Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.11.2017 г.

Анасонът обича слънце

Осигурете достатъчна влажност на семената, за да поникнат

Анасонът (Pimpinella anisum) произхожда от Мала Азия, където е бил познат от дълбока древност. Кореновата му система е слабо развита. Има вретеновиден главен корен и малко странични разклонения. На дълбочина достига около 20-30 см. Стъблата са нежни, разклоняващи се. Средната им височина е около 50 см. Първите листа са целокрайни, почти сърцевидни, на дълги дръжки. Следващите по височината на стъблото, вече се оформят като три-, а после петделни. По периферията са ситно назъбени. Връхните листчета са насечени на множество дялове. Цветчетата са дребни, бели и оформят ефирно съцветие сенник. Цъфти в края на юни, началото на юли. Плодчетата са оригинални, прилепнали две по две в сферичка, с по 5 надлъжни ръбчета.


За да расте и да се развива добре, анасонът има променящи се изисквания към топлината. Интересен е фактът, че семената поникват при 6-8 С, а младите растения могат да издържат до минус 5 градуса. Интензивният растеж започва по време на бутонизацията, когато изискванията към топлината са най-високи. През цялото време се нуждае от обилно осветление. Необходимостта от влага също варира. За да поникнат, семената трябва да поемат 120 % влага в сравнение с теглото им. Веднага след поникването влагата в почвата трябва да е умерена. Липсата й затруднява растежа и разклоняването, а излишъкът й удължава вегетационният период и е предпоставка за развитие на болести.


Мястото където ще се отглежда анасонът ще трябва да е много добре подготвено още от есента. Сеитбата се извършва рано напролет при първа възможност. Оптимална хранителна плащ се осигурява при разстояния 25 х 10 см. Засажда се на 3 см дълбочина. През вегетацията се плеви и окопава. Растенията се прибират, когато 80 % от сенниците са узрели.
Любителите могат да отглеждат анасона в саксии. Подготвя се лека почвена смес, но богата на хранителни вещества. Смесват се равни части чимовка, листовка и пясък. Тъй като растенията предпочитат алкална реакция, в смеската може да е прибави и малко вар. Саксиите да са големи и дренирани. Поливайте редовно.

Плодчетата на анасона съдържат 2-3 % етерично масло. Приятният аромат се дължи на анетола. Установено е, че анасонът улеснява храносмилането. Употребявайте набраните плодчета за подправка на ястия от месо. Те са много подходящи и за ароматизиране на десерти и сладка, както и при стерилизация на краставички. Една пикантна, много полезна подправка за пресни салати са листата на анасона. Народната медицина препоръчва за засилване на половата активност плодовете да се ползват и във вид на запарка.

Анасонът обича слънце
3670
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Малко анасон за собствени нужди сами може да добиете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини