Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2017 г.

Дръвчетата скоро ще излязат от зимен покой

От грижите в началото зависи крайният резултат

В края на зимата и с идването на пролетта овощните видове, отглеждани в нашите географски ширини, отново се пробуждат и започват нова вегетация. Заедно с тях за активна дейност се подготвят и техните вредители - болести, неприятели и плевели. Месец март е времето, когато климатичните условия позволяват да се извършат повече дейности в овощната градина. С тези мерки се поставя и началото на грижите за дръвчетата през новата реколтна година. От това как и доколко грижи ще положим зависят и резултатите, които ще получим. Не по-малко важно е и кога се извършва дадената мярка, т.е. дали в точния момент. Ако искате да поставите добро начало за развитието на вашите дръвчета в овощната градина, ние ще ви припомним с какво да започнете. Мерки при всички овощни видове •Резитба До края на март е оптималният срок за извършване на резитбата. При формирани дръвчета тя е с фитосанитарна насоченост, просветляване и прореждане на короната - отстраняват се и се изнасят всички болни, счупени и повредени от неприятели клони и клончета до здрава тъкан, както и растящите навътре и сгъстяващи короната. Целта на тази резитба е ограничаване на инфекциозния фон в насаждението и подобряване на светлинния и въздушния режим на всяко дръвче. Тези правила важат и за млади дръвчета в период на формиране, като се съблюдават и правилата за изграждане на избрания тип корона. •Пръскане Втората половина на март е крайният срок за извършване на късното зимно пръскане преди набъбване на пъпките на дръвчетата. Това пръскане има за цел максимално да възпрепятства развитието на зимуващите стадии и форми на икономически важните болести и неприятели. То е особено важно и поради факта, че в края на зимата вредителите са най-уязвими към химично въздействие. Това пръскане е насочено срещу ранно кафяво гниене и съчмянка при всички костилкови видове, къдравост по прасковата, кривули по сливата и др. При семковите видове пръскането е ефикасно срещу ранно кафяво гниене, струпясване, загиване завръзите на дюлята и др.

За борба с всички тези болести могат да се използват фунгициди, съдържащи мед (бордолезов разтвор - 1 процент, купроцин - 0,4 процента, шампион - 0,3 процента, фунгуран - 0,3 процента, и др.), а също така и тирам - 0,3 процента, дитан М45 - 0,3 процента, и др. Към фунгицидния разтвор непосредствено преди изпръскването за борба с щитоносни, листни въшки, овощни акари, крушова бълха и др. се прибавя и инсектицидът акарзин в концентрация 3 процента.

- Торене За получаване на висок добив и качествена продукция овощните дръвчета трябва да са обезпечени с достатъчно хранителни елементи, които да са балансирани помежду си. Торенето трябва да приключи до започване на вегетацията. За да е съобразено с изискванията на дръвчетата, то трябва да е базирано на резултати от агрохимичен анализ на почвата. Икономически изгодно е торенето да се извършва с комбинирани торове, съдържащи всички макро- и микроелементи, и да бъде локализирано в реда. Разстоянието на браздата за торене от дръвчето трябва да е съобразно големината и възрастта на дръвчетата. Редовото внасяне може да е двустранно - от двете страни на дръвчетата, или едностранно от едната през година.

- Окопаване То се извършва накрая, след като дръвчетата са изрязани, напръскани и наторени. Прави се основна обработка на почвата - в междуредията на дълбочина 20-25 см, а в близост до дърветата не повече от 10-12 см. Ако тя е направена през есента, рано напролет междуредията се култивират или дискуват на дълбочина 15-17 см. С основната обработка на почвата се извежда борбата с плевелите, подобрява се структурата на почвата, а оттам и микробиологичната дейност, аерацията, влагозадържащата способност и др. С нея се постига и механично унищожаване на зимуващите в почвата неприятели и неблагоприятна среда за развитие на болестите. Важно е да не забравяте Ако не изпълните тези ранни мерки сега, през вегетацията на дръвчетата ще сте безсилни да се справите с: •къдравостта по прасковата; •кривулите по сливата; •загиване завръзите по дюлята; •огнения пригор по круша, дюля и ябълка; •ранното кафяво гниене; •щитоностните въшки; •крушовата бълха; •листните въшки; •акарите и др. За голяма част от посочените болести и неприятели лек през вегетацията няма! Затова е важно да ги прогоните от градината, преди да са я нападнали и унищожили. Залагайте главно на профилактиката и не допускайте тяхното развитие и размножение.

Дръвчетата скоро ще излязат от зимен покой
5099
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини