Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.11.2017 г.

Анасонът обича слънце

Осигурете достатъчна влажност на семената, за да поникнат

Анасонът (Pimpinella anisum) произхожда от Мала Азия, където е бил познат от дълбока древност. Кореновата му система е слабо развита. Има вретеновиден главен корен и малко странични разклонения. На дълбочина достига около 20-30 см. Стъблата са нежни, разклоняващи се. Средната им височина е около 50 см. Първите листа са целокрайни, почти сърцевидни, на дълги дръжки. Следващите по височината на стъблото, вече се оформят като три-, а после петделни. По периферията са ситно назъбени. Връхните листчета са насечени на множество дялове. Цветчетата са дребни, бели и оформят ефирно съцветие сенник. Цъфти в края на юни, началото на юли. Плодчетата са оригинални, прилепнали две по две в сферичка, с по 5 надлъжни ръбчета.


За да расте и да се развива добре, анасонът има променящи се изисквания към топлината. Интересен е фактът, че семената поникват при 6-8 С, а младите растения могат да издържат до минус 5 градуса. Интензивният растеж започва по време на бутонизацията, когато изискванията към топлината са най-високи. През цялото време се нуждае от обилно осветление. Необходимостта от влага също варира. За да поникнат, семената трябва да поемат 120 % влага в сравнение с теглото им. Веднага след поникването влагата в почвата трябва да е умерена. Липсата й затруднява растежа и разклоняването, а излишъкът й удължава вегетационният период и е предпоставка за развитие на болести.


Мястото където ще се отглежда анасонът ще трябва да е много добре подготвено още от есента. Сеитбата се извършва рано напролет при първа възможност. Оптимална хранителна плащ се осигурява при разстояния 25 х 10 см. Засажда се на 3 см дълбочина. През вегетацията се плеви и окопава. Растенията се прибират, когато 80 % от сенниците са узрели.
Любителите могат да отглеждат анасона в саксии. Подготвя се лека почвена смес, но богата на хранителни вещества. Смесват се равни части чимовка, листовка и пясък. Тъй като растенията предпочитат алкална реакция, в смеската може да е прибави и малко вар. Саксиите да са големи и дренирани. Поливайте редовно.

Плодчетата на анасона съдържат 2-3 % етерично масло. Приятният аромат се дължи на анетола. Установено е, че анасонът улеснява храносмилането. Употребявайте набраните плодчета за подправка на ястия от месо. Те са много подходящи и за ароматизиране на десерти и сладка, както и при стерилизация на краставички. Една пикантна, много полезна подправка за пресни салати са листата на анасона. Народната медицина препоръчва за засилване на половата активност плодовете да се ползват и във вид на запарка.

Анасонът обича слънце
3804
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Малко анасон за собствени нужди сами може да добиете
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини