Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.11.2017 г.

Засадите ли зеленчуците грижите започват

Окопавайте, поливайте, подхранвайте и пазете от вредители

Пиперът и доматите вече са в градината. След засаждането им обаче грижите за тях не свършват. Те трябва да се окопават, поливат, подхранват, да се води борба с болестите и неприятелите, да се колтучат. Обработката на почвата започва след като доматите се прихванат. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата. Така растенията се развиват по-добре. Следващите окопавания са по-плитки на 7-8 см. Разрохкването на почвата трябва да става редовно, особено след дъжд, плитко, за да не се повреждат корените. Лекото загърляне укрепва растенията, образуват се допълнителни корени, използват се повече хранителни вещества, подобрява се водно-въздушният режим на почвата.

Доматите растат и се развиват добре, когато им осигурите добро овлажняване. От разсаждането до първата беритба е добре да се дадат 1-2 поливки, а по-късно се увеличават. Средноранните домати се поливат ръчно или с течаща вода, но с малка поливна норма в зависимост от почвената влажност и температурата. Веднага след разсаждането на нискостъблените домати се набиват коловове или се прави телената конструкция. Коловете се забиват до всяко растение откъм страната на преобладаващите ветрове. Привързват към тях, под лист, но не под съцветие, на осморка, хлабаво за да нараства свободно стъблото.
Подхранват се 2-3 пъти по 2 кг на 100 кв.м. Добре се отразява шербетуването, разтваряне на оборски тор във вода. Първото подхранване се дава 15-20 дни след като засадите растенията, при появата на първите плодове, а следващите през 15-20 дни.

Регулирането на растежа е важна практика. Може да го постигнете с отстраняване на страничните леторасти – като колтучите и прекършвате върха на растенията. С отстраняването на колтуците ще ускорите плододаването. При едностъблените растения добивът е по-ранен. Неколтучените домати могат да дадат висок добив, но плодовете са по-дребни и по-късно узряват. Когато оставяте само едно стъбло на растенията, без колтуци, премахвайте ги навреме и редовно, когато колтуците са на 4-5 см дължина. Всяко закъснение бави развитието и върху стъблото се образуват големи рани.
При едностъбленото отглеждане на ранните домати се прекършва върха. Прави се след третото съцветие, за да се ускори зреенето на плодовете и да се получат по-едри и качествени плодове.
Безколовите нискостъблените домати не се колтучат. За да се получи ранна продукция могат да се колтучат само веднъж, при което се отстраняват всички странични колтуци, появили се в пазвите на първите 4-5 листа върху главното стъбло.
Не пропускайте и редовната борба с вредителите. Унищожавайте листните въшки, не само в посевите, но и в плевелите. Те са преносители на опасни вирусни болести, каквато е и жилковата некроза, от която загиват целите растения и може да ви остави без домати. Доматите боледуват от картофена и брашнеста мана, от бактериални болести – изсъхване и струпясване, върхово гниене на плодовете.

Засадите ли зеленчуците грижите започват
5958

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Позиция
Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ се разграничава от протестите на 5-те други организации
Русия отпуска допълнителни 4,5 милиарда рубли за зеленчукопроизводители
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Внасянето на магнезий е важно при есенната обработка на почвата
Пепелта може да навреди на почвата и трябва да се прилага внимателно
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини