Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.

Зеленчукова градина на перваза

Сред ароматните подправки – и прекрасната латинка

От ранна пролет до късна есен в дома ви може да има полезни пресни подправки на перваза. Семенцата се засяват в саксии или сандъчета. Цялата грижа за тях е в редовното поливане.
Всички обичат копър, магданоз, зелен лук. Те украсяват и правят по-вкусна всяка гозба. Особено лесно е да се отглежда лук: поставя се стара лукова глава в буркан с вода и щом се появят коренчета, се пресаждат в саксия.
Но има и друга, не по-малко приятна, но кой знае защо не съвсем популярна в домовете ни зеленина. Опитайте се да разширите асортимента на вашата домашна зеленчукова градина. Крес - може да се засява няколко пъти в годината и само след три седмици реколтата е готова. Расте добре и на сянка, и на слънце. И в саксии, и в сандъчета, и просто на открита почва. Щом листата достигнат до 5-6 см, вече могат да се употребяват в храната. Крес-салатата е богата на витамин С и каротин, съдържа и множество ценни минерални вещества. Лютият му вкус го доближава до вкуса на ряпата. Консумира се в прясно състояние, като се прибавя в салати и супи. Може да се смесва по равни части с обикновена зелена салата, като се нареже ситно и се добави копър, зелен лук, малко лимон, оцет, олио и майонеза.
Селим (девесил) - също расте целогодишно. В храната се използват листата и корените. Притежава своеобразен силен аромат и вкус, затова се използва в малки дози. С него се подправят супи, особено картофена, задушени зеленчуци, заливки. Добавя се във всички зеленчукови салати.
Чубрица - наричат я още пиперлия заради пикантния й аромат и парливия й вкус. В храната се поставят пресните й листа, които се обират преди цъфтежа - в началото на лятото. Подобрява вкуса на всяко ястие - зеленчуково, с месо или супа. Успешно се използва в туршиите и маринатите. Тази подправка е известна и в народната медицина като успокоително, диуретично и потогонно средство. Отварата от нея е полезна при стомашно-чревни разстройства.
Прибавя се в салати, заливки, сосове. Благодарение на аромата и пикантните си качества естрагонът се използва в консервирането на краставички, домати, чушки и други зеленчуци. Без естрагон не може да се приготви първокласна марината. От подправката се прави силен екстракт, който по желание се добавя по малко в храната: ситно нарязаните листа се натъпкват в бутилка, заливат се с оцет и бутилката плътно се затваря. След десетина дни маринатата е готова. Щом започне да намалява количеството, в бутилката може да се долива оцет. Всеки сос ще придобие пикантен вкус, ако в него се прибавят наситнени листчета естрагон, изваден от оцета.
Латинката с ярките си оранжеви цветове украсява первази и балкони. Листата й имат остър, своеобразен аромат и вкус. Прибавят се в салати и подправки.
Бихме ви препоръчали още следните растения: джоджен, босилек, розмарин, резене, майоран, маточина, мащерка, тученица (portulaca).

Зеленчукова градина на перваза
6657
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Грижите в зеленчуковата градина не са само растителна защита
През втората половина на месеца се засява пипера и патладжана
Зеленчуковата градина през март
В Европа назрява зеленчукова криза
Мероприятия в зеленчуковата градина през октомври
Как да се получи добра зеленчукова реколта?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини