Почистваме шарана, поръсваме с лимонов сок и посоляваме. Оставяме да престои поне 12 часа. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в олиото. Прибавяме обелените и настъргани домати и продължаваме да задушаваме. Наливаме 2 чаени чаши топла вода към сместта и оставяме да поври - накрая слагаме подправките.
Поставяме шарана на дъното на подмазана с олио тавичка и заливаме със сместта, като част от нея вмъкваме в коремчето на рибата, за да се опече и поеме от плънката.
Печем във фурната отначало на умерен, а след това на слаб огън.
Продукти: 1 кг риба (парчето да тежи поне 1,8 килограма шаран), 500 г домати, 6 глави лук, 4-5 скилидки чесън, 1 к.ч. олио, лимонов сок, сол, дафинов лист, розмарин.