Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.

Зеленчукова градина на перваза

Сред ароматните подправки – и прекрасната латинка

От ранна пролет до късна есен в дома ви може да има полезни пресни подправки на перваза. Семенцата се засяват в саксии или сандъчета. Цялата грижа за тях е в редовното поливане.
Всички обичат копър, магданоз, зелен лук. Те украсяват и правят по-вкусна всяка гозба. Особено лесно е да се отглежда лук: поставя се стара лукова глава в буркан с вода и щом се появят коренчета, се пресаждат в саксия.
Но има и друга, не по-малко приятна, но кой знае защо не съвсем популярна в домовете ни зеленина. Опитайте се да разширите асортимента на вашата домашна зеленчукова градина. Крес - може да се засява няколко пъти в годината и само след три седмици реколтата е готова. Расте добре и на сянка, и на слънце. И в саксии, и в сандъчета, и просто на открита почва. Щом листата достигнат до 5-6 см, вече могат да се употребяват в храната. Крес-салатата е богата на витамин С и каротин, съдържа и множество ценни минерални вещества. Лютият му вкус го доближава до вкуса на ряпата. Консумира се в прясно състояние, като се прибавя в салати и супи. Може да се смесва по равни части с обикновена зелена салата, като се нареже ситно и се добави копър, зелен лук, малко лимон, оцет, олио и майонеза.
Селим (девесил) - също расте целогодишно. В храната се използват листата и корените. Притежава своеобразен силен аромат и вкус, затова се използва в малки дози. С него се подправят супи, особено картофена, задушени зеленчуци, заливки. Добавя се във всички зеленчукови салати.
Чубрица - наричат я още пиперлия заради пикантния й аромат и парливия й вкус. В храната се поставят пресните й листа, които се обират преди цъфтежа - в началото на лятото. Подобрява вкуса на всяко ястие - зеленчуково, с месо или супа. Успешно се използва в туршиите и маринатите. Тази подправка е известна и в народната медицина като успокоително, диуретично и потогонно средство. Отварата от нея е полезна при стомашно-чревни разстройства.
Прибавя се в салати, заливки, сосове. Благодарение на аромата и пикантните си качества естрагонът се използва в консервирането на краставички, домати, чушки и други зеленчуци. Без естрагон не може да се приготви първокласна марината. От подправката се прави силен екстракт, който по желание се добавя по малко в храната: ситно нарязаните листа се натъпкват в бутилка, заливат се с оцет и бутилката плътно се затваря. След десетина дни маринатата е готова. Щом започне да намалява количеството, в бутилката може да се долива оцет. Всеки сос ще придобие пикантен вкус, ако в него се прибавят наситнени листчета естрагон, изваден от оцета.
Латинката с ярките си оранжеви цветове украсява первази и балкони. Листата й имат остър, своеобразен аромат и вкус. Прибавят се в салати и подправки.
Бихме ви препоръчали още следните растения: джоджен, босилек, розмарин, резене, майоран, маточина, мащерка, тученица (portulaca).

Зеленчукова градина на перваза
6442
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Грижите в зеленчуковата градина не са само растителна защита
През втората половина на месеца се засява пипера и патладжана
Зеленчуковата градина през март
В Европа назрява зеленчукова криза
Мероприятия в зеленчуковата градина през октомври
Как да се получи добра зеленчукова реколта?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини