Начало » Новини » Страната
06.12.2017 г.

Кабинетът одобри програмата за Българското председателство на Съвета на Европа

Решения на Министерския съвет

sinor

На днешното си заседание правителството одобри програмата на България за Председателството на Съвета на Европейския съюз (1 януари – 30 юни 2018 г.). Тя определя политическата рамка, основните послания и конкретните теми, по които нашата страна ще работи през първите шест месеца на 2018 г. Документът е съставен от кратко въведение и две части, в които са очертани приоритетите и конкретните теми по тях във всеки един от 10-те формата на Съвета на Европейския съюз.

България залага на четири водещи приоритета - бъдещето на Европа и младите хора – икономически растеж и социално сближаване; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност в силна и единна Европа; цифрова икономика и умения на бъдещето.

По първия приоритет водещи за страната ни ще бъдат темите за Многогодишната финансова рамка след 2020 г., Кохезионната политика след 2020 г., бъдещето на Общата селскостопанска политика, Икономическия и паричен съюз, Устойчивата и ориентирана към бъдещето околна среда, Културата като стратегически ресурс за по-доброто бъдеще на ЕС, както и Младите хора, които заемат основно място в дебата за бъдещето на Европа.

По втория приоритет ще работим за предоставянето на осезаема европейска перспектива за всички страни от Западните Балкани, като от особена важност за нас ще бъде задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения.

По третия приоритет ще насочим усилията си към повишаване сигурността на гражданите на Европейския съюз, укрепване на контрола по границите и по-ефективно управление на миграционните процеси, като основните ни теми по този приоритет включват - миграция, ефективно, бързо и справедливо правосъдие, енергетика, Европейският съюз като силен глобален участник на международната сцена както и устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморския регион.

По четвъртия приоритет ще поставим акцент върху Конкурентоспособността, Цифровия единен пазар, Насърчаването на предприемачеството и социалните иновации и Бъдещето на труда в цифрова и по-справедлива Европа.

Специфичен приоритет ще бъде Европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани. Ще работим за намирането на общи решения в отговор на очакванията на Европа и европейските граждани за повече сигурност, стабилност и солидарност, стремейки се в перспектива към утвърждаването на една силна, цифрова и единна Европа посредством консенсус, конкурентоспособност и кохезия.

Националната програма е разработена на основата на 18-месечната програма на триото държави Естония-България-Австрия, които председателстват Съвета на ЕС от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г. Още на 20 юни 2017 г. Съвет „Общи въпроси“ одобри 18-месечната програма на Съвета на ЕС, в която са отразени специфичните приоритети на триото председателства, както и стратегическите приоритети на Европейския съюз за постигане на реални, видими резултати в отговор на очакванията на гражданите за повече сигурност, заетост, устойчив растеж и по-силно присъствие на Съюза на световната сцена.

Освен на основата на 18-месечната програма на триото, програмата на Българското председателство очертава основните приоритети на работата, както и конкретните цели, които си поставя в рамките на отделните формати на Съвета на ЕС.

Проектът на приоритетите на ротационното председателство бяха одобрени от правителството на 13 юли 2017 г., след което те бяха подложени на обществен дебат в продължение на близо шест месеца. Обществени дискусии бяха проведени в цялата страна с всички заинтересовани страни с цел постигане на максимално широк национален консенсус по стратегически важните за България теми.

На 1 декември 2017 г. коригираната програма с приоритетите на страната ни беше приета от Съветът по европейските въпроси и от Народното събрание. Депутатите одобриха основните послания за консенсус, конкурентоспособност и кохезия, както и девиза "Съединението прави силата". Парламентът насърчи правителството да работи за приемане на балансирани решения с цел запазване на единството между държавите-членки на ЕС, като заедно с това полага усилия за постигане на конкретни резултати в рамките на председателството. След окончателното приемане на приоритетите от правителството, те отново трябва да бъдат докладвани в Народното събрание.

Кабинетът одобри програмата за Българското председателство на Съвета на Европа
3772
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Под френското председателство
Как премина първото заседание на Съвета по земеделие и рибарство
На 17 януари в Брюксел
Одобрена е българската позиция за предстоящия Съвет на ЕС по земеделие
Очакванията на депутатите
Хърватското председателство на Съвета ще премине под знака на БРЕКЗИТ
Предложение, обсъждано миналата седмица в Брюксел
Финландското председателство залага 334 млрд. евро за земеделие от общия бюджет на ЕС до 2027 г.
Първа среща на Съвета на ЕС
Финландското председателство ще работи по актуализацията на еврорегламентите след 2020 г.
Брюксел
На 18 юни ще се проведе последният съвет на ЕС под румънско председателство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини