Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.04.2020 г.

Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами

Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами

При дражиране семената се навлажняват с течен разтвор от пчелен клей, желатин и се покриват с пласт наситнен торф или смес с угнил оборски тор. Дражирането на дребните семена на морковите, магданоза, копъра, полските семена на салатите, краставиците, дините, пъпешите е много удобно за сеитба по едно семе, което позволява по-късно да не се прореждат поникналите растения.

В сместа, употребявана за дражиране на семената, се внасят минерални и бактериални торове, микроелементи и растително защитни препарати. Това обезпечава с хранителни вещества пониците в първите етапи от техния живот и заедно с това им създава защита от вредителите.

Шуплестата обвивка, покриваща дражираните семена, се явява като филтър, по който водата достига до семената в почвата. Благодарение на това кълновете се появяват по-рано, отколкото при сеитбата с недражирани семена.

Дражирането на семената в зависимост от състава на сместа, плътността и дебелината на обвивката, спомага не само за по-ранното появяване на кълновете, но така също и за по- късното им поникване. Благодарение задържане на прорастването на семената, сеитбата може да се проведе 2-3 седмици до замръзване на почвата.

За да се приготвят дражирани семена в домашни условия, трябва да има съставка за образуване на обвивката около семената и съд - тенджера или 3-литров буркан. Дражираната маса се състои от пълнители, прилепители и микроторове. Пълнители - това са торф или прегорял тор. Преди употреба те трябва добре да се изсушат и да се пресеят. Като прилепители се използват 3 % желатин, може брашно, нишесте сварени във вода или разтворен пчелен клей.

Пожълтяване на семеделите и долните листа на разсада

В качеството на микроторове могат да се вземат универсални комплексни микроторове (по-добре за зеленчукови култури), които се продават в магазините. Микроторовете се добавят към прилепителя и всичко се разбърква. Семената се поставят в съд и леко се овлажняват с прилепителя, така че да останат ронливи. След това на малки порции се добавя суха смеска за дражиране и, въртейки съда, караме семената да се пързалят по неговите стени. С постепенно овлажняване и напудряне се образува обвивка върху повърхността на семената. Те придобиват вид на топчета - дражета.

Дражетата на магданоза трябва да са с диаметър 2-2,5 мм, на морковите - 3-3,5 мм, а на цвеклото - 5-7 мм. За да не се залепват, дражетата се покриват с пресята дървесна пепел. Получените семена или веднага се засяват, или се изсушават и се съхраняват до пролетта. Сушенето не бива да е на пряка слънчева светлина, за да не се напука обвивката.

Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами
17583
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Използвайте ги за сеитба поединично
Дражиране на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини