Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.10.2017 г.

Остържете кората на овошките, наторете почвата

Новозасадените дръвчета трябва да се обвият с хартия

С прибирането на плодовете от късните ябълкови и крушови сортове, дюлите и мушмулите, гиржите за овошките не приключват. През есента се провеждат мероприятия за успешното презимуване и добро развитие през следващата вегетация.
Една от важните есенни грижи е правилното и своевременно засаждане на новите овощни дръвчета и ягодоплодните култури. Засаждането на дръвчетата трябва да започне непосредствено след листопада и да приключи една-две седмици преди настъпване на зимните студове. Колкото по-рано се извърши засаждането на дръвчетата, ягодите, малините, касиса и др., толкова по-сигурно е прихващането и успешното развитие по-нататък. Наранените корени на ранозасадените дръвчета бързо зарастват и още през есента започва развитието на нови корени, което продължава чак до края на декември.
Новозасадените и младите дръвчета трябва да се обвият с амбалажна хартия или други материали, но не и найлон, за да се запазят от гризачите през зимата. Това трябва да стане преди падането на първия сняг.

Торете на 2-3 години
Есенната обработка на почвата, съчетана с внасянето на оборски, фосфорен и калиев тор е неотложно мероприятие, от което до голяма степен зависи развитието през следващата година. В междуредията обработката се извършва на дълбочина 18-20 см, а в реда не по-дълбоко от 10-12 см. Есенната обработка трябва да се извърши по възможност по-рано, непосредствено след прибирането на плодовете от късните сортове, за да могат наранените корени да зараснат още през есента.
С обработката се извършва и основното есенно наторяване, като торовете се разпръскват преди оранта или окопаването. При поддържане на почвата в черна угар в плододаващите градини торовете се разпръскват върху цялата площ. На един декар се внасят по 2-3 тона оборски тор, 50-70 кг фосфорен и 30-40 кг калиев. Торенето се извършва периодично през 2-3 години. Когато се извършва околостъблена обработка и наторяване за едно дръвче, се внасят по около 20-30 кг оборски тор, 1-2 кг фосфорен и 400-500 г калиев. В плододаващите овощни градини е полезно и внасянето на известно количество азотен тор, който се усвоява от корените още през есента. Новозасадените дръвчета до 3-4 години не се торят през есента, а само се подхранват с азотни торове през вегетацията, ако е направено необходимото предпосадъчно торене.

Предпазете от вредителите
Напуканата и суха кора на по-старите дървета трябва да се остърже и изгори. Болните и сухи клони също.Така се унищожават голямата част от вредителите, които зимуват под нея. Варосаните дръвчета по-слабо се нагряват от слънцето в края на зимата и това забавя развитието им, а оттам се намаляват и рисковете от пролетните измръзвания. В окапалите листа се съдържат много спори на редица гъбни болести. При затопляне на времето, през пролетта, те заразяват новите листа, а по-късно и завръзите и плодовете. Затова ги унищожавайте. Мумифицираните и загнили плодове по дървото и опадалите по почвата също трябва да се съберат и изгорят.

Остържете кората на овошките, наторете почвата
4677
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Наркотикът е трябвало да бъде изхвърлен в морето и прибран от друг кораб
В Ирландия откриха кокаин за над 20 милиона евро на български кораб със зърно
От началото на 2024 година
Кораби с квоти ще разтоварват калкан и на пристанището в Аспарухово
Напаст по иглолистните
Намалявайки потенциала за износ с 40 на сто
От юли Русия е унищожила 300 000 тона украинско зърно в пристанища и кораби
В Израел ще бъдат доставени 3000 тона, товари се и друг за Египет
Първи кораб с украинска пшеница премина през временния коридор в Черно море
След година и половина чакане в пристанището на Одеса
Втори кораб се добра от Украйна до Босфора по безопасен коридор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини