Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.11.2017 г.

Дините се поливат, когато са млади

Пъпешите не са толкова капризни по отношение на водата

Дините и пъпешите се причисляват към сухоустоичивите растения благодарение на силно развитата си коренова система и голямата й смукателна способност. Тя се разполага в кръг около стъблото с диаметър до около 3-4 м, а на дълбочина достига до около 2,5 м при дините и малко по-плитко при пъпешите. При значително понижаване на почвената влага използването й е много по-добро в сравнение с редица други растения. Тази биологична особеност дава възможност за отглеждане при неполивни условия. Но през ранните фази от развитието, преди да се е оформила цялостно кореновата система, поливките се отразяват много благоприятно. В сравнение с дините, пъпешите са малко по-взискателни към почвената влага, което се обяснява с по-слабо развитата коренова система и по-голямата листна повърхност, с по-голяма изпарителна способност. При тях напояването е по-ефективно, но не и през последните фази от развитието им.

За по-високи добиви
Независимо от всичко казано до тук, за да се получат по-високи добиви бостанът трябва да се полива. При полско отглеждане, напояването може да бъде гравитачно и капково. При гравитачното се правят 2 поливки през вегетацията, но преди наедряване на плодовете. Водата се пуска по поливните бразди, направени преди разстилането на растенията, на разстояние 60-70 см от редовете. За тази дейност за предпочитане са по-хладните часове на деня, обикновено привечер. Първото напояване се прави в началото на цъфтежа, като се внимава да не се залеят растенията. Второто може да се извърши, когато започне плодообразуването. С напояването не бива да се прекалява, тъй като през периода на узряването и по време на масовите беритби може да се окаже дори вредно, защото се понижава съдържанието на захари. При пъпешите високата почвена влага може да доведе до масово напукване на плодовете. Динята също не понася преовлажнена почва, плодовете остават безвкусни. Освен това, високата въздушна влажност се отразява неблагоприятно и създава условия за масово поражение от редица болести и най-вече от брашнеста мана.

По капков път
Напоследък особено актуално е капковото напояване. При него използването на водата е по-ефективно, тъй като капчиците попадат точно в корените на растенията, с което разходът на вода намалява с около 40%. Торовите норми също са по-ниски с около 40-50%, а произведените дини и пъпеши са с отлични качества. Накратко казано - с по-малко труд и средства се отглеждат по-големи площи. Честотата и продължителността на поливките зависят от вида на почвата и дължината на вегетационния период на отглеждания сорт. При бързо развитие и топло слънчево време поливките са през 2-3 дни в продължение на 6-12 часа.

Дините се поливат, когато са млади
38201
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
151 години от гибелта на Васил Левски
България, с дълбок поклон пред Апостола на свободата!
След опустошителни жеги и в очакване на нова гореща вълна
Торнадо, дъждове и градушки нанесоха огромни щети на градини и лозя в Италия
Мерки за справяне
Правят анализ на пропадналите площи за 5 години назад
147 години от гибелта на поета-революционер
Дълбок поклон пред личността и подвига на Христо Ботев!
Агростатистика
Поливните овощни градини са намалели двойно от 2018 г. досега!
Фонд „Земеделие”
До 17 март овощари и градинари заявяват помощ за зимни пръскания
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини