Начало » Хоби земеделие » Цветарство
15.11.2017 г.

Ерантисът показва цветове през февруари

Ако засеете семена, ще покаже красотата си след три години

Ерантисът (Eranthis) е род с най-ранно цъфтящите цветя. Той включва 7 вида, които произхождат от Европа и Азия. На гръцки името му означава “пролетно цвете”, защото подобно на кокичето, той се появява много рано - още с разтопяването на снега.

Зимният ерантис (E. Hyemalis) развива удебелено клубенисто коренище, от което изникват няколко приосновни листа. Те са длановидно нарязани до основата на петурата. С поникването стъблата са дъговидно извити, но по-късно се изправят и достигат 10-15 см височина. Цветовете са златистожълти, до 3 см в диаметър. Точно под тях се намира оригинална прицветна розетка от листа с ланцетна форма, което им придава особен чар. Цветовете са появяват през февруари-март.
През последните години се използват и хибриди, които са обособени под името E. Tubergenii. Преимуществото им е, че цветовете са по-едри. Имайте предвид обаче, че не образуват семена.

Ериантисите не са взискателни растения. Те се развиват добре на слънчеви места, но още по-добре в полусянката на декоративни дървета и храсти. Изискват богати на хумус почви.
Ерантисът се размножава чрез семена. Те се засяват веднага след като узреят, защото бързо губят кълняемостта си. Поникват през февруари-март на следващата година, когато младите растения образуват само котиледонови листа. Те живеят само около един месец, през което време образуват в почвата дребно клубенче. На следващата година от там се показва само един лист. Не губете търпение - цветът ще се покаже много рано напролет през третата година. За да се съкрати това продължително очакване, препоръчва се вегетативното размножаване. През 4-5 години по време на покоя растенията - от юли до октомври, се изваждат, разделят се и се засаждат на нови места. Дълбочината трябва да е 5 см, а разстоянията между отделните растения - 10-12 см. Най-често се оформят неправилни петна от ерантис, или в комбинация с кокичета, както и други рано цъфтящи видове.

Ерантисът показва цветове през февруари
6227
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини