Народният гений не познава граници, особено ако става въпрос да се намери приложение на нещо напълно непотребно. Хрумвало ли ви е, че дори от семките на гроздето може да се извлече екстракт, благоприятните здравословни ефекти от който са трудно изброими? А маслена найстойка или отвара от същите семки? Е, приятно четене ...
Оказва се, че гроздето не само е любимо лакомство (във всичките си проявления – като плод, сокове, сладка, алкохол), но и гроздовите семки са особено ценени заради продуктите, които могат да се получат от тях. Ето например доколко благотворно влияе екстрактът от гроздови семки върху здравословното ни състояние:
1. Подпомага изработването на колаген от организма и така удължава младостта на кожата.
2. Нормализира обмяната на веществата и по този начин понижава нивото на кръвната захар при болните от диабет.
3. Благодарение на богатия състав от витамини предотвратява развитието на анемия.
4. Подобрява дейността на всички кръвоносни съдове и понижава риска от развитието на варикозно разширяване на вените.
5. Подобрява зрението, както и работата на мозъка и сърцето
6. Съдейства за намаляване на възпалителните процеси в устната кухина.
7. Служи като профилактично средство за болките при скованост и конвулсии на крайниците.
Разбира се, промишленият процес по извличане на екстракта е трудно да бъде повторен в домашни условия, но привържениците на народната медицина и на това са му намерили колая. За приготвянето на екстракта са необходими 200 грама семки от зряло грозде, които се смилат и се заливат с литър спирт. Полученият продукт се държи в тъмен стъклен съд в продължение на месец, след което се филтрира и вече може да бъде съхраняван в хладилника. Приемат се по 10 милилитра по време на хранене.
За получаването на маслената настойка от гроздовите семки те трябва да бъдат измити и изсушени, след което се стриват на брашно и с него се пълни половин литров буркан. После се добавят 250 милилитра растително масло и се оставя да кисне в продължение на месец, като периодично се разбърква.
Получената настойка се използва при лечение на сърдечно-съдовата система, при болести на стомашно-чревния тракт, атеросклероза и колит, като се приемат по 2 капки на ден по време на хранене. Прави се в продължение на 5 дни, след което също 5 дни се почива.
Отварата от гроздови семки пък е ефективна срещу кашлица и притежава отхрачващи свойства. Приготвя се, като 2 лъжици семки се заливат с чаша вряла вода, след което се оставят на бавен огън за около 15 минути. След като отварата изстине, се приемат по 50 милилитра час преди хранене.