Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Как да познаем узрелите плодове?

Синор.БГ / 27.11.2017 г.

Беритбата на плодовете трябва да се извършва своевременно в т. нар. беритбена зрялост. Преждевременно обраните плодове не са придобили необходимите вкусови и технологични качества. Освен това при по-ранна беритба се намалява и добивът, тъй като нараства плодовете най-интензивно през последните
преди беритбата. Закъсняването с беритбата също се отразява върху количеството и качеството на продукцията. Презрелите плодове по-трудно се съхраняват, превозват, обработват, а и известна част от тях опадат предварително.
Беритбената зрялост се определя по различни показатели – едрина, окраска, отделяемост на държката от клонката, окраска на семената, плътност на плодовото месо и др. При някои видове беритбената зрялост съвпада с консумативната и вкусовите качества също се използват за правилно определяне срока на беритбата. Такива са ягодоплодните, черешата, вишната, сливата, кайсията и прасковата. Срокът на беритбата зависи и от насоката за реализация на продукцията. Ако сливите, кайсиите и прасковите са предназначени за прясна консумация и ако ще се транспортират на по-големи разстояния, се берат малко преди да е настъпила консумативната им зрялост. Предназначените за преработка плодове от тези видове се берат в пълна зрялост. По-късните ябълкови и крушови сортове, дюлите и мушмулите придобиват консумативна зрялост след известен период на следберитбено доузярване.

Как да познаем узрелите плодове?
8329
 

Последни материали
Виж
Инвеститор е фамилия, обвързана с лечебни заведения
Ферма с 50 магарици и доилна зала ще се строи край Сливенско
Турция плати 99,2 млн. евро обезщетения на феремерите за щети
Реколтата от зърнени и бобови култури до момента е 31,5 милиона тона
В Украйна вече са ожънати над 58 на сто от площите със слънчоглед
Въпреки това закупените количества са над предварително планираните
Хлебната пшеница поскъпна леко на търга за внос в Саудитска Арабия
Световен форум в София
Туризъмът ни може да стане част от европейския маршрут „Пътят на виното“
Нова програма за държавни помощи
И консервните фабрики могат да получат 50% по-евтин ток
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини