Начало » Хоби земеделие » Цветарство
24.11.2017 г.

Новите градински аромати

Градината трябва да мирише добре. Без ароматните растения обаче тя сякаш е лишена от най-главното и се възприема само като красива картина. Но щом повее ватйра, ще донесе слакдия аромат на лобулярията, тънкията аромат на ароматния грах, и веднага ще възникне чувството за приказност, за очакване на чудото, както е било в детството. Миризмите имат особено, много силно въздействие върху човека. Много аромати не само повишават наствоението, но и се явяват целебни. Не напразно, от далечни времена съществува такава област от медицината, като ароматерапията. Материална основа за ароматите се явяват съдържащите в растенията ефирни масла. Много от тях оказват положително въздействие на нервната система, понижават умората, имат изразено антисептично действие. Има и възбуждащи аромати, които подсилват еротичните чувства, например, жасмина, карамфила и др. така че е напълно във вашите възможности да създадете в своята градина и дома си атмосфера на любов, радост и здраве.
На всички са известни със своите аромати розата, божурът, лилиумът, зюмбюлът. Тези растение не се отглеждат лесно, а и посадъчният материал не е много евтин. Тук ще ви разкажем за новите сортове и малкоизвестните видове ароматни растения, които можете лесно да отгледате и от семена. Те имат прекрасна миризма, ярки цветове с разнообразна окраска, освен това не са капризни и са устойчиви на студ. Сред тях има едногодишни и многогодишни, но всички те ще ви зарадват с благоуханието си още през първата година! Най-добре е да ги засеете в лехите под прозорците си, вбилост до местата за почивка, а също така и на терасата, балконите или в сандъчета на прозорчетата.

Тагетес анисата (Tagetes anisata). Това е едно уникално едногодишно растение, който има вкус и аромат, които напомнят естрагона, но е доста по-приятен и силен. Освен това ароматът се чувства на значително разстояние. Цъфти обилно през цялото лято. Може да се използва във всякакъв вид леха. Добре расте в обграничена по обем почва. дълго издържа и като рязан цвят. Ако поставите във вазата букет, то благоуханието ще се разнася из целия ви дом. Както всички тагетеси и този вид е топлолюбив, лесно зе отглежда и издържа много, устойчив е към сушата. Лесно понася пресаждането дори и в цъфтящо състояние. Семената могат да се сеят директно в почвата в края на май или да се отглежда чрез разсад. Ще цъфне след два месеца след засяването.

Карамфил “Любовна дъга” (Dianthus hybrida). Дори изкусните градинари, които много трудно могат да бъдат впечатлени от нещо, говорят, че този карамфил има наистине неземен аромат. Това шампионът сред ароматните растения! Неговите цветове също така са необичайно красиви, те имат разсечени венчелистчета и правят впечатление с лекота и изящество. Цветовата гама е достатъчно разнообразна – от чисто бяло до интензивно пурпурни, през всички оттенъци на розовото и червеното. Цъфти обилно и продължително. Това многогодишно растение започва да цъфти още в годината на засяването му! Расетнието достига височина до 35 см, компактно е и е с универсално предназначение. Прекрасно изглежда и в лехи, и в саксии, и в букети. За карамфилите подхождат добре осветени участъци с плодородна и добре дренирана почва. този сорт има едно много ценно качество- той е много студоустойчив, издържа до минус 50 градуса.
Пясъчният карамфил (Dianthus arenarius) – това е забележително почвопокривно многогодишно растение, което образува плътна покривка с височина само 10 см. цветчетата са бели, много ароматни, с перести нарязани венчелистчета. Обилно цъфти от юни до септември. Незаменим е за бордюри и каменни градини. Може да се ползва и като саксиена култура. Прекрасно расте на сухи почви. Може да се отглежда както чрез разсад, така и по пътя на прякото посяване в почвата.

Ароматния грах (Lathyrus odoratus). Много ефектни са новите сортове от групата Спенсър – “Сър Чарлз”, “Сър Артур”, “Формулата на любовта”ы “Аристократ”, “Албион”. Тези великолепни пълзящи едногодишници до 250 см височина са с големи красиви цветове с оригинална окраска. Те се отличават от старите сортове със значително по-ранното и обилно цъфтене. Ако премахвате прецъфтелите съцветия, растението може да ви радва в градината до първите големи студове. Всички тези сортове имат изискан аромат. Те се превъзходни за рязан цвят, украсяване на беседки, перголи и др. Семената за производство на разсад се сеят в края на март – началото на април в сандъчета, тъй като това растение се пресажда само с пръста. Разсадът се изнася в открита почва през май. Можете да сеете и директно на постоянното място, когато почвата се е затоплила, но тогава цъфтежа започва по-късно.

Нощен флокс (Zaluzianskya capensis). Ароматът на това малко известно растение е много по-силен и приятен от този на любимата на всички нощна виолетка. За разлика от нея той цъфти почти през цялото лято. Нежните бели цветове се отварят вечерта. През деня не можете да ги видите. Посадете нощния флокс близо до мястото си за почивка и всяка вече вие ще се наслаждавате на благоуханието му. Този многогодишник започва за цъфти още в годината на засяването си.

Матиола “Звездна светлина” (Matthiola bicornis). Главното достойнство на матиолата е чаровният й аромат, който се усилва вечерта. Затова тя още се нарича и нощна виолетка. Предлаганият сорт е много по-декоративен от лилавата матиола благодарение на многочислените си цветчета с бял и жълт цвят. Едногодишно растение с височина 40-50 см. матиолата се препоръчва да се засажда около пейки, беседки, тераси. Добре расте в смесени лехи, на мавританска ливада. Цъфти в края на юни-юли. Матиолата не е много капризна, може да расте на слънце или на полусянка, дори и на бедни почви. Зимоустойчива е. Семената се сеят рано пролетта или преди зимата.

Агастахе “Пламтящ залез” (Agastache rupestris). Необикновено приятният, свеж аромат на агастахето се чувства дори и на значително разстояние от него. Височината му достига до 60-70 см. Цветовете са ярко сини, събрани в удължени съцветия. Това е превъзходно растение за рязан цвят. В смесените лехи то образува ефектно цветно петно. Започва да цъфти още в годината, в която е посято. Предпочига слънчевите места. Издържа на много ниски температури, до минус 50 градуса.

Флокс – нови хибриди (Phlox paniculata). Тези ароматни цветове съчетават изисканата декоративност с некапризността и бързия растеж. Имат богата цветова гама (бели, розови, червени, малинови, лилави, виолетови, карминови и др.) Предлагаме на вашето внимание новото поколение на тези растения, които започват да цъфтят още в годината на посева им. При това те са устойчиви на многочислените болести, които се предават при вегетативното размножаване. Флоксът изглежда прекрасно в смесени лехи, а също така и на големи групи на ливадата. Също така те не изглеждат зле и като рязан цвят. Цъфтят от края на юни до септември включително. За по-обилно цъфтене са нужни слънчево или слабо засенчено местоположение. Почвите за предпочитание са рохкави, плодородни, достатъчно влажни. Растението е студоустойчиво.

В къщата
Растенията, които имат нежен аромат, който може да се усети не само от близко разстояние, такива като екзакума (Exacum) трябва да се поставят така, че миризмата им да може да бъде почувствата: на масата или на лавица, някъде, където често минавате, а може и в центъра на масата за хранене.
Растенията с много силен аромат, например като гарденията (Gardenia jasminoides) или зюмбюла, могат да имат такава сила, че едно растение да запълни с аромат цялото помещение. Няма разлика къде ще го разположите, но избягвайте стълкновението на ароматите на две или на няколко ароматни растения. Нека те да бъдат поставени в две различни стаи, където всяко едно от тях ще може да се оцени поотделно.
Растенията, миризмата на които се появява, когато се докоснете до тях случайно или ги пипнете, например на мушкатото (Pelargonium), трябва да се поставят там, където ще можете да ги докосвате, минавайки покрай тях: на прозорците, на стълбите или на кухненската маса.

Новите градински аромати
10652
 

Последни материали
Виж
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
Дефицитът на цинк създава сериозни проблеми в развитието на растенията
Свързани материали
Виж
Ароматното растение обича рохкавите почви
Да си спомним за девесила
Потребителски нагласи
В Германия расте търсенето на пикантните сирена
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини