Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.04.2020 г.

Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами

Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами

При дражиране семената се навлажняват с течен разтвор от пчелен клей, желатин и се покриват с пласт наситнен торф или смес с угнил оборски тор. Дражирането на дребните семена на морковите, магданоза, копъра, полските семена на салатите, краставиците, дините, пъпешите е много удобно за сеитба по едно семе, което позволява по-късно да не се прореждат поникналите растения.

В сместа, употребявана за дражиране на семената, се внасят минерални и бактериални торове, микроелементи и растително защитни препарати. Това обезпечава с хранителни вещества пониците в първите етапи от техния живот и заедно с това им създава защита от вредителите.

Шуплестата обвивка, покриваща дражираните семена, се явява като филтър, по който водата достига до семената в почвата. Благодарение на това кълновете се появяват по-рано, отколкото при сеитбата с недражирани семена.

Дражирането на семената в зависимост от състава на сместа, плътността и дебелината на обвивката, спомага не само за по-ранното появяване на кълновете, но така също и за по- късното им поникване. Благодарение задържане на прорастването на семената, сеитбата може да се проведе 2-3 седмици до замръзване на почвата.

За да се приготвят дражирани семена в домашни условия, трябва да има съставка за образуване на обвивката около семената и съд - тенджера или 3-литров буркан. Дражираната маса се състои от пълнители, прилепители и микроторове. Пълнители - това са торф или прегорял тор. Преди употреба те трябва добре да се изсушат и да се пресеят. Като прилепители се използват 3 % желатин, може брашно, нишесте сварени във вода или разтворен пчелен клей.

Пожълтяване на семеделите и долните листа на разсада

В качеството на микроторове могат да се вземат универсални комплексни микроторове (по-добре за зеленчукови култури), които се продават в магазините. Микроторовете се добавят към прилепителя и всичко се разбърква. Семената се поставят в съд и леко се овлажняват с прилепителя, така че да останат ронливи. След това на малки порции се добавя суха смеска за дражиране и, въртейки съда, караме семената да се пързалят по неговите стени. С постепенно овлажняване и напудряне се образува обвивка върху повърхността на семената. Те придобиват вид на топчета - дражета.

Дражетата на магданоза трябва да са с диаметър 2-2,5 мм, на морковите - 3-3,5 мм, а на цвеклото - 5-7 мм. За да не се залепват, дражетата се покриват с пресята дървесна пепел. Получените семена или веднага се засяват, или се изсушават и се съхраняват до пролетта. Сушенето не бива да е на пряка слънчева светлина, за да не се напука обвивката.

Какво означава дражиране на семената и можем ли да го правим сами
15168

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Използвайте ги за сеитба поединично
Дражиране на семената
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини