Анасонът се отглежда заради семената, които съдържат етерично масло. Те, както и извличаното от тях масло, намират широко приложение във фармацевтичната, хранително-вкусовата и химичната промишленост. Анасонът придава специфичния аромат на мастиката и гръцкото узо, любители ароматизират с него ракията, правят по домашному ликьори. Много български домакини приготвят великолепни сладкиши с помощта на анасона, а лечебните му качества се използват от древността до ден днешен. На всичко отгоре анасонът е и много добро медоносно растение.
Анасон за собствени нужди може да си произведете на малка площ от полските ви имоти, а в краен случай и в двора. За него трябва да знаете, че е светлолюбиво растение. Можем да го причислим и към топлолюбивите, но понася студ и до 4-5 градуса под нулата. Тази му особеност и непоносимостта му към засушаването определя както възможността, така и необходимостта да се засява много рано, още в края на февруари. В Хасковско го сеят и през януари.
Пролетната подготовка на почвата се състои в заравняване на дълбоката обработка през есента. Ако тогава не е торено със суперфосфат, сега може да употребите по 2-2,5 кг на 100 кв. метра. Положително ще се отрази и внасянето на малко амониева селитра - около 1 кг на същата площ. За малките нужди на домакинството подходящо разстояние между редовете е 25-30 см. За 100 кв. м са ви необходими 150-200 г семена. Дълбочината на заравянето е 2-3 см. Редовете може да очертаете с помощта на канап и дръжката на греблото. С него ще заровите и семената. Грижа през време на вегетацията ще ви бъде главно окопаването, за да не допуснете развитие на плевели. Младите растения се развиват бавно и опасността от потискане с плевелна растителност е голяма.
Реколтата се прибира в края на юли-началото на август, когато семената на горните (централните) съцветия са достигнали пълна, а по-долните са във восъчна зрялост. За да не допуснете загуби, ожънете стръковете сутрин рано в сухо време. Навържете ги на снопчета и ги окачете под навес за изсушаване и дозряване на семената. След изсушаването може да овършеете 7-10 кг от 100 кв. метра.