Начало » Хоби земеделие » Малката градина
15.11.2017 г.

Компактни и много красиви, лесно се отглеждат и могат да останат на студено

Ако искате да попълните своята саксийна градина с екстравагантни растения, на това, което трябва да обърнете специално внимание, са новите миниатюрни сортове дръвчета. Тези растения имат голям брой преимущества: те са студоустойчиви, затова не трябва да ги прибирате през есента в незамръзващо помещение за разлика от екзотичните растения, такива, като олеандърът и бругмансията. Освен това не трябва всяка година да садите тези дръвчета наново, както това се случва, когато отглеждате едногодишни цветя. Явявайки се родственици на големите градински дървета, те могат да живеят много години. С всяка една от тях те стават все по-красиви и прибавят съвсем малко към ръста си. И това свойство – да растат бавно – им позволява дълго да обитават една саксия.

Листата тук компенсират с лихвата недостатъчното цветове. При едни растения те са пъстри, например, с жълти петънца, като при дряна Variegata, другите пък привличат вниманието към себе си с почти черни, магически пробляскващи листа. Някои от сортовете на горския бук и длановидния клен могат да покажат подобни краски. Прелестта на листопадните дървета се заключава и в това, че през есента окраската на листата се променя. Хвойновите дървета остават зелени и през зимата.
Длановидният клен има различна височина: клонките му могат живописно да висят надолу, а също така да образуват и кръгла или колоновидна корона. Благодарение на това всеки градинар ще намери за себе си нещо привлекателно в тези растения. В съвременните контейнери с проста геометрична форма длановидния клен се представя в много добра светлина. Покрийте почвата в саксията с цветен мулч от изкуствен материал или пък камъчета – това ще придаде на композицията повече очарование и елегантност. Само след 15 години този клен, в зависимост от сорта, ще достигне височина от 1 до 2 м.

Кой не иска да оформи терасата си красиво и в същото време така, че да е лесно да се грижите за растенията, които ще бъдат главните герои в тази композиция. Миниатюрните дръвчета тук са просто незаменими. Садете ги преди всичко в съдове, които са снабдени с резервоари за събиране на водата. Тогава ще можете по-рядко да поливате растенията. А искате ли да сведете до минимум грижите си по дърветата? Внесете в началото на сезона специален тор, който е с продължително действие, и няма да ви се наложи редовно да подхранвате дърветата. За да преживеят те зимата безболезнено, техните корени трябва да са защитени от замръзване. Най-добре е да преместите контейнерите до стената и да ги покриете с укривен материал. Дори и завити в чувал, миниатюрните дръвчета остават привлекателни в студеното време. А по време на най-големите студове е добре да приберете любимците си под покрив.

Компактни и много красиви, лесно се отглеждат и могат да останат на студено
4570
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Как да поливаме тиквичките при отглеждане на открито?
ДФЗ изплати 76,5 млн. лева обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци
Полезни съвети
Какво да засадим до картофите за оптимизиране на градината
Полезни съвети
Азот, азотни торове и как да ги използваме за подхранване на растенията
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Ползи и вреди
Мравки в градината и как да се избавим от тях
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини