Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2017 г.

Важно през месец март

Доматите за средно ранно производство започват да се засяват за отглеждане на разсад в най-южните райони на страната още в началото на месеца. За по-хладните райони на Северна България и по-високите полета подходящият момент настъпва към 20 март. Разсадът се отглежда в студени лехи под защитата на пластмасови покрития – оранжерии и тунели. Още в първата десетдневка в най-южните райони на страната възникват условия за засаждане на домати в слънчеви оранжерии с стройно покритие, през втората – с двойно, а през третата – с единично. За Южна България тези срокове са съответно през втората и третата десетдневка и в началото на април. В северна България може да се засажда разсадът само в оранжерии с тройно покритие.
Пиперът, отглеждан като средно ранен, продължава да се засява през целrя месец. Засетият през втората половина на месеца по същество е също средно ранен. От по-късните мартенски посеви се получава и по-късна продукция. Тъй като средно ранният пипер освен за консумация в прясно състояние се използва и за приготвянето на туршии, семената може да се засеят на два или три етапа. Разсадът се отглежда в неотопляеми култивационни съоръжения – пластмасови оранжерии тунели. Пиперът, како и доматите, не бива да се засява, ако температурата на почвата не се е затоплила до 10-12 градуса. Затова пластмасовите покрития се поставят по-рано, така че почвата да се затопли.
Патладжанът за средно ранно производство се засява по едно и също време с пипера. От по-късните посеви, през втората половина на март, се получава късна продукция, което е в интерес на приготвянето на зимнината.
Краставиците за ранно производство, които ще се отглеждат на открита площ, се засяват за производство на разсад в края на март само в Южна България. През втората половина на месеца обикновено възникват условия за засаждане на краставици в оранжерии с тройнопокритие само в най-топлите райони на Южна България. В края на месеца това става възможно и в останалите райони на тази част от страната.
Готварските тиквички, ако ще се отглеждат като ранни на открито, се засяват за получаване на разсад в края на март. За форсирано производство под полиетиленови тунели се засяват около 10-15 март.
Дините и пъпешите, ако целта е да се получи по.ранна продукция, се засяват за производство на разсад през втората половина на март в Южна България, а на север от Балкана – през първата половина на следващия месец. Много добри резултати се получават, когато семената се засяват по три в пластмасови саксийки. Ако поникнат и трите, най-слабото растение се премахва, за да останат две. Засаждат се на открито извадени с всичката пръст в саксийката.
Градинският грах се засява при първа възможност през март, ако неблагоприятни метеорологични условия не са позволили това да стане още в края на февруари.
Ранното зеле и ранният карфиол се засаждат през втората половина на месеца до началото на следващия според възникващите метеорологични условия в отделните райони на страната.
Целината за производство на разсад се засява през втората половина на март.
Репички може да се засяват през целия месец при подходящи за робата метеорологични и почвени условия.

Важно през месец март
7062
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини