Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.11.2017 г.

Без проект никога няма да направите своята градина-мечта

Да направите градината, за която мечтаете, без проект е същото, както да строите къща без планове. Независимо дали вие ще се занимавате с оформлението на парцела или ще го възложите на специалист, трябва да започнете от проекта.
Идеалният вариант е да се обърнете към ландшафтен архитект и да му възложите проектирането. Може да поръчате проектирането на целия двор, само на отделен участък от него (например пред къщата) или на градински елементи (водна площ, цветна градина, скален кът и др.). Качественият проект е гаранция, че бързо, ефикасно и без хабене на нерви ще получите исканата градина.
Ландшафтният проект включва няколко части. Основа за създаването му е наличието на план на парцела с отбелязани хоризонтали и височини. Върху него трябва да са нанесени всички постройки - съществуващите и онези, които предстои да се изградят, както и съществуващата растителност. Ако нямате план трябва сами да си го изработите или да възложите заснемането на специалистите. Това е много по-лесно при равен участък без сложна конфигурация на границите. При голяма денивелация на терена ще се нуждаете от геодезична снимка. Трябва предварително да се договорите дали стойността на топографското заснемане влиза в цената на проекта или се заплаща отделно.

Ландшафтният проект
И така, какво ще получите, ако се обърнете към специалист и си поръчате ландшафтен проект.
• Планиметрично заснемане на парцела
• Общ план на градината. Обикновено той се предхожда от няколко идейни варианта на различно стилово оформление, от които избирате това, което най-много ви допада. В общия план са нанесени всички градински елементи, ограда с местата на входната и гаражната врати, водни площи, декоративни елементи, цветни насаждения, зелена морава, единични дървета, зеленчукова градина и др. Желателно е идейният проект да е съпроводен с цветни триизмерни (перспективни) скици на характерни участъци от градината, които ще ви дадат визуална представа за крайният резултат. Наистина, те представят ландшафта на градината в перспектива, но имайте предвид, че растенията са жив, развиващ се организъм и проектът трябва да отчете как ще изглежда градината след години.
• Дендрологичен проект - определя какви растителни видове трябва да се насадят според мястото, с което разполагате и климата в района, като отчита съчетаването на цветни групи и тревисти растения, вземат се под внимание особеностите в растежа и цъфтежа им.
• Вертикална планировка - тя е задължителна при градините с голяма денивелация. С нея се трасира теренът, определят се разликите във височините на отделните участъци и необходимите стълби и рампи за преодоляване на денивелацията, изравняване и участъците в изкоп и в насип.
• План на алейната мрежа - пътеки и площадки. Отбелязани са използваните материали и характерни детайли, обзавеждане на площадката.
• Посадъчен проект - дават се указания как да се засадят растенията, на какво разстояние, на каква дълбочина, бройка за всеки вид и др.
• Детайлен план на характерни зелени композиции, скална градина, алпинеум.
• Детайлен план на водната площ - езерце, шадраван, градинска чешма, поточе и др. Начини на захранване на съоръжението, помпи, пречистване и др.
• Схеми на дренажаната система, на поливната система, на отводняването на площадките
• План схема на градинското осветление
• Обяснителна записка за вида и последователността на строителните и посадъчните работи, както и за поддържане на градината
• Проектосметна документация - приблизителна цена на труда, материали и сроковете за изпълнение на проекта

Ландшафтният проект може да се поръча заедно с архитектурния, но работата по изпълнението му трябва да започне едва след като са приключили строителните дейности в парцела. Цената на проекта зависи от големината на градината и сложността на задачата.

Без проект никога няма да направите своята градина-мечта
5212
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Често допускани грешки при отглеждане на пипер
Полезни съвети за борба с гъбичното заболяване
Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото
Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини