Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.11.2017 г.

Засадите ли зеленчуците грижите започват

Окопавайте, поливайте, подхранвайте и пазете от вредители

Пиперът и доматите вече са в градината. След засаждането им обаче грижите за тях не свършват. Те трябва да се окопават, поливат, подхранват, да се води борба с болестите и неприятелите, да се колтучат. Обработката на почвата започва след като доматите се прихванат. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата. Така растенията се развиват по-добре. Следващите окопавания са по-плитки на 7-8 см. Разрохкването на почвата трябва да става редовно, особено след дъжд, плитко, за да не се повреждат корените. Лекото загърляне укрепва растенията, образуват се допълнителни корени, използват се повече хранителни вещества, подобрява се водно-въздушният режим на почвата.

Доматите растат и се развиват добре, когато им осигурите добро овлажняване. От разсаждането до първата беритба е добре да се дадат 1-2 поливки, а по-късно се увеличават. Средноранните домати се поливат ръчно или с течаща вода, но с малка поливна норма в зависимост от почвената влажност и температурата. Веднага след разсаждането на нискостъблените домати се набиват коловове или се прави телената конструкция. Коловете се забиват до всяко растение откъм страната на преобладаващите ветрове. Привързват към тях, под лист, но не под съцветие, на осморка, хлабаво за да нараства свободно стъблото.
Подхранват се 2-3 пъти по 2 кг на 100 кв.м. Добре се отразява шербетуването, разтваряне на оборски тор във вода. Първото подхранване се дава 15-20 дни след като засадите растенията, при появата на първите плодове, а следващите през 15-20 дни.

Регулирането на растежа е важна практика. Може да го постигнете с отстраняване на страничните леторасти – като колтучите и прекършвате върха на растенията. С отстраняването на колтуците ще ускорите плододаването. При едностъблените растения добивът е по-ранен. Неколтучените домати могат да дадат висок добив, но плодовете са по-дребни и по-късно узряват. Когато оставяте само едно стъбло на растенията, без колтуци, премахвайте ги навреме и редовно, когато колтуците са на 4-5 см дължина. Всяко закъснение бави развитието и върху стъблото се образуват големи рани.
При едностъбленото отглеждане на ранните домати се прекършва върха. Прави се след третото съцветие, за да се ускори зреенето на плодовете и да се получат по-едри и качествени плодове.
Безколовите нискостъблените домати не се колтучат. За да се получи ранна продукция могат да се колтучат само веднъж, при което се отстраняват всички странични колтуци, появили се в пазвите на първите 4-5 листа върху главното стъбло.
Не пропускайте и редовната борба с вредителите. Унищожавайте листните въшки, не само в посевите, но и в плевелите. Те са преносители на опасни вирусни болести, каквато е и жилковата некроза, от която загиват целите растения и може да ви остави без домати. Доматите боледуват от картофена и брашнеста мана, от бактериални болести – изсъхване и струпясване, върхово гниене на плодовете.

Засадите ли зеленчуците грижите започват
6213
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Бор за листно и кореново подхранване
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Разследват зеленчукопроизводител от Пловдив за измама по схемата за обвързана подкрепа
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Сярата лекува, предпазва от вредители и е важен хранителен елемент за растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини