Начало » Хоби земеделие » Малката градина
31.10.2017 г.

Цветя на покрива

Засадете нискорастящи видове, защото лесно се отглеждат и поддържат

Озеленяването на покрива вече отдавна е престанало да бъде вършено само от специалисти. „Зелените” покриви имат много достойнства. Най-главното е, че живата зеленина на покрива е много по-привлекателна от традиционното покритие. Това е особено важно, когато погледът ви попада върху покрива на вашия собствен гараж. В полза на озеленяването на покривите могат да се привлекат няколко аргумента: тук убежище ще намират птици и насекоми; подобрява микроклимата около дома, тъй като такъв покрив се нагрява по-малко; голяма част от дъждовната вода първо се задържа в нея, а след това бавно се изпарява; растителното покритие увеличава дълговечността на покрива, тъй като го защитава от преките слънчеви лъчии резките колебания на температурата.

Най-достъпен вариант за озеленяване на покрива се явява т.нар. екстензивен метод. За разлика от интезивния, който се различава по много малко критерии от традиционната технология на засаждане на високи, обдухвани от вятър места, този метод не се нуждае от големи обеми работа и се използва на първо място на плоски покриви. При простото екстензивно озеленяване главна роля играят специално обработените минерални материали, например, натрошени тухли, керамзит. На стръмни покриви и преди всичко при по-трудоемкият интензивен способ се нуждаят от по висока доза органика (компост). Под субстрата, като правило, се поставя функционален слой: дренажен, регулиращ нивото на влагата, и хидроизолационен, защитаващ покрива от влагата и повреда от корените на растенията. Независимо от формата на покрива трябва да има обаче места, през които да се изтича водата.

С екстензивното озеленяване на плосък покрив любителят цветар може да се справи и сам, особено на малка площ, например, ако става дума за покрива на гаража, мазето и т. н. По-сложно става със скатните покриви, наклонът на които превишава 20 градуса, тъй като при изсипването на материалите, те ще се плъзгат по ската. Тук е най-добре да се обърнете към специалисти.
Какви растения могат да живеят при тези екстремални условия? Разбира се, нискорастящи, светлолюбиви, които могат да понесат засушаването и да образуват плътни килими, които да възпрепятстват появата на плевели. С такива характеристики се отличават повечето почвопокривни видове.

Към числото на класическите озеленители на покрива се отнасят тръстигата и родствениците й, които се отличават със силен растеж и месести, сочни листа. За пълноценното развитие на кореновата система те се нуждаят само от субстратен слой с дебелина 5-6 см. А основното правило е следното: колкото е по-плодороден слоя, толкова е по-широк асортимента на подходящите растения. За нормалното развитие на кореновата система някои декоративни многогодишни видове като картузиански карамфил (Dianthus carthusianorum), едроцветна пришница (Prunella grandiflora), нискорастящ брадат ирис (Iris barbata) от сорта Nana, който се нуждае от почвен слой с дебелина поне 10 см. Малки островчета от луковични растения – жълт лук (Allium flavum), късни лалета (Tulipa tarda) и декоративни треви като овсигата (Koeleria), твърдата и синята власатка (Festuca ovina и F. glauca), които поставят симпатични акценти на зеления покрив. По-трудоемното екстензивно озеленяване, с плодороден слой от 15 см, позволява да засаждате дори и такива нискорастящи храсти, като ароматната дива роза (Rosa spinosissima) и планинската върба (Salix alpina). Края на покрива могат да украсят ампелни растения, като латинката, например. Ако сградата, чийто покрив искате да озелените, се намира на лека сянка, то тогава подходящи са пълзящото ленивче и зимзеленът.

Най-евтиният вариант е засяването на специални смеси от семена за озеленяване на покривите, ако, разбира се, намерите на пазара. Различните видове тлъстига могат да се засадят чрез стъблени резници. Любителите на оригиналните композиции съветват да се възползвате от поотгледани многогодишни растения и декоративни треви, които могат да се засадят на определените места в съответствие със замисъла.
Растенията се засаждат по схема 10х10 см, за да може по-бързо да образуват плътен килим.
Преди засаждането субстратът се обогатява с торове с продължително действие и се полива добре. Веднага след засаждането на растенията се полива и за 7-10 дни се засенчва, за да могат по-добре за се вкоренят екземплярите. Ако дъждът е достатъчен, то растенията не се нуждаят от по-нататъшно поливане. В сухо лято можете да използвате за поливане маркуч или пък да си сложите система за автоматично напояване.

Цветя на покрива
4749
 

Последни материали
Виж
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Свързани материали
Виж
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Утре започват изложбите „Природа, лов, риболов“ и „Цветна пролет“
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
Тиквата е питателно лакомство за стайните цветя
Полезни съвети
Аранжиране и подходящ избор за цветна градина под дърветата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини