Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.10.2017 г.

Кършенето – ако не внимавате, ще опропастите реколтата

Тази операция не важи за слаборастящите асми

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5–6 недоразвити листа се нарича кършене. То се прилага в почти всички лозарски райони у нас, но понякога неправилно, защото лозите се кършат много ниско. С това листната им повърхност силно намалява и се потиска развитието на кореновата система. При силните лози, когато леторастите се развиват буйно, кършенето е наложително. То може да се използва и като средство за борба против изресяването при сортове, като Мискет червен, Бяло без семе и др. При тях кършенето дава по-добър ефект. Не бива да се кършат слабите и новозасадените лози през първите години.
Когато искате с тази операция да предотвратите изресяването, то трябва да се извърши 3–4 дни преди цъфтежа. Така се преустановява растежът на летораста и към ресите се насочват повече хранителни вещества.

Направете го сега
Кършенето на винените и десертните сортове се извършва към края на юни, след като леторастите са развили достатъчно листа и растежът им е намалял. След него на летораст трябва да останат поне 14 листа при винените и 16 при десертните сортове. Леторастите от чепове, които ще се използват при следващата резитба, се кършат на още по-голяма височина или се увиват по най-горния тел, без да се кършат. При слабо и умерено растящи лози и това увиване по високата телена конструкция е полезно. При буйно растящите лози и ниска телена конструкция обаче не може да се мине без кършене.

Ако не внимавате
Слабо и умеренорастящите асми и високостъблените лози не се кършат. Правилно извършено кършенето се отразява върху добива и големината на зърната. То може да окаже положително влияние и за подобряване качеството на гроздето при лозите, които имат буйни леторасти и са зашумени. Чрез него се дава възможност на слънчевите лъчи да проникнат до гроздето. То узрява по-добре и по-малко се напада от сиво гниене.
Ако обаче не направите тази операция правилно, може да има отрицателни резултати. При ежегодно ниско кършене силата на лозите отслабва, а оттук и тяхното плододаване. Намалява се захарността. С кършенето се увеличава добивът, но се намалява листната повърхност и лозата се заставя с по-малко листа да изхрани повече грозде. Леторастите и листата на кършените лози стават по-дебели, запазват зеления си цвят до по-късно през есента и узряването на пръчките се забавя.

Кършенето – ако не внимавате, ще опропастите реколтата
9598

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Тънкости при вземането на калема
Не бързайте с отгрибването на лозята
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини