Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2017 г.

Важно през месец март

Доматите за средно ранно производство започват да се засяват за отглеждане на разсад в най-южните райони на страната още в началото на месеца. За по-хладните райони на Северна България и по-високите полета подходящият момент настъпва към 20 март. Разсадът се отглежда в студени лехи под защитата на пластмасови покрития – оранжерии и тунели. Още в първата десетдневка в най-южните райони на страната възникват условия за засаждане на домати в слънчеви оранжерии с стройно покритие, през втората – с двойно, а през третата – с единично. За Южна България тези срокове са съответно през втората и третата десетдневка и в началото на април. В северна България може да се засажда разсадът само в оранжерии с тройно покритие.
Пиперът, отглеждан като средно ранен, продължава да се засява през целrя месец. Засетият през втората половина на месеца по същество е също средно ранен. От по-късните мартенски посеви се получава и по-късна продукция. Тъй като средно ранният пипер освен за консумация в прясно състояние се използва и за приготвянето на туршии, семената може да се засеят на два или три етапа. Разсадът се отглежда в неотопляеми култивационни съоръжения – пластмасови оранжерии тунели. Пиперът, како и доматите, не бива да се засява, ако температурата на почвата не се е затоплила до 10-12 градуса. Затова пластмасовите покрития се поставят по-рано, така че почвата да се затопли.
Патладжанът за средно ранно производство се засява по едно и също време с пипера. От по-късните посеви, през втората половина на март, се получава късна продукция, което е в интерес на приготвянето на зимнината.
Краставиците за ранно производство, които ще се отглеждат на открита площ, се засяват за производство на разсад в края на март само в Южна България. През втората половина на месеца обикновено възникват условия за засаждане на краставици в оранжерии с тройнопокритие само в най-топлите райони на Южна България. В края на месеца това става възможно и в останалите райони на тази част от страната.
Готварските тиквички, ако ще се отглеждат като ранни на открито, се засяват за получаване на разсад в края на март. За форсирано производство под полиетиленови тунели се засяват около 10-15 март.
Дините и пъпешите, ако целта е да се получи по.ранна продукция, се засяват за производство на разсад през втората половина на март в Южна България, а на север от Балкана – през първата половина на следващия месец. Много добри резултати се получават, когато семената се засяват по три в пластмасови саксийки. Ако поникнат и трите, най-слабото растение се премахва, за да останат две. Засаждат се на открито извадени с всичката пръст в саксийката.
Градинският грах се засява при първа възможност през март, ако неблагоприятни метеорологични условия не са позволили това да стане още в края на февруари.
Ранното зеле и ранният карфиол се засаждат през втората половина на месеца до началото на следващия според възникващите метеорологични условия в отделните райони на страната.
Целината за производство на разсад се засява през втората половина на март.
Репички може да се засяват през целия месец при подходящи за робата метеорологични и почвени условия.

Важно през месец март
7115
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини