Начало » Хоби земеделие » Цветарство
15.08.2017 г.

Ако чимширът пожълтява...

Варувайте, за да спасите листата на храста

Чимширът (Buxus sempervirens) е вечнозелен храст или малко дърво, с добре облистена кълбовидна корона. Листата са дребни, целокрайни и наситенозелени. Макар да е много бавнорастящ, той живее стотици години. Жалко е, че на възраст 7-8-години вече листата му жълтеят.
Почвите във Волуяк са излужени и много изтощени, сериозна причина за жълтеенето на листата се крие именно в нея. Липсата на варовик е много съществена и трябва да се отстрани. Чимширът има плитка коренова система и расте по-добре на варовити почви, на слънце и сянка, и е сухо- и студоустойчив.
За да предотвратите жълтеенето на листата препоръката е да варувате почвата в сухо време с негасена вар. Много внимателно около всеки храст в кръг трябва да насипете от ½ до 1 супена лъжица равномерно, но далеч от корена. След това полейте така, че варта да не проникне до него, за да не ги изгори. Листата ще престанат да жълтеят и ще бъдат отново жизнени. Ако това не помогне, има вероятност желязото, което е необходимо за жизнените процеси на чемшира, да не се усвоява добре. В агроаптеките се продават течни торове, съдържащи железни соли и се прилагат по указание посочено на етикетите им.
Колкото и да е устойчив чимширът на почва, не издържа без въздушна влага. Сухият въздух е пагубен за храста. Той също може да е причина за неправилно протичане на фотосинтезата и пожълтяването на листата.
Ако взетите мерки не помогнат достатъчно е необходимо да се направи почвен анализ. При добър резултат от варуването и влагата продължи занапред е добре да се смеси почвата му с пясък и глина. Чимширът не обича наторяване с оборски тор. Добре е да се внесе пясък в почвата и да има и торф на повърхността, за да задържа влагата. Често да се окопава около храста.

Ако чимширът пожълтява...
16086
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини