Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.11.2017 г.

Как да познаем узрелите плодове?

Беритбата на плодовете трябва да се извършва своевременно в т. нар. беритбена зрялост. Преждевременно обраните плодове не са придобили необходимите вкусови и технологични качества. Освен това при по-ранна беритба се намалява и добивът, тъй като нараства плодовете най-интензивно през последните
преди беритбата. Закъсняването с беритбата също се отразява върху количеството и качеството на продукцията. Презрелите плодове по-трудно се съхраняват, превозват, обработват, а и известна част от тях опадат предварително.
Беритбената зрялост се определя по различни показатели – едрина, окраска, отделяемост на държката от клонката, окраска на семената, плътност на плодовото месо и др. При някои видове беритбената зрялост съвпада с консумативната и вкусовите качества също се използват за правилно определяне срока на беритбата. Такива са ягодоплодните, черешата, вишната, сливата, кайсията и прасковата. Срокът на беритбата зависи и от насоката за реализация на продукцията. Ако сливите, кайсиите и прасковите са предназначени за прясна консумация и ако ще се транспортират на по-големи разстояния, се берат малко преди да е настъпила консумативната им зрялост. Предназначените за преработка плодове от тези видове се берат в пълна зрялост. По-късните ябълкови и крушови сортове, дюлите и мушмулите придобиват консумативна зрялост след известен период на следберитбено доузярване.

Как да познаем узрелите плодове?
7494
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини