Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.10.2017 г.

Сух ручей

Все по-голяма популярност в ландшафтния дизайн придобива елементът под името “сух ручей”, който не е напълнен с вода, а е с камъни, които имитират руслото на изсъхнал ручей. Този прийом е дошъл при нас от японските градини и сега се използва широко в най-различни градински стилове.
Популярността на такива ручеи е напълно обяснима. Ако създаването на водоем е нецелесъобразно по някакви причини, сухият ручей може да символизира вода. От гледна точка на дизайна такъв ручей носи в себе си същото смислово натоварване, както и водата – не само създава контраст с растящите по брега растения, но и подчинява ландшафта на единна идея, като позволява да се използват растения, които в природни условия растат около водата. Умело направеният сух ручей може да създаде усещането, че водата в него току-що е изсъхнала, и случайните дъждове отново ще го върнат към живот.
Продължете пътя на ручея по участъка, така можете да решите няколко проблема: да обедините различните зони на участъка, да маскирате камъните и чакъла на неудачни места, например, канализационни шахти, да благоустроите пътечки. Освен това ручеят може да бъде използван като дренажна канавка. А всяка леха на неговия фон става по-колоритна и ярка.
Такъв красив изкуствен ручей може да се направи според собствения ви вкус, във всяка градина и с колкото се може по-малко разходи. Това не е сложно и не е скъпо. Не ви е нужен източник на вода, нито понижаване на релефа. Главното е да си спомните как изглежда природен ручей и да последвате природата. Но не само паричните разходи имат значение тук. Трябва грижите за ручея да са колкото се може по-прости. Не са ви нужни безкрайни проблеми с водораслите, безспирно растящи във водоемите, нито затлачване на водопроводната система с отложен варовик, нито скъпа система за изтегляне на водата.

Планирането
При планирането на сух ручей трябва задължително да имате предвид формата на градинския участък. Тясната, леко извиваща се рекичка, зрително удълбочава пространството, затова малкият участък ще изглежда по-голям, отколкото е всъщност той.
За да се получи идеалната форма на ручея, възползвайте се от нашите съвети. Насипете предполагаемият контур на водоема пясък и проверете сами ефекта от действието на формата. Променяйки контура на ручея, изберете този, който най-много ви харесва. Като определите формата и размерите вие сами можете да оцените и нужните ви материали. Изборът на различни видове камъни е достатъчно голям. Можете да събирате камъни и по време на разходките си в гората или пък за използвате материали, купени от строителните магазини.
Естествен вид на ручея придават камъните от местни породи. Ако искате да имитирате не само контурите на ручея, но и блясъкът на водата, то най-добре е да избирате гладки, плоски камъни. Ако искате коритото на реката ви да има сиво-син цвят, то изберете гнайс или базалт. Гранитът има червено-кафяв, зеленикав и сив оттенък. Варовиците и благородният бял мрамор дават възможност да поставите във вашия ручей светли акценти. Любителите на синия цвят могат да боядисат няколко камъка със синя водоустойчива боя. Красив ефект може да се получи и с помощта на кръгли, блестящи камъчета и стъклени топчета. Разхвърляни сред боядисаните сини камъни, те превръщат ручея в тайнствен обект. Много красиво изглеждат и стъклените гранули, разсипани на равен слой по площадката и създаващи илюзията за синя водна повърхност. На 1 кв. метър ще са ви нужни около 5 кг стъклени гранули.

Строителството
Строителството започва с избора на камъни. След това се оформят контурите на бъдещия ручей и се изкопава коритото във формата на пешеходна пътечка с 10-20 см дълбочина. Дъното се застила с тъмен материал, за да се предотврати прорастването на плевели. След това се пристъпва към нареждането на камъни.
За строителството е желателно да се използват два вида камъни или такива видове, каквито сте използвали за оформянето на дома или участъка. Края се подпира със стена, като се редуват големи и малки камъчета. Руслото на реката се запълва с чакъл и тук-там се поставят големи и средни камъни. Главното правило при подреждането на камъните е лаконичността и умереността.

Оформлението
При оформлението на самия ручей и неговите растителни съседи фантазията ви може да бъде безгранична. Няма да ви се наложи да избирате само изключително влаголюбиви растения. Тук можете да настаните и всякакви любими на вас видове.
Дизайнерите обаче ви съветват да отдавате предпочитания на растения, които се асоциират с водата, влажните местообитания, но се развиват добре и на обикновена градинска почва. избягвайте високите, обилно цъфтящи растения, за да не изгубите ефектна на “сухата река”, в противен случай ще се получи леха, а не ручей. Ако внимателно обмислите комбинацията от растения според формата, окраската на цветове и оттенъците на листата, сухата площадка може зрително да се превърне в приветлива водна градинка.
Растенията с тънки и дълги листа, като при хемерокалиса, се асоциират с влажното местообитание. Мискантусът, кортадерията и бамбукът предизвикват същите усещания, въпреки че могат да растат и на обикновена градинска почва. освежаващо-прохладно могат да действат пък цветовете в различен оттенък на синия цвят: лобелия, незабравка, камбанка, хибридите на брадатия ирис могат да намерят място по брега на сухия ручей. Различните треви и хоста също допълват картинката.

Сух ручей
3437
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Ценни съвети
Добивите зависят не толкова от климата, колкото от агропрактиките
Цветовете й имат и лечебен ефект
Царицата на сухите цветя - гомфрената, не се страхува нито от жега, нито от слани
Инвестиции с бъдеще
До хиляда евро за декар са спазарени пасища край Сухиндол, където ще изникне соларен парк
Точно в този период
Как да помогнем на градината да не пострада от студовете
Компенсации
За щетите от сухата зима през септември фермерите ще получат около 16 лева на декар
Постановление 70 за защита на родните стоки
В супермаркетите ще се допуска кисело мляко само с до 1,6 процента сухо мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини