Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.11.2017 г.

Растителна защита с природни средства

Известни са десетки растителни видове, чиито екстракти, отвари, настойки, масла, коренови отделяния и други, претежават инсектицидни, акарицидни, нематоцидни, фунгицидни и бактерицидни свойства. Употребата на тези есстествени природни продукти за растителна защита има големи предимства и намира широк прием в интегрираното и най-вече в екологичното земеделие.
1. Борбата с гъсениците по бобови, зеленчукови и овощни култури може да се извършва, като се използва пръчковидна млечка. Употребяват се прецъфтели растения. Отварата се приготвя, като се нарежат ситно около 3 кг свежи листа и стъбла и се варят 150 минути в 3 л вода. Тя се прецежда, долива се до 8 л вода и се прибавят 5-6 мл течен сапун. Необходимо е отварата да се приготвя внимателно, тъй като е отровна за хората. Разгражда се в растенията бързо – за 4-5 дни. Затова би трябвало да се пръска неколкократно през 7 дни.
2. Унищожаването на листни въшки, трипс и акари по абълката, ягодата и други култури може да се извърши с помощта на чесън. Обелват се скилидите на 3-4 глави, нарязват се ситно и се счукват. Смесват се с 9-10 л вода с температура 20-35 градса. Оставят се да престоят 6-7 часа. Прецеждат се и се добавят 6-7 мл течен сапун. Разтворът е готов за работа. Използва се неколкократно през 6-7 дни.
3. За борба с ябълковия плодов червей, гъсеници, лъжегъсеници, листни въшки, малинов бръмбар, ягодов хоботник, люцернов листояд и други се използва чемерика. Прилагат се надземните части, събрани през вегетацията и корените, добити през есента. Растенията след смилане могат да се използват за напрашване на нападнати култури. Биха могли да се използват сурови растения (1 кг), полусухи (500 г), сухи (250 г) или 100 г корени. Заливат се с 10 л вода и се оставят да престоят 48 часа. Отварата се приготвя от същите количества растителни материали, като се злива с 10 л хладка вода. Оставя се да кисне 3-4 часа, след което се вари 30 минути.
Водно-спиртен екстракт от чемерика е ефективен срещу мишки и плъхове. Приготвя се, като една част от растителната суровина се залива с 1 до 5 части спиртно-водна сес равни количества вода и спирт). В този разтвор се накисва зърно от пшеница за 4-5 денонощия и се залага като примамка до входовете на гризачите. Разтворът и примамките не трябва да се пипат с ръце.
4. Борбата с листни въшки, трипси, акари по овощните, зеленчуковите и цветните култури, може да се извършва, като се използва надземната част на растението зърнеш. Събира се в началото на цъфтежа. Растението цъфти от май до август. Може да се приложи по два начина.
а) 0,5 кг ситно нарязана надземна маса или 250 г семена се накисват в 5 л хладка вода (температура около 25 градуса). След като престои 24 часа, се прецежда и се прибавят 10 мл течен сапун или прилепител. Използва се неколкократно в интервал 6-7 дни.
Б) 0,5 кг суха нарязана надземна маса се залива с 5 л вода и се вари 30-40 минути. След изстиването се прецежда, добавят се 8-10 мл течен сапун и се пръска през интервал от 6-7 дни.
5. Срещу оранжерийни неприятели може да се приложи сушен цвят от лайка. Използва се за опушване в доза 6 г/куб. м.
6. Ефикасна срещу подвижните форми на червения овощен акар е настойка от бял синап. Приготвя се от 5-6 кг ситно нарязани растения, които се заливат с 10 л вода. Оставят се да престоят 3 дни. Прецежда се и се прибабявт 8-10 мл течен сапун за по-добър ефект. Използва се през 6-7 дни.
7. Накисват се 2 кг зелена маса от доматени растения в 20 л вода за 6-7 часа. След това се вари на слаб огън около 3 часа. Отварата се прецежда, разрежда се с вода 1:2 и се добавят 20 мл течен сапун или друг прилепител. Действа срещу зелевата нощенка, ливадната пеперуда по зелето и други.
8. Срещу голи охлюви, листни въшки, листни бълхи, трипс, гъсеници, акари, плодови чревеи и други, се използват лютиви сортове пипер. 500 г свежи или 250 г изсушени чушки се нарязват и варят 1 час в 5 л вода. След варенето продължават да киснат още 2 денонощия в добре затворен стъклен или емайлиран съд. Размекнатите чушки се намачкват добре, изстискват се и отварата се прецежда. Концентратът се налива в тъмна бутилка и се поставя на хладно и тъмно място. Цветните култури се пръскат със 125 мл от концентрата, разреден с 10 л вода и смесен с 10 мл течен сапун.
9. За борба срщу щитоносните въшки, листните въшки и други при цветните култури при домашни условия, се използват сухи портокалови кори. Накисват се 500 г от тх в 5 л топла вода (40-50 градуса) и се оставят да престоят в тъмно и топло помещение 3 денонощия. Настойката се прецежда, прибавят се 7-8 мл течен сапун и се пръска без разреждане.
10. Приготвя се отвара от хвощ (200 г суха маса в 7 л вода). Сместа се вари около 30 минути. Към нея се прибавят 1-2%-ов разтвор от водно стъкло. Разрежда се с вода 1:5. Третират се овощните дървета преди разпукване на пъпките. Прилага се за борба срещу струпясване по овощните, кафяво гниене, брашнеста мана, ръжда и други.
Може да се приложи двукратно през 6-7 дни преди цъфтежа срещу къдравост по прасковата и по време на вегетацията – срещу бактериози по доматите.
11. Растението вратига има отблъскващо действие срещу колорадския бръмбар и ябълковия плодов червей. Засажда се в междуредията на картофите и около ябълковите дървета.
По време на цъфтежа през лятото се събират надземните части. Изсушават се за няколко дни на сянка. Надробяват се на ситно 30 г суха маса или 300 г свежа. Заливат се с 8-10 л хладка вода за 60 минути. Смесва се с чай от хвощ (рецепта 10). Прецежда се, добавят се 5-6 мл течен сапун за по-добър ефект. Пръскат се зеленчукови и овощни култури срещу листни въшки и подивжни форми на акари.
През невегетационния перидо може да се използва неразреден разтвор срещу листни оси, зимни форми на акари и други.
Разреден разтвор в съотношение 1:2 се прилага срещу ръжда и обикновена мана по зеленчуковите култури.
12. Срещу зелевата муха отблъскващ ефект проявява фасулът, засят в междуредията на злето.
13. Добро действие срещу подивжните форми на галовата нематода имат ситно нарзани сухи растения от тагетес в дома 15 г/кв. м, внесени в почвата.
Нематоцидното действие на тагетеса може да се използва като се засади в началото на месец юли в междуредията на ягоди или други култури, нападнати от нематоди. За постигане на ефект е необходимо тагетесът да престои на постоянно място не по-малко от 3 месеца.
14. лукът може да се приложи като репелент. Неговата миризма действа отблъскващо на птиците, нападащи ягодите и плодовете в овощните градини. На различни места в короните на дърветата и между ягодовите растения, се поставят нарязани луковици. След като изсъхнат, те се подменят с нови.
Разрязани глави от лук се заравят в междуредията на ягодите и морковите. Те действат отблъскващо на голите охлюви и морковената муха.
15. Водни настойки от севжи листа и цветове, събрани по време на цъфтежа на тревистия бъз, се приготвят в съотношение 1 тегловна част растителна маса и 8 тегловни части вода. За настойката могат да се използват и изсушени листа и цветове.
Имат добро действие срещу листни въшки по зеленчукови култури.

Растителна защита с природни средства
35469
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
БФС
Иска се удължаване на срока за заявяване на помощта за пръскането на овошките
Борба с болестите и вредителите по домати, краставици и пипер през август
Владимир Аврамов, търговски представител за Североизточна България в отдел „Растителна защита”
Corteva Agriscience™ с точните предложения за есенната сеитба
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
БАСФ с иновативна серия от интегрирани решения за устойчиво земеделие
Втора част
Химическият метод при растителната защита
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини