Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2017 г.

Важно през месец март

Доматите за средно ранно производство започват да се засяват за отглеждане на разсад в най-южните райони на страната още в началото на месеца. За по-хладните райони на Северна България и по-високите полета подходящият момент настъпва към 20 март. Разсадът се отглежда в студени лехи под защитата на пластмасови покрития – оранжерии и тунели. Още в първата десетдневка в най-южните райони на страната възникват условия за засаждане на домати в слънчеви оранжерии с стройно покритие, през втората – с двойно, а през третата – с единично. За Южна България тези срокове са съответно през втората и третата десетдневка и в началото на април. В северна България може да се засажда разсадът само в оранжерии с тройно покритие.
Пиперът, отглеждан като средно ранен, продължава да се засява през целrя месец. Засетият през втората половина на месеца по същество е също средно ранен. От по-късните мартенски посеви се получава и по-късна продукция. Тъй като средно ранният пипер освен за консумация в прясно състояние се използва и за приготвянето на туршии, семената може да се засеят на два или три етапа. Разсадът се отглежда в неотопляеми култивационни съоръжения – пластмасови оранжерии тунели. Пиперът, како и доматите, не бива да се засява, ако температурата на почвата не се е затоплила до 10-12 градуса. Затова пластмасовите покрития се поставят по-рано, така че почвата да се затопли.
Патладжанът за средно ранно производство се засява по едно и също време с пипера. От по-късните посеви, през втората половина на март, се получава късна продукция, което е в интерес на приготвянето на зимнината.
Краставиците за ранно производство, които ще се отглеждат на открита площ, се засяват за производство на разсад в края на март само в Южна България. През втората половина на месеца обикновено възникват условия за засаждане на краставици в оранжерии с тройнопокритие само в най-топлите райони на Южна България. В края на месеца това става възможно и в останалите райони на тази част от страната.
Готварските тиквички, ако ще се отглеждат като ранни на открито, се засяват за получаване на разсад в края на март. За форсирано производство под полиетиленови тунели се засяват около 10-15 март.
Дините и пъпешите, ако целта е да се получи по.ранна продукция, се засяват за производство на разсад през втората половина на март в Южна България, а на север от Балкана – през първата половина на следващия месец. Много добри резултати се получават, когато семената се засяват по три в пластмасови саксийки. Ако поникнат и трите, най-слабото растение се премахва, за да останат две. Засаждат се на открито извадени с всичката пръст в саксийката.
Градинският грах се засява при първа възможност през март, ако неблагоприятни метеорологични условия не са позволили това да стане още в края на февруари.
Ранното зеле и ранният карфиол се засаждат през втората половина на месеца до началото на следващия според възникващите метеорологични условия в отделните райони на страната.
Целината за производство на разсад се засява през втората половина на март.
Репички може да се засяват през целия месец при подходящи за робата метеорологични и почвени условия.

Важно през месец март
7187
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Кладоспориозата
Кафявата петнистост при доматите е болест на небалансираната технология
Практика
Правилното формиране на растенията повишава добивите
Комисия по стоковите борси и тържища
Вносните краставици са по-евтини от българските
Полезни съвети
Премахването на част от листата на доматите не трябва да бъде самоцелно
Борба с неприятелите
Памуковата нощенка е сериозен враг на доматите
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини