Начало » Хоби земеделие » Малката градина
13.11.2017 г.

Чимширът през всички сезони е във форма

Чимширът като декоративна култура се отглежда от антични времена и затова има много причини - нито едно друго вечнозелено растение не може да се сравни с него по издръжливост и преобразяване на короната. Чимширът расте както на слънце, така и на сянка. Може да го отглеждате на открито или в контейнери. Красивата му корона ще украсява градината ви до късна есен.
Най-доброто време за размножаване на прекрасното храстче е късната пролет, непосредствено при появяването на първите филизи. Отделете около 10 см от върха им и отстранете долните листа. Отрязаните стръкчета вкоренете във влажен субстрат за разсад до появяване на коренчетата. Не забравяйте да поливате редовно. След няколко месеца, когато се появят нови светлозелени листа, пресадете растението. За целта използвайте градинска пръст. На дъното на контейнера сложете дренажен слой, за да не допускате застояване на влага.
Поливайте чимшира през втората половина на деня към свечеряване. На яркото слънце капчиците вода ще играят ролята на увеличителна леща и ще причинят изгаряне на растението. Чимширът, растящ в контейнери, се нуждае от обилно подхранване. През април и август го подхранвайте с подобрители с по-продължително действие.
За оформяне на по-красива корона подрязвайте само младите филизи. С течение на времето короната ще се уплътни.
Чимширът, който се отглежда в контейнери, е много по-чувствителен от градинския. Колкото по-голям е съдът, толкова корените са по-малко заплашени от замръзване. Ако оставите саксията навън до късна есен, непременно сложете под нея поставка на крачета или колелца.
Искате ли да направите разнообразни геометрични фигури или форми, наподобяващи животни, от чимшир? Затова ви е необходима градинска ножица и търпение!
Ако имате растение с вече сформирана корона и е необходимо само да я поддържате в такова състояние, подрязвайте филизите 1-2 пъти през годината.
Ако искате да придадете определена форма, е необходимо да започнете от избора на младо растение. За да направите колоновидна форма, е подходящо растение, израснало на височина, а за топчеста корона - разрастващо се по ширина. Проста геометрична форма, може да придадете и на око.

Чимширът през всички сезони е във форма
3030
 

Последни материали
Виж
При изключително слаба реколта
В южна Сърбия изкупуват черешите между 60 и 73 евроцента килото
Закупени са само 22 500 тона от планирани 40 000 тона
Слънчогледовото и соевото масло поскъпнаха на търга в Египет
Голяма част от зърното ще бъде доставено още през юни
Ливан купи евтино 62 500 тона украинска хлебна пшеница
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
Свързани материали
Виж
Можем да се избавим от гъсениците в градината
Как се отглежда чимшир? (Buxus)
Варувайте, за да спасите листата на храста
Ако чимширът пожълтява...
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини