Начало » Пазари » Зърно
31.10.2017 г.

Рекордните наличности от пшеница в света подкопават международните котировки

За депресиращото влияние върху цените на пшеницата

През последните няколко дни депресиращото влияние на фундаменталните „балансови“ фактори върху цените на пшеницата на международните пазари се засили. Европейските агроспециалсти споделят, че  зърнените пазари се развиват в условията на  благоприятна за зимните култури агрометеорологична ситуация  в северното полукълбо. Това е особено вярно за района на Черно море, където валежите помагат за развитието на посевите непосредствено преди настъпването на зимния переиод”. Прави впечатление, че очакванията на  експертите за размера на новата световна реколта стават все по-оптимистични и това определено поставя в по-изгодна пазарна позиция купувачите.

Към днешна дата най-актуална е прогнозата на Международния съвет по зърното от края на предходната седмица. Съвета очаква, че глобалното производство на пшеница през 2017/18 г. ще възлезе на 748,5 млн.т,  само с  5,6 млн.т  по-малко от рекордния добив, регистриран предходния сезон и в същото време с 12,7 млн.т повече в сравнение с 2015/16 г.  За позитивната корекция в прогнозните данни повлияха по-високите оценки за производството на пшеница в ЕС, САЩ и Украйна. Оценката за  добива от мека пшеница в ЕС е увеличена с 1,3 млн. т в сравнение със септемврийския доклад – от 141,2 на 142,5 млн.т (135,1 млн.т – 2016/17 г.).  Прогнозата за американската реколта в рамките на един месец е подобрена с 700 хил.т – до 47,4 млн.т, , а за украинската - с 500 хил. т – до 26,5 млн.т. Перспективите са влошени за Австралия и Аржентина, но тази корекция беше очаквана от пазара.

Добиви от пшеница в основните страни производителки  (в млн. т)

Анализаторите коментират, че „ изобилните наличности от пшеница в света” поставят в по-изгодна позиция купувачите, които в момента се въздържат от мащабни сделки. Навлизането в зимния период обаче предполага сезонно намаление на доставките от черноморския регион, а това е обективна предпоставка за стабилизиране на пазара.

Рекордните наличности от пшеница в света подкопават международните котировки
7800
 

Последни материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
Свързани материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
RSS новини