Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.11.2017 г.

Дръвчетата скоро ще излязат от зимен покой

От грижите в началото зависи крайният резултат

В края на зимата и с идването на пролетта овощните видове, отглеждани в нашите географски ширини, отново се пробуждат и започват нова вегетация. Заедно с тях за активна дейност се подготвят и техните вредители - болести, неприятели и плевели. Месец март е времето, когато климатичните условия позволяват да се извършат повече дейности в овощната градина. С тези мерки се поставя и началото на грижите за дръвчетата през новата реколтна година. От това как и доколко грижи ще положим зависят и резултатите, които ще получим. Не по-малко важно е и кога се извършва дадената мярка, т.е. дали в точния момент. Ако искате да поставите добро начало за развитието на вашите дръвчета в овощната градина, ние ще ви припомним с какво да започнете. Мерки при всички овощни видове •Резитба До края на март е оптималният срок за извършване на резитбата. При формирани дръвчета тя е с фитосанитарна насоченост, просветляване и прореждане на короната - отстраняват се и се изнасят всички болни, счупени и повредени от неприятели клони и клончета до здрава тъкан, както и растящите навътре и сгъстяващи короната. Целта на тази резитба е ограничаване на инфекциозния фон в насаждението и подобряване на светлинния и въздушния режим на всяко дръвче. Тези правила важат и за млади дръвчета в период на формиране, като се съблюдават и правилата за изграждане на избрания тип корона. •Пръскане Втората половина на март е крайният срок за извършване на късното зимно пръскане преди набъбване на пъпките на дръвчетата. Това пръскане има за цел максимално да възпрепятства развитието на зимуващите стадии и форми на икономически важните болести и неприятели. То е особено важно и поради факта, че в края на зимата вредителите са най-уязвими към химично въздействие. Това пръскане е насочено срещу ранно кафяво гниене и съчмянка при всички костилкови видове, къдравост по прасковата, кривули по сливата и др. При семковите видове пръскането е ефикасно срещу ранно кафяво гниене, струпясване, загиване завръзите на дюлята и др.

За борба с всички тези болести могат да се използват фунгициди, съдържащи мед (бордолезов разтвор - 1 процент, купроцин - 0,4 процента, шампион - 0,3 процента, фунгуран - 0,3 процента, и др.), а също така и тирам - 0,3 процента, дитан М45 - 0,3 процента, и др. Към фунгицидния разтвор непосредствено преди изпръскването за борба с щитоносни, листни въшки, овощни акари, крушова бълха и др. се прибавя и инсектицидът акарзин в концентрация 3 процента.

- Торене За получаване на висок добив и качествена продукция овощните дръвчета трябва да са обезпечени с достатъчно хранителни елементи, които да са балансирани помежду си. Торенето трябва да приключи до започване на вегетацията. За да е съобразено с изискванията на дръвчетата, то трябва да е базирано на резултати от агрохимичен анализ на почвата. Икономически изгодно е торенето да се извършва с комбинирани торове, съдържащи всички макро- и микроелементи, и да бъде локализирано в реда. Разстоянието на браздата за торене от дръвчето трябва да е съобразно големината и възрастта на дръвчетата. Редовото внасяне може да е двустранно - от двете страни на дръвчетата, или едностранно от едната през година.

- Окопаване То се извършва накрая, след като дръвчетата са изрязани, напръскани и наторени. Прави се основна обработка на почвата - в междуредията на дълбочина 20-25 см, а в близост до дърветата не повече от 10-12 см. Ако тя е направена през есента, рано напролет междуредията се култивират или дискуват на дълбочина 15-17 см. С основната обработка на почвата се извежда борбата с плевелите, подобрява се структурата на почвата, а оттам и микробиологичната дейност, аерацията, влагозадържащата способност и др. С нея се постига и механично унищожаване на зимуващите в почвата неприятели и неблагоприятна среда за развитие на болестите. Важно е да не забравяте Ако не изпълните тези ранни мерки сега, през вегетацията на дръвчетата ще сте безсилни да се справите с: •къдравостта по прасковата; •кривулите по сливата; •загиване завръзите по дюлята; •огнения пригор по круша, дюля и ябълка; •ранното кафяво гниене; •щитоностните въшки; •крушовата бълха; •листните въшки; •акарите и др. За голяма част от посочените болести и неприятели лек през вегетацията няма! Затова е важно да ги прогоните от градината, преди да са я нападнали и унищожили. Залагайте главно на профилактиката и не допускайте тяхното развитие и размножение.

Дръвчетата скоро ще излязат от зимен покой
5221
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Kubota Corporation и UV Boosting съвместно ще внедряват иновации в лозарството и овощарството
Спешни мерки след градушка при лозя и овошки
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини