Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.11.2017 г.

Дините се поливат, когато са млади

Пъпешите не са толкова капризни по отношение на водата

Дините и пъпешите се причисляват към сухоустоичивите растения благодарение на силно развитата си коренова система и голямата й смукателна способност. Тя се разполага в кръг около стъблото с диаметър до около 3-4 м, а на дълбочина достига до около 2,5 м при дините и малко по-плитко при пъпешите. При значително понижаване на почвената влага използването й е много по-добро в сравнение с редица други растения. Тази биологична особеност дава възможност за отглеждане при неполивни условия. Но през ранните фази от развитието, преди да се е оформила цялостно кореновата система, поливките се отразяват много благоприятно. В сравнение с дините, пъпешите са малко по-взискателни към почвената влага, което се обяснява с по-слабо развитата коренова система и по-голямата листна повърхност, с по-голяма изпарителна способност. При тях напояването е по-ефективно, но не и през последните фази от развитието им.

За по-високи добиви
Независимо от всичко казано до тук, за да се получат по-високи добиви бостанът трябва да се полива. При полско отглеждане, напояването може да бъде гравитачно и капково. При гравитачното се правят 2 поливки през вегетацията, но преди наедряване на плодовете. Водата се пуска по поливните бразди, направени преди разстилането на растенията, на разстояние 60-70 см от редовете. За тази дейност за предпочитане са по-хладните часове на деня, обикновено привечер. Първото напояване се прави в началото на цъфтежа, като се внимава да не се залеят растенията. Второто може да се извърши, когато започне плодообразуването. С напояването не бива да се прекалява, тъй като през периода на узряването и по време на масовите беритби може да се окаже дори вредно, защото се понижава съдържанието на захари. При пъпешите високата почвена влага може да доведе до масово напукване на плодовете. Динята също не понася преовлажнена почва, плодовете остават безвкусни. Освен това, високата въздушна влажност се отразява неблагоприятно и създава условия за масово поражение от редица болести и най-вече от брашнеста мана.

По капков път
Напоследък особено актуално е капковото напояване. При него използването на водата е по-ефективно, тъй като капчиците попадат точно в корените на растенията, с което разходът на вода намалява с около 40%. Торовите норми също са по-ниски с около 40-50%, а произведените дини и пъпеши са с отлични качества. Накратко казано - с по-малко труд и средства се отглеждат по-големи площи. Честотата и продължителността на поливките зависят от вида на почвата и дължината на вегетационния период на отглеждания сорт. При бързо развитие и топло слънчево време поливките са през 2-3 дни в продължение на 6-12 часа.

Дините се поливат, когато са млади
40751
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Съвпадна като по поръчка с прибирането на реколтата
Европейското първенство вдигна рязко търсенето на турските дини
Средствата за останалите 177 стопани ще бъдат преведени след края на административните проверки
3 192 стопани получиха общо над 5,1 млн. лева за зимни пръскания
151 години от гибелта на Васил Левски
България, с дълбок поклон пред Апостола на свободата!
След опустошителни жеги и в очакване на нова гореща вълна
Торнадо, дъждове и градушки нанесоха огромни щети на градини и лозя в Италия
Мерки за справяне
Правят анализ на пропадналите площи за 5 години назад
147 години от гибелта на поета-революционер
Дълбок поклон пред личността и подвига на Христо Ботев!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини