Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.10.2017 г.

Остържете кората на овошките, наторете почвата

Новозасадените дръвчета трябва да се обвият с хартия

С прибирането на плодовете от късните ябълкови и крушови сортове, дюлите и мушмулите, гиржите за овошките не приключват. През есента се провеждат мероприятия за успешното презимуване и добро развитие през следващата вегетация.
Една от важните есенни грижи е правилното и своевременно засаждане на новите овощни дръвчета и ягодоплодните култури. Засаждането на дръвчетата трябва да започне непосредствено след листопада и да приключи една-две седмици преди настъпване на зимните студове. Колкото по-рано се извърши засаждането на дръвчетата, ягодите, малините, касиса и др., толкова по-сигурно е прихващането и успешното развитие по-нататък. Наранените корени на ранозасадените дръвчета бързо зарастват и още през есента започва развитието на нови корени, което продължава чак до края на декември.
Новозасадените и младите дръвчета трябва да се обвият с амбалажна хартия или други материали, но не и найлон, за да се запазят от гризачите през зимата. Това трябва да стане преди падането на първия сняг.

Торете на 2-3 години
Есенната обработка на почвата, съчетана с внасянето на оборски, фосфорен и калиев тор е неотложно мероприятие, от което до голяма степен зависи развитието през следващата година. В междуредията обработката се извършва на дълбочина 18-20 см, а в реда не по-дълбоко от 10-12 см. Есенната обработка трябва да се извърши по възможност по-рано, непосредствено след прибирането на плодовете от късните сортове, за да могат наранените корени да зараснат още през есента.
С обработката се извършва и основното есенно наторяване, като торовете се разпръскват преди оранта или окопаването. При поддържане на почвата в черна угар в плододаващите градини торовете се разпръскват върху цялата площ. На един декар се внасят по 2-3 тона оборски тор, 50-70 кг фосфорен и 30-40 кг калиев. Торенето се извършва периодично през 2-3 години. Когато се извършва околостъблена обработка и наторяване за едно дръвче, се внасят по около 20-30 кг оборски тор, 1-2 кг фосфорен и 400-500 г калиев. В плододаващите овощни градини е полезно и внасянето на известно количество азотен тор, който се усвоява от корените още през есента. Новозасадените дръвчета до 3-4 години не се торят през есента, а само се подхранват с азотни торове през вегетацията, ако е направено необходимото предпосадъчно торене.

Предпазете от вредителите
Напуканата и суха кора на по-старите дървета трябва да се остърже и изгори. Болните и сухи клони също.Така се унищожават голямата част от вредителите, които зимуват под нея. Варосаните дръвчета по-слабо се нагряват от слънцето в края на зимата и това забавя развитието им, а оттам се намаляват и рисковете от пролетните измръзвания. В окапалите листа се съдържат много спори на редица гъбни болести. При затопляне на времето, през пролетта, те заразяват новите листа, а по-късно и завръзите и плодовете. Затова ги унищожавайте. Мумифицираните и загнили плодове по дървото и опадалите по почвата също трябва да се съберат и изгорят.

Остържете кората на овошките, наторете почвата
4428

Последни материали
Виж
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
При значителен спад в доставените количества от основните конкуренти
Износът на замразени малини от Украйна за САЩ скочи 6 пъти
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Свързани материали
Виж
Напаст по иглолистните
Намалявайки потенциала за износ с 40 на сто
От юли Русия е унищожила 300 000 тона украинско зърно в пристанища и кораби
В Израел ще бъдат доставени 3000 тона, товари се и друг за Египет
Първи кораб с украинска пшеница премина през временния коридор в Черно море
След година и половина чакане в пристанището на Одеса
Втори кораб се добра от Украйна до Босфора по безопасен коридор
Заради промяната в съотношението между щатския долар и златния франк
Вдигнаха с 8 на сто таксата за тон товар при преминаване през Босфора и Дарданелите
Румънските власти още не са отправили официално обвинение
България защитава рибарите, задържани в Румъния
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини