, като само в четири от тях ще бъдат излъчени пилотни стопанства. Освен България подобни 4 ферми ще бъдат представени от Великобритания, Швейцария и 3 ферми от Шотландия. Всички те ще качат на видео филми своето изобретение, като опишат в подробности проблемите и етапите, през които са минали за внедряване на иновациите си, съобщи Димитър Ванев, управител на проекта.

Тези филмчета ще бъдат качени на интернет платформи, където фермери от целия Европейски съюз, а и извън него, ще могат да се запознаят с ценните практики, приложими и в техните стопанства. „Хубавото е, че и в България все повече млади хора се захващат със земеделие, а какво по-полезно би било чрез подобни филмчета те да се усъвършенстват и да прилагат иновациите, така че значително да улеснят тежкия селскостопански труд“, посочи Ванев.

Неслучайно финансирането на проекта се извършва по Програмата „Хоризонт 2020“, изцяло ориентирана към подпомагане на иновациите в земеделието. Общата сума на проекта е в размер на 1,9 милиона евро, като тези средства не са ориентирани към фермерите, а към организацията и подбора на иновациите.

България се включва в този проект през януари 2017 година и до момента е подготвила обяснителна брошура за създаването на демонстрационното обучение. За консултанти са привлечени експерти от различни научни институти и от големите браншови организации. Целта е те да популяризират сред членовете си наличието на интернет платформата и да стимулират младите хора да инвестират в иновации. Изпълнението на проекта трябва да приключи през лятото на 2019 година.

Четирите пилотни ферми участват на доброволен принцип и не получават субсидии по време на изпълнението. Големият плюс за тях е, че могат да споделят своя професионален опит сред стотици хиляди европейски фермери, които гледат техните филмчета.

До този момент желание да участват са заявили шест български стопанства. Всички те предлагат ноу-хау и иновации, които да се последват и от други земеделци. Сред интересните идеи е технологията за производство на зелен сочен фураж за кози, овце и други животни. Идеята е на известната родопска козеферма „Агро Юстина“, която освен с животновъдство и производство на месо се занимава също със селски туризъм и лозарство.

Кандидат за споделяне на своя опит е и собственикът на „Чифлик ливади“ Филип Харманджиев, който от няколко години успешно прилага пасищно отглеждане на птици и други животни край благоевградското село Дамяница.

Сред кандидатите е и фермер от Петрохан, който пък прилага интересна технология за преработката на говеждо месо от месодайните животни, отглеждани във високопланински условия.

Биофермерката Албена Симеонова от Свищовско също е готова да филмира опита на своето стопанство с производството на биологични лозя и преработката им в биовино.

Желание да представят иновативните си идеи имат още две български ферми, като техните проекти все още се обработват от комисията. След два месеца комисията ще излъчи окончателно кои ще бъдат четирите пилотни стопанства.

На европейско ниво е изготвена интерактивна карта, върху която чрез кликване на географското местоположение или чрез въвеждане на ключови думи за търсене, всеки ще може да намери къде другаде в Европа се провеждат определени видове демонстрации. Картата ще обхваща 28-те страни членки на ЕС, Швейцария и Норвегия.

Разработени са и ръководства за добри практики по демонстрационните дейности, в т.ч. най-добрите практики и иновативни подходи за демонстрации на пазарните стопанства в 28-те страни членки на ЕС, Швейцария и Норвегия.

Улеснен достъп до демонстрации и предоставена възможност всеки фермер да се запознава с различни демонстрационни дейности за иновативни практики и технологични решения. Освен на страницата на проекта българските фермери могат да намерят линк към демонстрационните филмчета на страницата на службата за съвети в земеделието или в Youtube.

Ето и 13 партньорски организации по проекта PLAID, които са от 12 европейски държави.

1. Институт “Джеймс Хътън” - Великобритания;

2. Национална служба за съвети в земеделието -България;

3. Институт по земеделски технологии (ACTA) - Франция;

4. Компания “VINIDEA SRL”- Италия;

5. Център за иновации в областта на земеделието и селските райони - Белгия;

6. Център за изследвания - Латвия;

7. Съветническа служба на Хърватия.

8. Институт Наваро за технологии и инфраструктура в агробизнеса - Испания;

9. Организация за околна среда и земеделието (LEAF) - Великобритания;

10. Земеделска фондация за научни изследвания към Университета Вагеннинген - Холандия;

11. Център за изследвания в областта на селските райони - Норвегия;

12. Съветническа организация „GreenQ Poland Ps.z.o.o.” - Полша;

13. Научно-изследователски институт за биологично земеделие (FiBL) - Швейцария.

И България се включва в бума на иновациите – чрез ценния опит на 4 български ферми
10654
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини