Кършенето на лозите представлява премахване на растящите върхове на леторастите заедно с 5 до 8 недоразвити листа. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас. При силните лози, когато леторастите се развият буйно и засенчват гроздето, кършенето е наложително мероприятие. То може да се използва и като средство за борба против изресяването при някои сортове. В сравнение с прищипването кършенето дава по-добър резултат. Слабите и новозасадените лози през първите години не трябва да се кършат, както и умерено растящите асми и високостъблени формировки.
При правилно извършване на кършенето добивът може да се увеличи значително (до 50%) вследствие на по-големия брой зърна в гроздовете. Чрез него се дава възможност на слънчевите лъчи да проникнат до гроздето. Следствие на това захарното съдържание се увеличава, то узрява по-добре и по-малко се напада от сиво гниене.
Винените – през юли
Кършенето на винените и десертните сортове трябва да се извършва през втората половина на юли, след като леторастите са развили достатъчно листа и растежът им е намалял. Необходимо е да останат на леторастите поне по 18 листа при винените и 20 при десертните сортове. Особено ефективно е извършването на това мероприятие при буйно растящите лози и ниска телена конструкция. В някои случаи вместо кършене се прилага увиване на леторастите по най-горния тел. При слабо и умерено растящите лози и по-висока телена конструкция това е полезно.
Опасностите
Кършенето е мероприятие с двустранен ефект. Извършено неправилно, дава отрицателни резултати. Добивът се увеличава, но в същото време се намалява листната повърхност или лозата, трябва с по-малко листа да изхрани повече грозде. При ежегодно ниско кършене силата на лозите отслабва, а оттук и тяхното плододаване.
Необходимо е правилно да се прилага, за да се извлече максимална полза от него.