Начало » Новини » Коментари
11.08.2017 г.

Луда подготовка в агроминистерството за българското председателство през 2018 г.

sinor

До първи януари 2018 година министерството на земеделието изцяло трябва да подготви документацията, реда и процедурите за водене на 53-те заседания на комисиите по земеделие и другите събития в агросектора, които ще се проведат в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС. Тематични заседания и неформални срещи ще има освен в Брюксел още в България и други европейски градове.

Първото заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство ще се проведе на 29 януари 2018 г. Датите за следващите срещи през февруари и март са съответно на 19 феврурари и 19 март. На 16 април е насрочено следващото редовно заседание на Съвета по селскостопанство и рибарство. Майското издание ще се проведе на 14-и, а през юни ще има три неформални заседания, насрочени да се проведат от 3 до 5 юни включително. Последното редовно заседание ще се проведе на 18 и 19 юни в Люксембург.

Извън тези заседания ще има десетки срещи, които ще бъдат председателствани от българския министър на земеделието Румен Порожанов. Казано накратко, подготовката за всички официални и неофициални събития ще паднат на плещите на родната администрация независимо от помощта, която се очаква и от служителите в Брюксел.  

На пръв поглед оставащите четири месеца би трябвало да стигнат за цялата подготовка, но екипът на ведомството не разполага с достатъчно подготвени експерти с перфектно владеене на английски език. По разпореждане на министър Румен Порожанов в почти всички отдели на ведомството са определени служители, които изцяло да поемат бъдещата организация, като за целта са привлечени най-способните от екипа.

Дотук добре, но според фермерите цялата тази подготовка ще стане за сметка на вътрешния план за дейност на ведомството и ще рефлектира върху забавяне на реформите. Секторът жизнено се нуждае от конкретни мерки в областта на напояването, борбата с градушките и с поземлената реформа. Да не говорим за тоталното изоставане в наредбите за прилагане на програмата за развитие на селските райони, където, както се видя от последния мониторингов комитет, има критично изоставане в обработката на проектите и изплащането на субсидиите.

Все въпроси, чиито отговори се очакват и от фермерите, и от бизнеса от хранителната индустрия. Защото не може зад паравана на българското председателство администрацията да зареже ангажиментите си по вътрешните политики или по-лошо - да ги възложи на най-малко кадърните, след които винаги се забъркват едни каши, от които пати само бизнесът. 

Екатерина Стоилова

Луда подготовка в агроминистерството за българското председателство през 2018 г.
9814
 

Последни материали
Виж
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
Свързани материали
Виж
Необходим е плавен, прозрачен и ефективен преход към новите правила след 2020 година
България и Вишеградската група подкрепят силна и адекватно финансирана ОСП
Ще има форуми и в големите градове от страната
Близо 300 са събитията в календара на Българското председателство
До края на юли пускат обществена поръчка за сайта на българското председателство на Съвета на ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини