Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.08.2017 г.

Зеленчуковата градина през март

През втората половина на месеца се засява пипера и патладжана

В началото на март се засаждат ранните картофи при температура на почвата около 8-10 градуса. Площта се набраздява на разстояние 60 см. Рътените картофи се поставят с кълновете нагоре в браздите на разстояние 20-25 см. Покриват се с 6-8 см почва.

Баклата може да се засее още в началото на март. При пролетно засяване не съществува опасност от измръзване, защото в ранния си стадий тя издържа на температури до няколко градуса под нулата. Засява се на редове, разстоянието между които е 50 см., а между семената в реда - 8-10 см.

И още съвети за успешно пикиране на зеленчуковия разсад

През първата половина на март, когато разсадът от домати за ранно производство образува втори лист се пикира в полиетиленови оранжерии или полутопли парници. За да не се повреди разсада при изваждането е необходимо почвата предварително да се полее. Подходящо разстояние за пикиране на доматите е 10х10 см. След пикирането култивационните съоръжения се проветряват.

През втората половина на март се засява пипера и патладжана, а след 10-15 дни и доматите за средно ранно полско производство. За осигуряване на висококачествен разсад на 1 кв.м. се засяват 8-10 гр. семена от пипер, 2-2.5 гр. домати и 3-4 гр. патладжан. Борбата срещу различните почвообитаващи гъби и предпазването на растенията от сечене се провежда, като леглото на семената трябва да се напраши с медсъдържащи препарати в случай , че семената не са обеззаразени. Преди да се покрият семената с торова смес се разхвърля и примамка срещу поповото прасе.

Борбата с почвообитаващите гъби, освен с напрашаване с медсъдържащи препарати, може да се води и с поливане на лехите, след сеитба, с бордолезов разтвор 0.5% до 5л./кв.м. Лехите се покриват с полиетилен за да се запази влагата и повиши температурата. Водният лук и празът за разсад могат да се засеят на открити лехи при наличие на подходяща температура. През март месец се сеят всички кореноплодни зеленчукови култури - моркови, репички и др. Засява се също и магданоза. В края на месеца може да се засадят салатата, алабаша и др.

Време е да се засее градинският грах, ако това не е станало през февруари. При първа възможност за работа на открито през пролетта трябва да се обърне внимание на засетия през есента спанак. Трябва да се подхрани с около 20 гр. на кв. м. амониева селитра и да се прекопае. Ако спанакът е засят през февруари е необходимо след поникването да се подхрани с 10 гр. на кв.м. амониева селитра, а така също и при суша да се полее веднъж.

Зеленчуковата градина през март
31827
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини