Начало » Новини » Света
08.03.2016 г.

Ирландия с 10 предложения към ЕК за борба с кризата при млечните продукти и свинското

Пазарна регулация

Повишаване на тавана за интервенции, разсрочване на плащанията за надхвърляне на квотите за свръхпроизводство на мляко и създаването на фючърсни пазари са част от 10-те предложения на Ирландия към Европейската комисия за справяне с настоящите проблеми в секторите на млечните продукти и свинското месо, съобщи електронното издание AgriLand. Наскоро от ЕК призоваха държавите-членки на Европейския съюз да предложат идеи за мерки за борба с трудностите на пазарите.

В изпратения от Ирландия документ се посочва, че сега е моментът за преразглеждане на вече предприетите от ЕК мерки и за обсъждане на всички възможности. Пазарни и други инструменти, приложени по подходящ начин, могат да помогнат за намирането на твърда почва под настоящите цени и да ограничат възможностите за допълнително влошаване на вече сериозната ситуация, смятат авторите на предложенията. Те подчертават изрично, че регулирането на предлагането в периоди на понижаване на цените не е подходяща реакция.

Ето и 10-те мерки, изпратени до ЕК:

1. Промени в условията по схемите за частно складиране на сухо обезмаслено мляко

Заради липсата на гъвкавост нивото на използване на удължената схема за частно складиране на сухо обезмаслено мляко е ограничена. В момента действат две схеми – обикновена с продължителност между 90 и 120 дни и удължена до 365 дни при най-малко 270 дни. Изискването, че продуктът трябва да престои пълните 365 дни заради заплахата от глоба при по-ранно изтегляне не дава възможност на компаниите да се възползват от възможностите, появили се на пазара в конкретен момент. Ако бъдат въведени по-гъвкави условия за изтегляне на продукта от складовете, това ще позволи навлизането на му на пазара по-плавно и безболезнено. Ирландия предлага две конкретни промени в условията на съхранение – намаляване на минималния брой дни за престой на продукта в складовете при удължената схема и понижение с 10% на глобата, дължима при изтегляне на сухото обезмаслено мляко преди максималните 365 дни.

2. По-ефективно разпределение по схемата за подпомагане на частното складиране на сирена

Предложението е неизползваните квоти към момента на следващия краен срок (30 септември) да бъдат предоставяни на заинтересовани държави-членки.

3. Мерки за анализ на пазара и за прилагане при изключителни обстоятелства

Спадът на цената на млякото в световен мащаб от началото на 2014 г. се оказа по-продължителен от очакваното и това бе усетено от производителите през последните няколко месеца, особено по отношение на приходите. Необходимо е пазарите на млечни продукти да бъдат следени отблизо с особено внимание към промените в производството, разходите и пазарните тенденции през следващите месеци. Това насочва към клаузите на член 7.2 от Регламента за организацията на общия пазар във връзка с праговете за интервенция. В този контекст трябва да се вземе предвид и използването на мерки за изключителни обстоятелства.

4. Повишаване на тавана за количествата, подлежащи на интервенция, и удължаване на периода на действие на схемите

Ирландия настоява ЕК да прокара предложения за предоставяне на разрешение на Съвета на ЕС да повиши ограниченията за количествата по схемите за подпомагане на частното складиране за 2016 г. до 200 хил. тона, за да се осигури допълнителна стабилност и да се насърчи системното използване на механизма за интервенции, както и за удължаване на периода за интервенции след 30 септември, за да могат държави-членки да се възползват от механизма през четвъртото тримесечие на 2016 г. и дори през първото тримесечие на 2017 г., ако е необходимо. Клаузи в този смисъл могат да бъдат приети от съвета чрез добавка към Регламент 1370/2013 или чрез клаузите на чл. 219 от Регламента на съвета, предвиждащ изключителни мерки, които „удължават или променят обхвата, продължителността или други аспекти на други мерки според този Регламент”.

5. Разсрочване на глобите за свръхпроизводство

Като се има предвид, че кризата по отношение на цените на млечните продукти е по-продължителна от очакваното, Ирландия предлага отлагане на плащането на вноските от фермерите по глобите за свръхпроизводство на мляко за 2016 и 2017 г. с по още една година. Тази мярка може да бъде въведена чрез чл. 219 от Регламента 1308/2013 на съвета, като се има предвид отмяната на Регламент 1234/2007 на съвета, при това няма да засегне бюджета на ЕС, тъй като средствата вече са внесени изцяло от държавите-членки.

6. Подновяване на действието на схемата за подпомагане на частното складиране на свинско месо

Прекратяването на действието на схемата за подпомагане на частното складиране на свинско не изглежда оправдана при настоящото състояние на европейския и световния пазар. Поради тази причина искането е за отмяна на прекратяването на действието на схемата. В аргументацията се изтъква, че секторът не се радва на подкрепа в ЕС и поради тази причина наличните средства за подкрепа на пазара в период на изключителни колебания на цените трябва да бъдат прилагани, когато това е необходимо.

7. Преодоляване на забраната за внос на свинско в Русия

В предложението се настоява ЕК да продължи и да увеличи политическите и дипломатическите усилия за отваряне на руския пазар за свинското месо от ЕС. Подчертава се, че предишното обещание в този смисъл за съжаление отбелязва слаб напредък досега, а възможността за осигуряване на достъп до руския пазар за продукти, които не са включени в забраната като свинската мас, сланината и дреболиите трябва незабавно да бъде използвана.

8. Увеличаване на нивото на държавната помощ тип „de minimis”

Настоящото ниво на държавна помощ от типа „de minimis” в селскостопанския сектор за първичните производители трябва да бъде преразгледано на фона на неблагоприятното въздействие на ценовите колебания върху дребните производители. Едно умерено увеличение на това ниво до 20 хил. евро за 3-годишен период ще осигури на държавите-членки допълнителна гъвкавост в борбата с най-тежките последици от ценовите колебания, без да подкопава общия пазар.

9. Регламент за групово освобождаване като част от държавното подпомагане

Изключителните колебания на цените са сред най-големите и продължителни предизвикателства за фермерите в ЕС. Въпреки това липсват клаузи за мерки за справяне с колебанията в Регламента на ЕК 702/2014, който обявява определени категории подпомагане в селското стопанство и лесовъдството за съвместими с вътрешния пазар. Трябва да бъдат представени съображения за въвеждане на специфични клаузи за мерки за справяне с колебанията в този регламент.

10. Дългосрочни мерки

Необходимо е на ниво ЕС да бъде разгледан въпросът за мерките в отговор на проблемите с нестабилността в бъдеще като например по-голяма прозрачност по отношение на цените чрез Агенцията за наблюдение на пазара на мляко, както и за ролята, която може да изиграе създаването на фючърсни пазари и по-широкото разпространение на договори с фиксирани цени за производителите. Ирландия предлага и използване на финансови инструменти, създадени специално за отчитане на влиянието на паричните потоци върху циклите на понижаващи се цени на пазарите на селскостопански суровини.

Ирландия с 10 предложения към ЕК за борба с кризата при млечните продукти и свинското
5426
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини