Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.11.2017 г.

Малко анасон за собствени нужди сами може да добиете

Анасонът се отглежда заради семената, които съдържат етерично масло. Те, както и извличаното от тях масло, намират широко приложение във фармацевтичната, хранително-вкусовата и химичната промишленост. Анасонът придава специфичния аромат на мастиката и гръцкото узо, любители ароматизират с него ракията, правят по домашному ликьори. Много български домакини приготвят великолепни сладкиши с помощта на анасона, а лечебните му качества се използват от древността до ден днешен. На всичко отгоре анасонът е и много добро медоносно растение.
Анасон за собствени нужди може да си произведете на малка площ от полските ви имоти, а в краен случай и в двора. За него трябва да знаете, че е светлолюбиво растение. Можем да го причислим и към топлолюбивите, но понася студ и до 4-5 градуса под нулата. Тази му особеност и непоносимостта му към засушаването определя както възможността, така и необходимостта да се засява много рано, още в края на февруари. В Хасковско го сеят и през януари.
Пролетната подготовка на почвата се състои в заравняване на дълбоката обработка през есента. Ако тогава не е торено със суперфосфат, сега може да употребите по 2-2,5 кг на 100 кв. метра. Положително ще се отрази и внасянето на малко амониева селитра - около 1 кг на същата площ. За малките нужди на домакинството подходящо разстояние между редовете е 25-30 см. За 100 кв. м са ви необходими 150-200 г семена. Дълбочината на заравянето е 2-3 см. Редовете може да очертаете с помощта на канап и дръжката на греблото. С него ще заровите и семената. Грижа през време на вегетацията ще ви бъде главно окопаването, за да не допуснете развитие на плевели. Младите растения се развиват бавно и опасността от потискане с плевелна растителност е голяма.
Реколтата се прибира в края на юли-началото на август, когато семената на горните (централните) съцветия са достигнали пълна, а по-долните са във восъчна зрялост. За да не допуснете загуби, ожънете стръковете сутрин рано в сухо време. Навържете ги на снопчета и ги окачете под навес за изсушаване и дозряване на семената. След изсушаването може да овършеете 7-10 кг от 100 кв. метра.

Малко анасон за собствени нужди сами може да добиете
8414
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Осигурете достатъчна влажност на семената, за да поникнат
Анасонът обича слънце
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини