Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.10.2017 г.

Остържете кората на овошките, наторете почвата

Новозасадените дръвчета трябва да се обвият с хартия

С прибирането на плодовете от късните ябълкови и крушови сортове, дюлите и мушмулите, гиржите за овошките не приключват. През есента се провеждат мероприятия за успешното презимуване и добро развитие през следващата вегетация.
Една от важните есенни грижи е правилното и своевременно засаждане на новите овощни дръвчета и ягодоплодните култури. Засаждането на дръвчетата трябва да започне непосредствено след листопада и да приключи една-две седмици преди настъпване на зимните студове. Колкото по-рано се извърши засаждането на дръвчетата, ягодите, малините, касиса и др., толкова по-сигурно е прихващането и успешното развитие по-нататък. Наранените корени на ранозасадените дръвчета бързо зарастват и още през есента започва развитието на нови корени, което продължава чак до края на декември.
Новозасадените и младите дръвчета трябва да се обвият с амбалажна хартия или други материали, но не и найлон, за да се запазят от гризачите през зимата. Това трябва да стане преди падането на първия сняг.

Торете на 2-3 години
Есенната обработка на почвата, съчетана с внасянето на оборски, фосфорен и калиев тор е неотложно мероприятие, от което до голяма степен зависи развитието през следващата година. В междуредията обработката се извършва на дълбочина 18-20 см, а в реда не по-дълбоко от 10-12 см. Есенната обработка трябва да се извърши по възможност по-рано, непосредствено след прибирането на плодовете от късните сортове, за да могат наранените корени да зараснат още през есента.
С обработката се извършва и основното есенно наторяване, като торовете се разпръскват преди оранта или окопаването. При поддържане на почвата в черна угар в плододаващите градини торовете се разпръскват върху цялата площ. На един декар се внасят по 2-3 тона оборски тор, 50-70 кг фосфорен и 30-40 кг калиев. Торенето се извършва периодично през 2-3 години. Когато се извършва околостъблена обработка и наторяване за едно дръвче, се внасят по около 20-30 кг оборски тор, 1-2 кг фосфорен и 400-500 г калиев. В плододаващите овощни градини е полезно и внасянето на известно количество азотен тор, който се усвоява от корените още през есента. Новозасадените дръвчета до 3-4 години не се торят през есента, а само се подхранват с азотни торове през вегетацията, ако е направено необходимото предпосадъчно торене.

Предпазете от вредителите
Напуканата и суха кора на по-старите дървета трябва да се остърже и изгори. Болните и сухи клони също.Така се унищожават голямата част от вредителите, които зимуват под нея. Варосаните дръвчета по-слабо се нагряват от слънцето в края на зимата и това забавя развитието им, а оттам се намаляват и рисковете от пролетните измръзвания. В окапалите листа се съдържат много спори на редица гъбни болести. При затопляне на времето, през пролетта, те заразяват новите листа, а по-късно и завръзите и плодовете. Затова ги унищожавайте. Мумифицираните и загнили плодове по дървото и опадалите по почвата също трябва да се съберат и изгорят.

Остържете кората на овошките, наторете почвата
4858
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Наркотикът е трябвало да бъде изхвърлен в морето и прибран от друг кораб
В Ирландия откриха кокаин за над 20 милиона евро на български кораб със зърно
От началото на 2024 година
Кораби с квоти ще разтоварват калкан и на пристанището в Аспарухово
Напаст по иглолистните
Намалявайки потенциала за износ с 40 на сто
От юли Русия е унищожила 300 000 тона украинско зърно в пристанища и кораби
В Израел ще бъдат доставени 3000 тона, товари се и друг за Египет
Първи кораб с украинска пшеница премина през временния коридор в Черно море
След година и половина чакане в пристанището на Одеса
Втори кораб се добра от Украйна до Босфора по безопасен коридор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини