Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.11.2017 г.

Интересни аксесоари от непотребни вещи

И големият парк, и малката градинка предоставят широко поле за изява на фантазията ни. Различни предмети, събрани оттук-оттам, могат да се окажат нужният аксесоар за разнообразяване на градината и да се превърнат в нетрадиционен декоративен елемент. Разбира се, в съчетание с растения! Природата може да ви дойде на помощ и ако имате излезли от употреба вещи, които се чудите какво да правите. Тя открай време има уникалната способност да преобразява и облагородява всеки предмет, като го покрие с клонки и листа или го накичи с цветове, и така му придаде нова очарователна форма. Трябва само да съберете идеи или сами да измислите как да постъпите.

„Водни” елементи
Ако разполагате със стара чугунена мивка, многократно сваляна и слагана, но вече излязла „в пенсия”, не бързайте да се отървете от нея. Поставете стария умивалник на фона на оградата или стената на къщата, закрепете го здраво, напълнете го с пръст и я трамбовайте. Вътре засадете петунии, които ще ви се отблагодарят с щедри цветове. Дори мивката да е малко поочукана или ръждясала, не е необходимо да я реставрирате. Оставена в естествения си вид, тя ще придаде автентична рустикална атмосфера, подходяща както за селската къща, така и за вилата. Ако все пак държите да промените нещо, боядисайте я със синя блажна боя – тя ще подсили идеята за вода в градината, макар че кран липсва.
Същия ретро ефект може да постигнете и ако използвате стара и неработеща водна помпа. Не е необходимо да я поправяте и свързвате с водопроводната инсталация, просто й намерете подходящо място в градината. Закрепете я във вертикално положение с помощта на дървена конструкция. Отдолу поставете каменно или бетонно корито, дървено каче. То няма да събира водата, но ще създаде впечатление, че помпата наистина работи. Красиво допълнение към къта са цикламите, засадени в качето.

Направи си сам
Ако искате да се проявите като творец и да създадете свои собствени произведения за декорация на градината, ето две идеи. За първата са ви необходими две метли с дълги дръжки (може и използвани), които лесно ще превърнете в двойка влюбени плашила. Трябва само да ги „облечете”, което ще бъде забавно.
За дрехи могат да послужат два конопени чувала от картофи. Изперете ги, закърпете дупките с ефектни кръпки и направете отвор в долната им част по средата – за деколтето. За да придадете обем на фигурите, вземете желязна тел, поставете я в чувала до височината на отвора, и я оформете като тяло. След това мушнете дръжката на метлата в „деколтето” и стегнете отвора с канап, за да не се изхлузва дрехата. Около шията на дамата вържете стар шал или забрадка, а кавалера снабдете с вратовръзка. Вържете на поясите колани от дебело въже. След това пристъпете към изработването на лицата. Залепете орехи на местата на очите, мушнете чушка за нос, а от житен клас направете усмивка. На главите поставете сламени шапки, като ги прихванете с два фуркета, за да не отлетят. Вашите плашила са готови. Остава само да забиете дръжките на метлите на трийсетина сантиметра в земята и да се наслаждавате на спектакъла.
Нетрадиционната идея за закачалка от старата вила може да ви допадне и с нея да украсите стената на плевнята или на бараката с инструменти. Прихванете зъбите на вилата с две метални пластини дълги 30 сантиметра и широки 5 сантиметра отпред и отзад. Върху предната предварително монтирайте 6 кукички. Изправете вилата до стената и я закрепете към нея с желязна тел. Тя ще върши чудесна работа за окачване на градински сечива, шапка, ключове.

Нетрадиционни саксии
Наред с цветята, засадени в лехи, българската градина открай време пази традицията и на саксиите, аранжирани по стълбите, терасата, край къщата. Ако и вие сте любители на саксийните цветя, може да разнообразите класическите керамични и пластмасови съдове с нещо по-оригинално. Двата рога от крава, прикрепени с тел към стената на бараката за инструменти, могат да послужат за нетрадиционни саксии. Те са композирани хармонично, сякаш усукани един спрямо друг. Тяхната най-голяма украса са малките люти чушлета, засадени вътре. Двете стари железни фунии също могат да влязат в употреба. Поставете ги симетрично от двете страни на прозореца и насадете в тях огнена циклама.

Завладяваща ирония или провокативна идея
Група италиански архитекти и дизайнери, които се занимават с екологично пейзажно проектиране, стигат доста по-далеч, като прокарват новаторска идея за използване на вещите за изхвърляне. Те се насочват към доста по-обемисти предмети от домашния бит. Първо превръщат стара очукана чугунена вана в басейнче, в което водата тече бавно, но постоянно, и се излива като водопадче сред купчина от красиви камъни. С външни автомобилни гуми създават малки кръгли плодово-зеленчукови градинки, групирани по няколко заедно, а от „скелета” на разваления телевизор правят „къщичка” за цветя. След това се насочват към електродомакинските уреди – истинска провокация към представите ни за градински дизайн. С тяхна помощ барабаните на пералните се превръщат в суперстранни кашпи, а рафтовете на хладилника - в градински лехи. Интересното е, че те могат да изпълняват и ролята на своеобразен парник (нали си имат вратички) и да защитават растенията от пролетния студ.
Наистина не всички са склонни да поставят в градината си стари перални машини или изоставени хладилници. Но според групата, ако имат куража да го направят, резултатът може да е наистина необикновен и доста забавен. Защото това е победата на природата, която обгръща всичко със свежа зелена прегръдка.

Ето и съветите към всички, които имат чувство за хумор и решат да опитат:
• Електродомакинските уреди не трябва да са разхвърляни в градината както ни падне, а да са разположени внимателно, създавайки истински артистични острови.
• Растенията и пътечките в близост трябва да подчертават играта на желаните и търсени контрасти (жива и нежива природа).
• За начинаещи: Трябва да започнете с малки стъпки - например с металния корпус на пералня или с автомобилни гуми, после да се премине към композиция от повече уреди.
• За напреднали: Зашеметяващ ефект може постигнете с група, формирана от перална, хладилник и умивалник - т. е. уреди с три различни височини, композирани в центъра на тревна площ.
• Изберете за засаждане растения с ефектни цветове, плодове или аромат и ги разположете така, че да формират хармонични композиции.
• Да накарате растенията да живеят между преградите на един хладилник не е проста работа. Трябва добре да познавате изискванията на растението и да нагласите по мярка светлината, почвата и водата. Ако не се чувствате готови, обърнете се към специалист, който ще ви даде точни напътствия.
• Ако тези идеи не ви харесват, изхвърлете старите вещи и не задръствайте с тях градината.

Интересни аксесоари от непотребни вещи
5585
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Ползи и вреди
Мравки в градината и как да се избавим от тях
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини