Начало » Хоби земеделие » Цветарство
04.11.2017 г.

Ако прехраните хойхерата с азот, ще я повредите

Настанете растенията на наклонен терен

Хойхерата (Heuchera) е многогодишно тревисто растение, чиято родина е Северна Америка. Кожестите й, с дълги дръжки листа са събрани в прикоренова розетка. Храстите достигат от 30 до 60 см в диаметър. Цветовете са дребни, събрани в китка на цветоносите и достигат височина 40 -60 см, а при някои сортове почти до 1 м. Цъфти през юни –юли. Листата на хойхерата остават живи под снега. Благодарение на такива растения с пурпурна, кафява, жълта, оранжава листна маса, може да се създават необикновени и ефектни градински композиции. В много от сортовете листата са силно гофрирани, а повърхността им може да бъде както матова, така и блестяща.

Хойхерата е непретенциозно растение, понася лесно присаждане. Практически не боледува и не страда от нападение на вредители. Студоустойчива е.
Всички сортове се нуждаят от добре дренирана почва. Американските хибриди предпочитат глинести почви. Не засаждайте хойхера на ниски участъци, където може да се задържа вода. Най-добре да изберете наклонени повърхности.
Хойхерата се нуждае от водопроницаема и в същото време влагоемка почва. За това в топло и сухо време трябва да се полива разумно – само рано сутрин или вечер.
При добри условия хойхерата практически не се нуждае от минерални добавки. Излишъкът на азот води до прекалено разрастване на листата – непропорционално на кореновата система. Растенията остават неподготвени за зимата и не успяват да заложат добри пъпки за възобновяване.
През пролетта може да подхраните новите израстъци с комплексни торове с ниско съдържание на азот, а в края на лятото с фосфорно-калиев. Красиво цъфтящите сортове се подхранват комплексно след периода на цъфтене.

Хойхерата се размножава чрез семена. В болшинството декоративни сортове обаче, потомството не наследява майчините качества. Кървавочервената хойхера и нейните хибридни сортове се размножават лесно чрез вкореняване на стъблата.
Американските хибриди растат на плътни храсти. Те се изкопават целите и внимателно се изрязват части от стъблата с розетки листа. Най-доброто време за вкореняване на хойхерата е пролетта или веднага след края на цъфтежа. Това става с отрязване на цветоносите и големите листа по края на розетката.

Сортът Dale´s Strain е известен със своята зимоустойчивост, сенкоустойчивост и сухоустойчивост, Cascade Dawn пък е най-подходящ за озеленяване. Прекрасно вирее в слънчеви и полусенчести участъци. На сенчести можете да настаните Greenfinch. Palace Purple се отличава с едри блестящи листа. Добре устойчив към неблагоприятни условия, но не понася прякото слънцгреене. Mercury има големи бързоразрастващи се листа. Сортът Prince подхожда както за слънчеви, така и за полусенчести терени. Добре понася ниските температури.Venus е много ефектен сорт. Има добра зимоустойчивост и може дълго да расте на едно място, без да се нуждае от пресаждане.
Marmalade обаче трябва да расте на слънце.

Ако прехраните хойхерата с азот, ще я повредите
4223

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Хойхерата, незаменимата красавица на алпинеумите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини