Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.04.2020 г.

Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами

Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами

При дражиране семената се навлажняват с течен разтвор от пчелен клей, желатин и се покриват с пласт наситнен торф или смес с угнил оборски тор. Дражирането на дребните семена на морковите, магданоза, копъра, полските семена на салатите, краставиците, дините, пъпешите е много удобно за сеитба по едно семе, което позволява по-късно да не се прореждат поникналите растения.

В сместа, употребявана за дражиране на семената, се внасят минерални и бактериални торове, микроелементи и растително защитни препарати. Това обезпечава с хранителни вещества пониците в първите етапи от техния живот и заедно с това им създава защита от вредителите.

Шуплестата обвивка, покриваща дражираните семена, се явява като филтър, по който водата достига до семената в почвата. Благодарение на това кълновете се появяват по-рано, отколкото при сеитбата с недражирани семена.

Дражирането на семената в зависимост от състава на сместа, плътността и дебелината на обвивката, спомага не само за по-ранното появяване на кълновете, но така също и за по- късното им поникване. Благодарение задържане на прорастването на семената, сеитбата може да се проведе 2-3 седмици до замръзване на почвата.

За да се приготвят дражирани семена в домашни условия, трябва да има съставка за образуване на обвивката около семената и съд - тенджера или 3-литров буркан. Дражираната маса се състои от пълнители, прилепители и микроторове. Пълнители - това са торф или прегорял тор. Преди употреба те трябва добре да се изсушат и да се пресеят. Като прилепители се използват 3 % желатин, може брашно, нишесте сварени във вода или разтворен пчелен клей.

Пожълтяване на семеделите и долните листа на разсада

В качеството на микроторове могат да се вземат универсални комплексни микроторове (по-добре за зеленчукови култури), които се продават в магазините. Микроторовете се добавят към прилепителя и всичко се разбърква. Семената се поставят в съд и леко се овлажняват с прилепителя, така че да останат ронливи. След това на малки порции се добавя суха смеска за дражиране и, въртейки съда, караме семената да се пързалят по неговите стени. С постепенно овлажняване и напудряне се образува обвивка върху повърхността на семената. Те придобиват вид на топчета - дражета.

Дражетата на магданоза трябва да са с диаметър 2-2,5 мм, на морковите - 3-3,5 мм, а на цвеклото - 5-7 мм. За да не се залепват, дражетата се покриват с пресята дървесна пепел. Получените семена или веднага се засяват, или се изсушават и се съхраняват до пролетта. Сушенето не бива да е на пряка слънчева светлина, за да не се напука обвивката.

Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами
17656
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Използвайте ги за сеитба поединично
Дражиране на семената
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини