Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.11.2017 г.

Къпините са уязвими през май

Полейте поне два пъти и просветлете храстите

Правилното отглеждане на къпините е важно за тяхното добро развитие и плододаване. През май трябва да се поддържата почвената повърхност в рохкаво състояние и задължително чиста от плевели. Това създава благоприятни условия за оптимален растеж и развитие на издънките на къпините. Окопайте растенията вътре в редовете и междуредията. Дълбочината на обработките трябва да бъде съобразена с растежа на издънките и разположението на кореновата им система.
В редовата ивица се копае на дълбочина 5-6 см, за да не се повреждат плитко разположените корени и кълновете израстващи от подземната част на стъблото. Междуредията се обработват на по-дълбоко - до 12-13 см.

Азотните торове се внасят еднократно, ако почвите са тежки, с първата пролетна обработка. При леки почви подхранването трябва да се направи на два пъти. През пролетта внесете ½ от дозата, а през втората половина на май – другата част. Обикновено се дава амониева селитра по 35-40 г/1 кв.м.
В младите насаждения торовете се внасят на ивица 50-60 см от двете страни на редовете, а при плододаващите може да се разхвърлят на цялата площ.
Къпината е взискателна влагата в почвата, особено по време на усиления растеж на издънките. Затова през май са й необходими поне 2 поливки.

През май можете да подрежете храстите, ако не сте го сторили в ранна пролет. Прави се прореждане, като се оставят по 5-6 издънки на един храст. За плододаващи се оставят най-добре развитите и с правилно разположение в храста здрави издънки. Всички останали се изрязват до основи, изнасят се от градината и се изгарят. Прореждане на издънките може да се извърши и на зелено, когато достигнат 20-25 см височина. Оставените за плододаване издънки се съкращават на височина 1,70 – 1,80 см. Страничните разклонения се намаляват с ¼ до 1/3 от дължината им, като обикновено се оставят с обща дължина 30-35 см или 45-50 см. Ниско разположените разклонения до 50-55 см от почвената повърхност обикновено се изрязват до основата им.

Къпината се напада от: антракноза, ръжда, листни петна, малинов агрилус, малинова стъблена галица, ягодово-малиново хоботниче, листни въшки и листозавивачки. За да опазите от тях къпиновите растения, трябва редовно да преглеждате растенията във фенофазите „бутонизация и цъфтеж”.
Борбата с болестите и неприятелите се води комбинирано чрез използване на агротехнически и растително-защитни средства. Особено голямо значение от агротехническите методи е недопускане прекомерно сгъстяване на издънките в реда, поддържане на насажденията чисти от плевели и изрязване на силно заразените. Извършвайте и комбинирани третирания с растително защитни препарати срещу установен вредител.

Къпините са уязвими през май
4238
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Къпините са били още зелени и не са засегнати
Сушата в Сърбия нанесе повече щети на малините от градушките
През май да се погрижим за къпините
Зрелите резници от къпините се събират през есента
Резитба на къпините
Сортове къпини и срокове на засаждане
Културата е подходяща за семеен бизнес в планинските и полупланинските райони
Създаването на малиново насаждение е добра инвестиция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини