Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.10.2017 г.

Ползите от доломитовото брашно в зеленчуковата градина

Практика
Ползите от доломитовото брашно в зеленчуковата градина

Доломитовото брашно не е особено популярно сред градинарите, но опитните го използват в големи количества наесен. Този природен тор е сред най-евтините и същевременно полезните вещества, които можем да вложим в зеленчуковата градина.

Доломитовото брашно понижава киселинността на почвата, а повечето зеленчуци предпочитат неутрални или слабо кисели почви. Има поне 2 начина да разберем дали почвата в градината е кисела. Първият е да наблюдаваме какво расте и ако забележим конски киселец, хвощ и лютиче, значи почвата е именно кисела. Още по-точен е обаче методът с оцета. Върху равна повърхност се насипва пръст от градината и се разстила до дебелина половин сантиметър. Отгоре се сипва малко оцет. Ако се появи пяна, значи почвата е алкална или неутрална, но ако оцетът просто попива в пръстта като вода, значи почвата е кисела. В такъв случай преди засаждането на растенията в лехите трябва да се добави доломитово брашно, което освен всичко друго осигурява и допълнителни хранителни вещества за растенията. Дозата е от 250 до 400 грама на квадратен метър леха.

С използването на доломитово брашно за понижаване на киселинността на почвата можем да икономисаме средства, тъй като за целта е необходимо 2 пъти по-малко количество от него в сравнение с варта или дървесната пепел, да не говорим, че е по-евтино от варта. Освен това действието му не е толкова агресивно, което означава, че растенията не се подлагат на сътресения и реколтата се увеличва забележимо.

Доломитовото брашно подобрява състоянието на почвата, като активизира дейността на полезната микрофлора и дъждовните червеи. За целта на тежки почви се внася ежегодно, а на песъчливи – веднъж на 2 до 4 години.

Освен това доломитовото брашно обогатява почвата, тъй като е прекрасен тор, който дава възможност да бъде получена богата реколта както от зеленчуци, така и от плодове. Може да бъде влагано преди прекопаването на градината и дори през лятото. Разрежда се във вода и с полученото „мляко” се поливат растенията. Особено силно действа на кисели почви, докато на алкалните резултатите не са толкова впечатляващи – там са необходими „кисели” торове като суперфосфат и калиев хлорид.

Нещо повече – доломитовото брашно повишава ефективността на останалите торове. Например на кисели почви фосфорът се усвоява слабо от растенията, а доломитовото брашно е на първо място по понижаване на киселиннността           като по този начин дава възможност фосфорът да бъде преработен по-добре.

Този тор е изключително ефективен срещу определени болести и вредители. Той потиска развитието на заболяването гуша (кила) по зелето и на крастата по картофите. Освен това разрушава хитиновата обвивка на вредители като телените червеи. За тази цел се внася в почвата наесен. През лятото пък растенията се пръскат с доломитово брашно, за да бъдат унищожени бръмбарите, пеперудите, мухите, кърлежите и много други вредители.

Ползите от доломитовото брашно в зеленчуковата градина
8322

Последни материали
Виж
Жалби се приемат до 1 април
Отхвърлените проекти по подмярка 6.1. „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ са 144
БАБХ
Бактериални и вирусни болести по говеда в Ямболско заради лоша хигиена
Съвместен проект з агроведомството
Намерете 12-те винено-кулинарни дестинации на сайта на туристическото министерство
Арендаторите сами да определят цената, на която ще вземат желаната от тях земя
„Агрион“ отдава земя чрез търгове с тайно наддаване
Дори твърдите избиратели са отвратени от системата
Само прах в очите с така наречената помощ за тютюна
Време е за пръскане!
Растителна защита на овощните дървета в началото на вегетацията.
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам