Начало » Новини » Страната
21.11.2017 г.

На 22 ноември ще се проведе конференция за дуалното образование

sinor

Националната конференция „Дуалното образование – път на възможностите“, която ще се проведе на 22 ноември в София, ще предложи визия за развитие на този тип обучение в България през следващите години, като очертае предимствата му за младите хора, бизнеса и за държавата.

Конференцията е организирана от Министерството на образованието и науката и българо-швейцарския проект ДОМИНО за въвеждане на дуалното образование в България, организирана в партньорство с представителството на Европейската комисия в България.  Тази първа по рода си национална конференция е българското събитие на най-високо ниво в рамките на Европейската седмица на професионалните умения.

Форумът  ще бъде открит от вицепремиера Томислав Дончев, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, посланиците на Швейцария, Австрия и Германия Денис Кнобел, Роланд Хаузер и Херберт Салбер, както и от Огнян Златев, ръководител на представителството на ЕК в София. Българският еврокомисар Мария Габриел ще отправи специално видеопослание към участниците в конференцията.

В дискусиите ще участват хората, взимащи решения и изпълняващи политики, представители на водещи български и чуждестранни фирми, учители, експерти по професионално и дуално образование, браншови организации, синдикати и неправителствени организации. През последните години се наблюдава бързо навлизане на дуалното образование в България - само в рамките на ДОМИНО по системата „учене чрез работа“ се обучават над 800 ученика в 32 училища в цялата страна. Всички те трупат трудов опит в над 170 водещи български и чуждестранни фирми.

Ще бъдат представени идеите на българското Министерство на образованието и науката за дуалното образование, както и добрите практики на трите проекта с обща цел за дуално образование, изпълнявани в момента в Българи -: българо-швейцарския проект ДОМИНО, както и проектите на Стопанска камара на Австрия в България и Германо-българската индустриално-търговска камара.

В специална дискусия, посветена на гледните точки на управляващите и бизнеса, ще участват министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, както и изпълнителните директори на водещи чуждестранни и български фирми-партньори в дуалното образование в България.

Хората от практиката, ангажирани с прилагането на дуалното образование – учители, наставници, експерти, бизнесмени, родители, ще имат възможност да представят своята гледна точка и да обсъждат новаторски идеи. Ще бъде чут и гласът на младежи, които се обучават по дуалната система по швейцарския модел „учене чрез работа“.

Думата ще имат и изследователите в специален панел за дискусии по ролята на професионалното ориентиране и дуалното обучение. Знания и опит ще споделят представители на Швейцария и Словакия.

На 22 ноември ще се проведе конференция за дуалното образование
6365
 

Последни материали
Виж
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Свързани материали
Виж
Инициатива за дуално обучение
Ученици посетиха ферма, където се произвеждат пелети за фураж
Опитът на Швейцария за дуалното образование в България
Обучение
Две професионални гимназии от днес въвеждат дуалната система
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини