Премахването на 5-6 до 8 междувъзлия на леторастите от върха надолу се нарича кършене, направете го и ще спасите лозите от засушаването съветват специалистите от Института по лозарство и винарство в град Плевен. Най-благоприятният биологичен момент за прилагане на това мероприятие е, когато растежът на лозите намалее. Този момент съвпада най-често с началото на прошарването или омекването на гроздето. При условията на нашата страна за повечето от сортовете той е към края на юли и началото на август.
Общо взето, ефектът от кършенето по това време е по-голям, когато лозите имат по-буен растеж и през лятото настъпи засушаване, а няма условия да се напоява. С прекършването на леторастите се намалява транспирационната площ, а от там и изпарението на вода от листата. В такъв случай кършенето играе ролята на напояване, вследствие на което зърната наедряват и добивът се увеличава. Важно е да се отбележи обаче, че трябва да се внимава да не се оголят прекалено много гроздовете, защото има опасност да се предизвика слънчев пригор.