Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.11.2017 г.

Дражиране на семената

Използвайте ги за сеитба поединично

При дражиране семената се навлажняват с течен разтвор от клей и се покриват с пласт наситнен торф или смес с угнил оборски тор. Дражирането на дребните семена на морковите, магданоза, копъра, полските семена на салатите, краставиците, дините, пъпешите е много удобно за сеитба по едно семе, което позволява по-късно да не се прореждат поникналите растения.
В сместа, употребявана за дражиране на семената, се внасят минерални и бактериални торове, микроелементи и растително защитни препарати. Това обезпечава с хранителни вещества пониците в първите етапи от техния живот и заедно с това им създава защита от вредителите.
Шуплестата обвивка, покриваща дражираните семена, се явява като филтър, по който водата достига до семената в почвата. Благодарение на това кълновете се появяват по-рано, отколкото при сеитбата с недражирани семена.
Дражирането на семената в зависимост от състава на сместа, плътността и дебелината на обвивката, спомага не само за по-ранното появяване на кълновете, но така също и за по- късното им поникване. Благодарение задържане на прорастването на семената, сеитбата може да се проведе 2-3 седмици до замръзване на почвата.

Рецепта
При опити с дражиране на семена от зеленчукови култури в Опитна станция по зеленчукови култури на Селскостопанската академия на Русия са били използвани като компоненти ситно смлян и пресят през сито с отвори 0-25 мм торф, взет от по-долните пластове, 10 % разтвор от клей, 0,25 % разтвор от полиакриламид, минерални торове, микроелементи и др. за 100 грама семена били изразходвани 400-500 г торф, 20 г суперфосфат и вар за неутрализация киселинността на торфа.

Дражиране на семената
8890

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини