Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.08.2014 г.

Хойхерата, незаменимата красавица на алпинеумите

Хойхерата (Heuchera) e цвете с ефирно нежни камбанки и все по-често се отглежда у нас. От цветето са познати около 50 вида, но само няколко се използват като украсни. Най-популярна в Америка е H. sanguinea - кървавочервената хойхера, която произхожда от Мексико и областите на Аризона. Видът H. americana идва от сухите и каменисти райони на Америка, затова е предпочитана за зацветяване на алпинеуми. Видът H. brizoides е предпочитана градинска форма.

Засаждайте хибридни семена

В последните години у нас се продават семена от хибридни форми - H. hybrida. Всички сортове развиват много нежни, изправени безлистни стъбълца, до 40-50 см високи. Те завършват с рехава цветна метлица, съставена от много нежни петлистни камбанки до 1 см дълги. Масовият цъфтеж е от май до юли, но отделни растения се обагрят и до есента. Над почвата е приземната розетка от листа с овално-сърцевидна форма и назъбена периферия. Те са матовозелени, рядко с по-светъл рисунък и с много нежни власинки.

Най-разпространени са сортовете с червена багра на камбанките, какъвто е Red Sprangles. От розовите се предлагат Hyperion, Scintillation, Jubllee. Много рядък е сортът Pearl Drops с бели цветове, а Greenfinch е с жълто-зелени.

Предпочита добре дренирана почва

Хойхерата не е много взискателна към условията за отглеждане. Расте на всякакъв вид почви, но предпочита да са отцедливи. Мястото да е слънчево, но понася полусянка. Растението е много подходящо за зацветяване на алпинеуми. Тъй като са много нежни, задължително е най-редовно да унищожавате плевелите около тях. Окопавайте и поливайте редовно. Можете да размножавате хойхерата като разделяте туфичката късно наесен или рано напролет. Това е наложително, когато забележите, че в центъра й се появява празно петно. За предпочитане е да използвате семена. Засявайте ги в саксии на открито с много фино пресята почвена смес. Пикирайте в леха и след като растенията заякнат, ги разсаждайте.

Може да се отглежда и в сандъчета на балкона

За градските жители е важно да знаят, че хойхерата е много ефектна и като саксийно растение. Засаждайте я в сандъчета, с които можете да украсявате слънчеви балкони и тераси. Съставяйте почвена смес от градинска почва, листовка и пясък в равни части. Поливайте редовно, за да бъдат растенията свежи. Зимата могат да останат на балкона без проблем.

Хойхерата, незаменимата красавица на алпинеумите
18882
 

Последни материали
Виж
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Свързани материали
Виж
Настанете растенията на наклонен терен
Ако прехраните хойхерата с азот, ще я повредите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини