Турският съюз на селскостопански камари предупреди за продължаващото свиване на производството на червено месо и особено на говеждо в страната, което е основният фактор, довел до рязък скок на цените, и призова за предприемане на спешни мерки в сектора, съобщи електронното издание Meatinfo.
Президентът на съюза Шемшъ Байрактар обяви, че производството на червено месо в Турция е намаляло с 11,2% през първите 9 месеца на годината спрямо същия период на 2016 г., достигайки 791 417 тона, като основна причина за спада е свитото производство на говеждо.
„През първите 9 месеца на годината производството на овце и кози в Турция нарасна съответно с 10,2% и 14% спрямо същия период на 2016 г. Дори производството на биволи се увеличи с 330%. Въпреки това производството на едър рогат добитък в Турция се сви рязко през 2017 г., а през третото тримесечие бе отчетен спад от 29,4% в сравнение със същото тримесечие на миналата година”, уточни Байрактар.
Според него на производителите на племенни породи трябва да бъдат предложени субсидии. Президентът на съюза е убеден, че ако не бъдат предприети никакви действия, на Турция ще се наложи да плаща милиарди долари за внос на говеждо и едър рогат добитък.