Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.08.2017 г.

Сортове къпини и срокове на засаждане

Къпината е сравнително слабо разпространен овощен вид у нас. Отглежда се изключително като любителска култура заради привлекателните и с богато съдържание плодове, които се използват както за прясна консумация, така и за преработка в компоти, сладка, конфитюри и др. РРазвива се най-добре в райони с по-прохладен и влажен климат. Когато има условия за напояване може да се отглежда и в по-сухи и по-топли райони.
Ограничаващ фактор за нейното разпространение са температурните условия. При температури под минус 18-20С измръзват по-голяма част от плодните пъпки и части от издънките. При падане на темпа(ературите под минус 22-23С при повечето къпинови сортове измръзва цялата надземна част, но растенията се запазват, тъй като многогодишната част при нея е в почвата. за да се запазят от измръзване стъблата на стелещите се сортове през есента трябва да се оставят върху почвата за да се покрият със сняг или с други материали.
Къпината се размножава чрез върхово вкореняване, което е основен начин при стелещите се сортове. За целта се използват добре развити млади едногодишни издънки и техните странични разклонения. В началото на лятото върховете на основното стъбло и на по-силните разклонения се заравят с рохкава, влажна и по-богата на хранителни вещества почва на дълбочина 8-12 см. Едно от най-важните условия за успешното вкореняване е поддържането на оптимална влажност чрез редовни поливки, когато валежите са недостатъчни. В зоната на връхната пъпка прорастват коренчета и до есента се получава готов посадъчен материал.
Най-подходящ срок за засаждане на къпината е есента. То трябва да се извърши рано, непосредствено след листопада. Новозасадените растения се загърлят на височина 15-20 см, което ги предпазва от изсъхване и измръзване. Засаждането може да се извърши рано напролет, но не по-късно от края на март до началото на април. При засаждането трябва да се внимава пъпката на посадъчния материал да остане над почвата. разстоянията на засаждане са около 1,5-2 м между редовете, а в реда 0.8 – 1,2 м за изправено и полуизправено растящите сортове и 2-3 м за стелещите се.
Броят на къпиновите сортове, които са разпространени у нас е доста ограничен. Една част от тях са бодилести, а други без бодли. Отглеждането на солтове без бодли е много по-лесно и някои го предпочитат. При тях обаче плодовете са по-дребни и зреят доста по-късно и продължително. По вкусови качества отстъпват на някои от бодилестите сортове.

Торнфрий е един от най-широко разпространените сортове къпини без бодли. Той е силно радтящ, издънките му достигат на дължина 2,5-3 м и трябва да се отглеждат на подпорна конструкция. Сортът не е много студоустойчив и измръзва при понижение на температурите под минус 15-18С. Сравненително по-добре понася горещините, но при продължително засушаване плодовете остават дребни и с лошо качество. Плодовете са средно едри до едри, заоблени, черни, лъскави, възкисели и леко тръпчиви. Зрее към края на юли до началото на август в продължение на 1,5 2 месеца.
Смутстем е друг безбодилест сорт, малко по-силно растящ, като издънките му достигат 3-3,5 м и трябва да се отглежда на подпорна конструкция. той е сравнително по-студоустойчив и по-сухоустойчив. плодовете му са средно едри, тъпоконусовидни, черни, лъскави, възкисели и леко тръпчиви. Зреенето започва около 10-на дни след Торнфрей и беритбата продължава около 2 месеца. това са двата по-широко разпространени нас безбодилести къпинови сортове. Освен тях много любители овощари предпочитат отглеждането на сортове с бодли, някои от които имат доста по-едри и качествени плодове.Един от тях е Бойсен. той е доста по-взискателен към почвеното плодородие и по-чувствителен на студ. Плодовете му са много едри, тъмно виолетовочервено оцветени, много привлекателни на външен вид, с отличен вкус и аромат. Зреенето настъпва към средата на юли и беритбения период продължава 20-25 дни. Той е доста силно растящ сорт със стелещит се стъбла и задължително трябва да се отглежда на подпорна конструкция.
От бодилестите сортове у нас са познати още Уилсън, Катадин,Теодор Раймс, Черокий и др. повечето от тези сортове са изправено и полуизправено растящи и са малко по-студоустойчиви. Плодовете им зреят през юли-август.

Сортове къпини и срокове на засаждане
26172
 

Последни материали
Виж
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Свързани материали
Виж
Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
Нука и бизнес
Акцентът пада върху новите сортове и породи, устойчиви на болести
За добра реколта
Можем да ускорим съзряването на пипера
Преди края на кандидатстването
Основни документи за интервенциите по Втория стълб през 2023
Това е прозрачността, която фермерите очакваха
Девет важни условия за канидастване по интервенциите във Втори стълб
Промени в наредбата
Съхранявайте стари и устойчиви на суша сортове, възстановявайте пасища!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини