Начало » Новини » Света
27.11.2017 г.

Европейската конфедерация на производителите на царевица, представи официалната си позицията за ОСП след 2020

Вследствие вътрешен дебат между членовете на ЕКПЦ (Европейска конфедерация на производителите на царевица) европейските производители на царевица приeха обща позиция относно Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Те възнамеряват тя да придобие възможно най-широк отзвук с оглед предстоящите дебати.

Позицията на ЕКПЦ чиито член е и Национална Асоциация на Зърнопроизводителите може да бъде обобщена по следния начин коментират от пресцентъра на НАЗ: по-силен бюджет, ограничена субсидиарност, по-широк и модернизиран набор от инструменти и преразглеждане на екологичния подход.

За ЕКПЦ Европейският съюз трябва активно и искрено да се ангажира със своето селско стопанство, както и с въпросите на гражданите, които се издържат от него, като по този начин допринесе за постигането на стратегическите приоритети, определени от Европейската комисия. Тази възродена амбиция следва да се основава на по-силен бюджет, който все още е обект на дебати. Най-вече ОСП след 2020 г. трябва да запази своя общностен европейски характер, като ограничи субсидиарността, която се предлага на държавите членки, по-специално в рамките на Първи стълб.

ОСП след 2020 г. трябва да позволи разширяването на наличния набор от инструменти, които да подпомагат способността на фермерите да се справят с пазарни и метеорологични рискове, както и да подобряват конкурентоспособността им посредством: спасителна мрежа по време на пазарни кризи, необвързани с производството базови плащания, подобрени инструменти за управление на риска, политика съгласно инвестициите, която се стреми да подобри конкурентоспособността на европейския сектор за производство на царевица, и по-широк достъп до иновации.

Накрая, екологичният подход следва да бъде преразгледан в рамките на ОСП след 2020 г., за да спечели подкрепата на земеделските стопани. Екологизирането би трябвало да засилва индивидуалните и колективните инициативи на фермерите, вместо да отслабва производството, доходите, следователно и устойчивостта на европейските стопанства. Това е приложено нагледно и в инициативата, ръководена от ЕКПЦ, относно признаването на практики еквивалентни на екологизирането.

„Като се има предвид, че Европейският съюз е на ръба да стане най-големият вносител на царевица в света, европейските производители, представлявани от ЕКПЦ, искат да развият един амбициозен проект преди следващата ОСП. Целта ни е да подпомогнем постигането на високи цели на производството на царевица в ЕС, между които най-малкото да се задоволят европейските нужди”, заяви Даниел Пероб, председател на ЕКПЦ.

За ЕКПЦ: Европейската конфедерация на производителите на царевица е създадена през 1984 г. и обединява организации на производители от 10 държави членки на ЕС: Германия, България, Испания, Франция, Унгария, Италия, Полша, Португалия, Румъния и Словакия, които представляват 90 % от европейските производители на царевица. ЕКПЦ е член на пет групи за граждански диалог от създаването им през 2014 г.

Европейската конфедерация на производителите на царевица, представи официалната си позицията за ОСП след 2020
5212
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Иска се 6-годишен опит от кандидатите, които все още не са избрани
Назначават през лятото още 13 търговски представители зад граница
Нормативни промени
Назначават нови одитори за Стратегическия план и програма „Рибарство“
Общо събрание на НАЗ
Камчийски и варненски фермери се присъединяват към асоциацията на зърнопроизводителите
ВЕРБЕН® – характеристика и предимства
След протестите
СПОРАЗУМЕНИЕ между НАЗ и БАК от една страна и МС, МЗХ и ДФЗ - от друга
Предстои да бъде сключено споразумение в две части между сектора и властта
НАЗ: разграничаваме се от обявените в понеделник протести на други организации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини