Начало » Хоби земеделие » Цветарство
26.11.2017 г.

Пахиподиум охранява балкона

Прехвърляйте всяка пролет в по-голяма саксия
Пахиподиум охранява балкона

Пахиподиумът (Pachypodium lamerei) е рядко срещан у нас красавец, типичен представител на сукулентните растения. Наричат го още “мадагаскарска палма”. Дебелото сочно стъбло е изправено и осеяно с множество бодли. В млада възраст цялото растение е покрито с ланцетно удължени листа. Те са груби, над 20 см дълги, тъмнозелени. При по-възрастните растения листата са събрани във внушителна корона само на върха на стъблата.
Пахиподиумът е подчертано топлолюбиво растение. Температурата в помещенията през зимата не трябва да е под 16 С. През лятото обаче се чувства много добре и при 30 C. Обича пряката слънчева светлина. Влажността на почвената смес трябва да е умерена. Ценно качество на растенията е, че понасят добре сухият въздух в помещения с парно отопление.

Размножава се чрез семена
Пахиподиумът се размножава трудно. Най-често се използват семена. Възможно е да се отделят и издънки, които се образуват твърде рядко. Използва се почвена смес, съставена от едрозърнест пясък, чимовка и листовка в равни части. Младите растения се прехвърлят всяка пролет в по-големи саксии. Когато вече са увеличили размера си и са тежки, се прехвърлят през 2-3 години. Веднага след засаждането се полива. През топлите летни месеци се полива редовно, но с малки количество вода. През зимата трябва да се полива съвсем оскъдно, защото растенията имат потребност от относителен покой.

Обичат светлината
Тези красиви растения се отглеждат лесно. Много важно е обаче да им се осигури много светлина. Целесъобразно е през лятото да се изнасят на балкони и тераси.
Задължително трябва да се знае, че пахиподъумът съдържа силно отровен сок. Това налага когато се работи с него да се поставят ръкавици. Саксиите трябва да се поставят на недостъпни за децата места, защото освен че са отровни, растенията са бодливи и опасни за тях.

229
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса АД за 13-15 декември 2017 година
Фуражната пшеница поскъпва минимално на борсата
Практика
Колко органични торове и микроелементи съдържат листата и стъблата на цвеклото
Остава неясно можем ли още да ги използваме и за мезе към нея
В САЩ вече произвеждат бирата за по-добър вкус направо с картофите
Класическо вкусно ястие
Гювеч със свинско и кисело зеле
Седмична ценова справка
Цени на цяло агне по региони
Цени на яйца на едро и дребно по региони
Цените на яйцата в страната остават високи
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам